Зелень на підвіконні вирощує багато людей. Ось як влаштувати город на підвіконні абсолютно без витрат? Жителька Нововолинська Світлана Терен запевняє, що для вирощування зелені не потрібні система досвічування, земля, навіть насіння. Не вірите? Спробуйте вигонку зелені з обрізків овочів.
Морква
- Кожен зрізає вершечок морквини, перш ніж її приготувати, і викидає. А дарма, - запевняє пані Світлана. – Помістіть усі ці обрізки на блюдечко зрізом униз. Поставте їх на підвіконня. Налийте трохи води і підливайте за необхідності. Приблизно через два тижні морквина порадує вас першою зеленню.
Як зазначає господиня, морквяне бадилля дуже корисне, у ньому є такі вітаміни, яких немає в самому коренеплоді. Наприклад, вітамін К, що необхідний для нормалізації тиску, допомагає в профілактиці остеопорозу і серцевих захворювань. Одна гілочка морквяного бадилля в салаті покриє добову потребу організму в селені, який ще називають «мікроелементом довголіття».
Буряк
Буряк виростити «на зелень» не складніше, ніж моркву. Пані Світлана обрізає бадилля, якщо воно є. Потім зрізає верхню частину коренеплоду (максимум одну третину буряка, але можна і менше). Поміщає верхівку у воду і чекає появи листочків. Воду періодично підливає і змінює.
- Бурякову гичку їдять як у салатах, так і в супах, - розповідає Світлана Василівна. – Вона багата на бета-каротин – антиоксидант, що захищає клітини організму від раку. Регулярне вживання бурякової гички покращує стан серця і судин, знижує ризик атеросклерозу.
Зелена і ріпчаста цибуля
Вирощувати зелену цибулю в баночці з водою пробував кожен. Але, виявляється, для цього навіть не потрібна ціла цибулина. Як зазначає господиня, цілком можна обійтися обрізком нижньої частини, тієї, що з корінцями. Зрізаємо низ цибулини і опускаємо у воду. Зелень не змусить себе довго чекати.
- Фокус із повторним вирощуванням можна виконати і із зеленої цибулі. Правда, тут необхідне ціле перо з кореневими зачатками внизу. Зелені частини потрібно покласти у страву, а білі – у склянку з водою для отримання другого врожаю, - розповідає Світлана Василівна.
Дайкон, японська ріпа та інші види редиски
Верхівки від дайкона, редиски, ріпи або різної редьки теж не треба викидати у смітник. Схема та ж, що і з буряками: зрізаємо верх коренеплоду, ставимо в тарілку зрізом униз, додаємо трохи води і виставляємо на підвіконня.
- Досвічування не потрібно, але це не означає, що світло не важливе, - каже пані Світлана. – Чим світліше наше підвіконня і чим більше сонячних днів за вікном, тим пишнішою виросте зелень. Бадилля цих культур швидко грубіє, тому краще зрізати в салат дрібні ніжні листочки. У цій групі овочів найсмачніше бадилля у японської ріпи.
Селера
Основа селери, яку зазвичай викидають, коли м’ясисті стебла вже з’їли, заслуговує кращої долі. У стаканчику або блюдці з водою вона через тиждень видасть «другу порцію» зелені, а іноді навіть коріння. Такі «екземпляри» особливо цінні. Їх можна пересадити в землю і отримувати врожай за врожаєм.
Як запевняє господиня, зелень селери корисна для травлення, імунної і нервової систем, так само для серця і судин. І вона дуже багата вітамінами.
Часник
- Зелене пір’я часнику чудово виростає із зубчиків або цілої головки, зануреної у воду. Краще за все для вигонки підходять озимі сорти. Щоб якомога швидше отримати паростки, варто очистити часточки від жорсткої луски і поставити часник у ємність із водою. Рівень води повинен доходити до середини зубчиків. На світлому підвіконні через 1-2 тижні з’явиться перша часникова зелень, - розповідає пані Світлана. – Про користь часнику можна говорити нескінченно, це джерело корисних речовин. Цей природний препарат зменшує ризик атеросклерозу, інфаркту та інсульту, покращує мозковий кровообіг, надає сприятливу дію на серце, травну і дихальну системи. А в молодому зеленому часнику вітамінів більше, ніж у зубчиках.
Пекінська та інша капуста
Найдивовижніше, що в тарілці з водою можна виростити навіть капусту. Пекінську, червонокачанну, звичайну або качанний салат типу айсберга.
- Звичного качана ми, звичайно, не дочекаємося. Але отримати свіжі зелені листочки для салату – не проблема, - зазначає Світлана Василівна. – Для пророщування беремо нижню частину качана. Поміщаємо в неглибоку тарілку з водою на дні і виставляємо на світло. Приблизно раз на два дні підливаємо і міняємо воду. Через 4-6 днів почнуть пробиватися перші листочки. Іноді відростає і коріння. Укорінені «обрізки» можна пересадити в горщик із землею. А можна залишити у воді та зрізати зелень за необхідності.
Фенхель
Ароматна зелень фенхеля чудово виростає з цибулини в стаканчику з водою. Знову ж цілу цибулину пророщувати не обов’язково. За словами господині, досить відрізати нижню частину, помістити у вологе середовище і поставити на світло.
Зелень фенхеля цілюще впливає на процеси обміну речовин, а завдяки багатому складу макроелементів, сприяє росту волосся і зміцненню зубів.
Кінза, базилік
- Кінзу можна укоренити у склянці з водою. Якщо стебла кінзи помістити у воду і змінювати її щодня, то незабаром вони обростуть корінцями. Такі живці можна сміливо висаджувати в землю. Через тиждень з’являться нові пагони, а через місяць – повноцінна рослина, - каже пані Світлана. – Базилік теж розмножується живцями. Бічні гілочки або верхівки базиліка за 1-2 тижні у склянці з водою дають корені. Якщо їх висадити в горщики із землею, уже через пів місяця можна насолоджуватися свіжою зеленню.
Як зазначає господиня, цей варіант агротехніки складніший. Потрібні земля, ємності та деякі зусилля. Але якщо ви жити не можете без свіжої гілочки кінзи або базиліку на бутерброді, то справа того варта.
Коментарі