Із кожним днем вступу осені в свої права будь-який господар замислюється коли і як правильно здійснити посадку цибулі і часнику під зиму. Ще зовсім недавно висаджування цибулі на зиму не було так розповсюджене, адже за звичай висаджували тільки часник. Але господиня із Володимира Світлана Вавринюк вирощує озиму цибулю вже не перший рік та радить скористатися її секретами вирощування.
Як розповідає жінка, озимі сорти цибулі і часнику характеризуються морозостійкістю і гарними якісними показниками. Під час озимої посадки через 2-3 тижні відбувається природне замороження посадкового матеріалу, тому важливо, щоб за цей час він зміг вкоренитися, але не встиг прорости. В такому стані спокою посадковий матеріал цибулі та часнику буде знаходитись аж до самої весни, допоки не пригріє сонечко і тоді розпочнеться стрімкий ріст.
- Однією з основних переваг озимої посадки є достатня кількість вологи, яка з’являється в результаті танення снігу, - розповідає пані Світлана. - Але однієї вологи не достатньо для отримання гарного врожаю, треба врахувати всі фактори, які впливають на якість майбутнього врожаю.
Цибулю і часник слід садити на ті місця, де до цього росли зернові, буряк, гірчиця, гарбузи, кабачки, капуста і не слід садити після картоплі, щоб посадковий матеріал не заразити різними хворобами. Як зазначає господиня, також не слід використовувати для удобрювання свіжий гній, бо саме це дасть ріст бадиллю та спричинить розмноження хвороб і грибків, а цибулини та часничини виростуть дрібними.
- Слід зазначити, що цибулю і часник не можна вирощувати на одному й тому ж місці більше двох років підряд, ґрунт повинен «відпочити» від цибулевих культур мінімум 4 роки, а також не можна садити часник після цибулі, бо ці культури мають однакові захворювання, які можуть нанести шкоду майбутньому врожаю, - зауважує пані Світлана.
Посадка цибулі під зиму здійснюється за допомогою цибулі сівка, оптимальний розмір якого складає 1-1,5 см в діаметрі, цибулини більших розмірів мають більше сил росту, тому більш схильні до пускання стрілок і псування цибулини. Сівок, розміри якого менше 1 см, не має достатньо сил для формування стрілок, добре переносить зиму та навесні порадує високим врожаєм. Тому, підбираючи посадковий матеріал, слід віддавати перевагу невеликим та не враженим хворобами цибулин.
На відміну від цибулі, для озимої посадки часнику слід відбирати крупні, міцні, тверді зубки також без слідів враження хворобами.
- Коли вибране місце для посадки та підготовлений посадковий матеріал, залишається тільки підготувати ґрунт та висадити наші культури. Обрану ділянку під посадку потрібно скопати, удобрити та вирівняти. Зробити борозенки на відстані 20-25 см, щоб за грядками було зручно доглядати. Для часнику рекомендовано на дно борозенок насипати трохи піску або деревного попелу, це виключить загнивання донця часнику. З приходом морозів грядки потрібно замульчувати, накривши гіллям або садовим листям, - розповідає пані Світлана.
Отже, нічого складного у вирощуванні озимої цибулі і часнику немає. За умови дотримання таких нескладних рекомендацій при посадці, можна отримати щедрий врожай.
Коментарі