На допомогу городникам: Час сіяти баклажани

На допомогу городникам: Час сіяти баклажани
На допомогу городникам: Час сіяти баклажани

З усіх овочів баклажани – це найніжніша культура, що зростає у нас. Сьогодні цей теплолюбний овоч з успіхом вирощується на наших дачних ділянках і городах, головне – тільки знати, коли і як сіяти баклажани на розсаду і що з нею потім робити. Та є одне «але»: розсада баклажанів росте дуже повільно. 
- Головна умова для успішного вирощування – тепло, - розповідає досвідчений городник Дмитро Боруцький. – Звичайно ж, можна посіяти насіння зразу у відкритий ґрунт, але краще вирощувати баклажани розсадним способом. Це дозволить значно прискорити початок плодоносіння та підвищить врожайність.
Дмитро радить насіння перед посівом, якщо буде потреба, протравити. Для цього на 20 хвилин його треба помістити у нагріту до 50 градусів С воду. Краще розсада буде рости в живильній суміші, яку готують із дернового ґрунту (5-6 частин), перегною (3-4 частини) і піску (1 частина). Часто до неї додають суміш: 5 г азотних, 20 г фосфорних і 10 г калійних добрив на відро. Але можна купити пакети якісного ґрунту для вирощування квітів і додати замочений у воді кокосовий субстрат, потім усе ретельно перемішати й додати достатню кількість води для утворення однорідної тістоподібної маси.
- Щоб розсада виросла здоровою і принесла згодом гарний урожай, місце, де її вирощуватимуть, має бути теплим і світлим. Якщо ви розсаду вирішили розташувати у будинку на підвіконні, то краще підійдуть вікна з південного та східного боків, менше – із західного. І, звичайно ж, при недостатньому освітленні необхідно зробити підсвічування. Довжина світлового дня має складати 13-14 годин, включаючи природне освітлення. Як джерело освітлення застосовують люмінесцентні лампи денного світла, - розповідає господар.
Пан Дмитро каже, що баклажан гірше витримує пересаджування, ніж помідори. Якщо посадити розсаду в ящики, пересаджувати її необхідно дуже обережно, щоб не ушкодити корені. Не можна також сіяти баклажани густо, а якщо вже так посіяли, то варто пікірувати рослини, пересаджуючи в горщики, з появою першого справжнього листка. Як запевняє господар, найкраще для розсади підходять торфоперегнійні горщики або тара з-під молокопродуктів. Але не варто забувати, що необхідно зробити отвори у дні кожної посадкової ємності для відводу зайвої води. Потім у кожну ємність висійте одне насіння на глибину 1,5 см.
- Через 8-12 днів після посіву мають з’явитися сходи, - розповідає Дмитро. – До появи перших сходів температура повітря має бути не менше 22-24 градусів С. Якщо температура нижче 20 градусів С, баклажани можуть взагалі не зійти. А після появи сходів розсаду потрібно негайно помістити у найясніше й відносно прохолодне місце. У перші 3-4 дні бажано підтримувати 17-20 градусів С вдень і до 12 градусів С уночі. Далі денну температуру можна поступово підвищити до 25-27 градусів С, а нічну – до 15-18 градусів С. Таке регулювання виконується простим пересуванням ящика з розсадою або провітрюванням. Потім необхідно температуру поступово зменшити до 17-18 градусів С, інакше сіянці витягнуться, будуть нитковидними, зі слабким корінням.
Також чоловік зазначає, що ґрунт у розсаднику не повинен пересихати. А коли з’являться справжні листочки, варто підживити рослини.
Підживлення: 120 г суперфосфату, 30 г калійної солі і 50 г сечовини  розчиніть у 10 л води. Цей об’єм витрачайте на 2 кв. метри площі розсадника.
Оптимальний вік розсади - 60-70 днів. Ця рекомендація пана Дмитра заснована на тому, що при більш ранніх термінах посіву розсада переростає і буде погано приживатися. Із такими висновками не всі згодні – можна сіяти й раніше, адже при правильному вирощуванні розсади в горщиках, із яких при висадженні у ґрунт вона виймається без порушення земляної грудки, рослини навіть із зав’яззю приживаються нормально, і зав’язь не відпадає. Перевага ж більш раннього посіву в тому, що 60-70-денна розсада має тільки бутони, а 80-90-денна – квіти й навіть (у випадку скоростиглих сортів) зав’язь. Таким чином за рахунок продовження періоду вегетації значно наблизиться час плодоносіння та збільшиться врожай.
 

Розділ новин: 

Коментарі

Схожі новини: