У Володимирі з 14 по 24 липня проходитиме декада “Український борщ - нашим захисникам”
Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, а тому у Володимирі,в одному з найавторитетніших закладів громадського харчування - Торгово-культурному центрі “Княгині Ольги”, власники бізнесу в підтримку цієї знаменної перемоги України на світовому рівні, прийняли рішення про проведення упродовж десяти днів з 14 липня по 24 липня цього року Декади українського борщу “Український борщ - нашим захисникам”
1 липня цього року Організація Об`єднаних націй, зокрема її спеціалізована установа з питань освіти, науки і культури (скорочено ЮНЕСКО - United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO), яка налічує 193 країни, на позачерговому засіданні Міждержавного комітету по охороні нематеріального культурної спадщини, внесла у список нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО культуру приготування українського борщу. В офіційному документі було зазначено, що наша національна страва потребує цьогочасної охорони.
Здається, що ж тут такого особливого - перша страва нашої національної кухні, яка віками варилася у печі, на печі, мала кілька невитіюватих складників і вважалася обов`язковою стравою в меню багатьох справжніх господинь. Поряд з цією стравою є багато інших, які теж можна назвати суто українським,і які ми готуємо, споживаємо найчастіше з поміж інших народів чи народностей зарубіжних країн. Але найбільше уваги і дискусій точиться навколо борщу.
А це все має свою попередню історію
Не будемо заглиблюватися в історію Київської Русі, вона дуже давня і вивчена багатьма поколіннями, науковцями і інституціями. Але саме звідти бере початок історія страви української кухні - борщу. Найбільш привабливою з усіх гіпотез є історія походження цього слова від назв “буряк” і “щі”, які асимілювалися у слово борщ. Буряк - зрозуміло : головний інгредієнт страви і слово “щі “- назва рідкої страви, звареної з кислої капусти. Дуже часто борщ готувався як головна і єдина страва у звичайних українських родинах. І ,швидше, це була страва, яку не наливали, а насипали чи накидали у тарілку. В каструлі консистенція страви була такою, що можна було вставити ложку і вона стояла торчма у каструлі з борщем, щоб кожен з їдців отримав ситність і поновлення енергії через її споживання. Спочатку територією поширення цієї страви була територія сучасної України, апотому вона почала поширюватися територією центральної Росії, Польщі, Чехії і Словаччини. Але особливого кулінарного мистецтва, застосування багатьох додатків, що урізноманітнюють цю страву, все таки була Україна. Борщ готували на кожен день і на свята, на весілля, на поминки і уродини. Крім того існує купа сезонних складових борщу, які по мірі дозрівання клалися у юшку - журавлина, різна капуста, помідори різних сортів,вишні, чорнослив,яблука молода кропива, вудженні сливки чи груші, різноманітні бобові, перці і пряна зелень.
Класичний борщ
На весні 2021 року Україна подала заявку на реєстрацію борщу як об`єкту української нематеріальної культури .В документах, які обгрунтовували походження і історію страви, культуру його приготування, повідомив Євген Клопотенко (він був у команді колективу заявників від України і піклувався питанням подачі документів на визнання борщу українською стравою) зазначили чотири чотири чинники чи ознаки страви - це солодкуватий смак, певна кислинка, буряковий фреш і колір кармін. Але, навіть, без наукових досліджень кожна господиня, з роду в рід, передавала не тільки список продуктів з яких готувався борщ, але передавала певні секрети приготування, особливості варіацій, які мали певне смакові відтінки страви. Усім відомо, що до класичного борщу входить капуста, морква, картопля, цибуля і буряк. Усі пропорції господині, як і консистенцію, визначають самостійно.
Дослідниця гастрономічної галузі українців Маріанна Душар стверджує, що існує безліч рецептів приготування цієї страви, яка почала мандрувати саме з українських земель і вкорінюватися в різноманітні кухні світу. Першими записами про український борщ були записи шляхтичів на українських землях, які входили до Речі Посполитої. З цих історичних джерел стало відомо, що борщ готували не тільки в простих сільських обійстях, але подавали і на королівські і князівські столи.
Кожен українець сьогодні не уявляє тижневого меню без борщу. Навіть в тяжкий час війни в кількох областях волонтери налагодили випуск спеціального сушеного червоного борщу для наших захисників, які боронять Україну на передових бойових рубежах.
Бережуть традиції приготування цієї страви і у нашому місті. Так, вперше за історію існування України, у нашому місті проводиться декада українського борщу, яка за задумами організаторів завершуватиметься гостиною і конкурсом господинь. За десять днів усі шанувальники цієї страви мають можливість побувати у цьому закладі на дегустуванні українського борщу , обмінятися знаними рецептами і просто поспілкуватися. В ці дні оголошено для усіх учасників цієї декади українського борщу збір коштів для допомоги ЗСУ.
Скільки себе пам`ятаю, то вдома завжди варили борщ
-Борщ- страва мого дитинства, - згадує Оксана Петрівна Веремчук, - від бабусі Надії, яка мала свій особливий рецепт. Загалом, кожна жінка знає безліч різноманітних рецептів, і борщу в тому числі, але до кожного додає своє індивідуальне. У бабусі Наді борщ мав завжди яскравий червоний колір, а смак такий, неначе його готувала у печі - наваристий і томлений у теплі смак. Сьогодні, коли наша родина провадить вид діяльності - годування людей - борщ є однією з найважливіших у меню перших страв. Ресторан “Княгині Ольги” завжди дбав і дбає про нові страви, нові рецепти, нові смаки, але ревно бережемо традиційні давні рецепти, у тому числі борщу. Запрошую усіх на декаду борщу до нашого закладу. Справжній борщ, завжди вариться якщо не на м`ясних реберцях, то з додаванням м`ясних складників - наприклад, шинки. А ще є у нас і справжня родзинка - справжній український борщ, але без м`яса. В нинішніх умовах - це досить актуально. Отож, чекаємо на вас, усіх : насамперед воїнів-захисників, жителів міста, а також тих володимирчан, для яких місто стало тимчасово домівкою, в будь-який день декади “Український борщ- нашим захисникам” з 14 по 24 липня, та й в інші дні будемо вам раді.
Леонід Брикавчук
Коментарі