А у вас на городі є портулак?

А у вас на городі є портулак?
А у вас на городі є портулак?

Ще в кінці 40-х років минулого століття грузинська жінка-фельдшер на ім’я Манана Марішеделідзе зробила дуже просте, але цікаве і в чомусь містичне відкриття. Вона часто відвідувала хворих у їхніх оселях і помітила, що, незважаючи на особливості місцевої природи, біля кожної садиби росли різні, інколи навіть незвичні рослини. Манана дійшла висновку, що це сама природа сіяла біля хворого ті корисні рослини, які йому потрібні. Фельдшер  насмілилася заявити про свої висновки, за що й опинилася на Колимі. Але й там, в нелюдських умовах, продовжувала свої досліди над місцевою рослинністю і зцілювала людей. На жаль, себе від туберкульозу врятувати не змогла. 
Нині, коли народна медицина знову набуває популярності нарівні з офіційною, усе частіше заявляють про себе послідовники Манани Марішеделідзе. Є вони і в нашому краї. Так народні цілителі помітили, що на Волині, де відчувається брак йоду, густо і рясно росте чорна бузина. Чистотіл з’являється під вікнами оселі людини, у якої підозрюють онкозахворювання. Ну а оскільки нам необхідно всім чистити кров і слідкувати за її густотою та рівнем холестерину, то кропива, лопух, подорожник, нагідки у нас на кожному кроці. 
Та останнім часом наші городи і подвір’я заполонила ще одна рослина. Це портулак городній. Він дуже швидко розростається, нагадуючи зелений килим. А тому в народі його назвали килимком. Портулак – бур’ян, але якщо дотримуватися теорії Манани Марішеделідзе, то поява портулака – це не просто примха природи, а швидше її турбота про нас. 
Отож якщо у вас на городі господарює ця рослина, не поспішайте з нею нещадно розправлятися. Вона вам може стати в неабиякій пригоді. 
Бур’ян портулак відноситься до однолітників. Росте всюди: в саду, на городі, в полі, в лісі, вздовж узбіч доріг. Він невибагливий, тому легко виживає на будь-якій місцевості, але боїться морозу. Рослина висотою близько 20 см має змієподібні відведення до пів метра завдовжки. На коричнево-червоних стеблах розташовується товсте воскове листя овальної або круглої форми. Цей представник рослинного світу славиться своїми лікувальними властивостями. Ще у стародавній Персії його згадував учений Авіценна і навіть увічнив кілька рецептів для зцілення від хвороб за допомогою портулаку. Для лікувальних цілей застосовується його зелена маса.
До складу стебел і зелені входять: вуглеводи і білки; глюкоза, галактоза, сахароза; вітаміни А, Е, В1, РР; органічні кислоти; норадреналін; мінеральні речовини.
Унікальний склад рослини корисний літнім людям і тим, у кого ослаблене здоров’я. Зелена маса або приготована настоянка активізують імунні процеси організму, збільшують життєву енергію, виводять токсичні речовини. Служить портулак для відновлення рівня холестерину і глюкози, при нейродерміті і псоріазі волосистої частини голови, при запаленні сечостатевої системи, для нормалізації серцево-судинної діяльності, для стимуляції вироблення інсуліну і зниження рівня цукру в крові, при глистових інвазіях тканин м’язів: аскаридозі, при кон’юнктивіті і запаленні ясен, при захворюваннях дихальних шляхів, астмі, при захворюваннях печінки і жовчнокам’яній хворобі, при укусах бджіл, для позбавлення від бородавок. Цілющі властивості цієї рослини допомагають при лікуванні метеоризму, розладах роботи нирок, захворюваннях сечостатевої системи, а також при порушенні сну. За рахунок властивості знижувати рівень цукру в крові бур’ян використовується в медицині для лікування хворих з легкою формою цукрового діабету.
Портулак є дуже низькокалорійною рослиною, але при цьому багатою на клітковину і поживні речовини. Споживаючи її в раціоні харчування, людина на тривалий час отримує відчуття ситості, що запобігає вживанню інших продуктів харчування у величезних кількостях. Дуже часто дієтологи рекомендують цю рослину бажаючим схуднути або зберегти свою звичну  вагу через вміст у складі рослини білка, що легко засвоюється, органічних кислот (щавлевої і нікотинової), вітамінного комплексу (С, В2 і РР), глікозидів, каротину, мінеральних солей і цілого списку мікроелементів.
Портулак городній має не лише лікувальні властивості, а й широко застосовується в кулінарії, що дозволяє не тільки вживати нові смачні страви, але й покращувати загальний стан здоров’я. У їжу використовують листя і верхні молоді частини пагонів, які зрізають до початку цвітіння у зв’язку з тим, що після цвітіння листя грубіє і не підходить для вживання всередину. Цю рослину їдять як в сирому, так і в приготовленому вигляді у стравах (вареним, тушкованим). Її можна зустріти у вітамінних салатах і на бутербродах. Портулак добре гармонує з першими стравами, овочевими салатами і пікантними соусами. Крім цього, рослину маринують і солять на зиму. Але вона погано поєднується з картоплею, огірками або помідорами. Вживаючи портулак у звичайному раціоні по 100-200 грамів щодня, можна поліпшити стан шкіри, стабілізувати роботу серцево-судинної системи, мати струнку фігуру, перестати страждати на шлунково-кишкові захворювання, зміцнити хребет і кістки, поліпшити кровообіг, запобігти подальшому  розвитку очних захворювань.
Рецепти приготування портулаку городнього як лікувального засобу
Для миття голови від лупи: знадобиться 10 грамів висушеної сировини на 200 мл дистильованої води. Закип’ятити воду, залити суміш і залишити настоятися протягом години. Отриманий косметичний настій процідити і втирати в шкіру голови після кожного миття. При імпотенції: 10 г висушеної сировини залити 200 мл окропу. Настоювати протягом години, потім процідити. Вживати внутрішньо по 10 грамів, не більше чотирьох прийомів за день. Для суглобів: 10 грамів сухої трави прокип’ятити у 200 мл дистильованої води на маленькому вогні протягом 10 хвилин, настоювати протягом 1,5 години. Приймати перед їдою по 5 грамів кожні 5 годин. При запаленні суглобів: 10-15 грамів свіжої подрібненої трави прокип’ятити протягом 10 хвилин у дистильованій воді, залишити настоятися на 2 години. Перед застосуванням процідити. Приймати по 10 грамів, не більше чотирьох прийомів на добу.
Протипоказання
Портулак городній хоч і є лікувальною рослиною, але денна норма її не повинна перевищувати 200 грамів. Незважаючи на те, що вона дає неоціненну користь організму, при неправильному застосуванні бур’ян може нанести шкоду. Вживання рослини під час вагітності і лактаційного періоду слід обмежити. Від цього продукту варто відмовитися зовсім при гіпертонії і брадикардії, також не можна його вживати при зниженому пульсі і сильному нервовому напруженні. Вживаючи цю рослину в лікувальних цілях або у вигляді добавки в їжу, слід враховувати, що портулак може стимулювати викид інсуліну і викликати явище гіпоглікемії. Обмежень небагато, але рекомендується враховувати їх, щоб не завдати шкоди своєму організму.
 

Розділ новин: 

Коментарі

Схожі новини: