Часник – одна з найпопулярніших городніх культур, яка використовується для приготування багатьох страв, а також профілактики і лікування захворювань. Хоча б рядочок часнику знайдеться на кожному городі. Та важливо не тільки зібрати хороший урожай, а й правильно його зберігати.
Як розповідає жителька Володимира Марія Сидорчук, усі м’які, подряпані, підгнилі, порізані чи пошкоджені іншим способом головки треба відкласти, адже вони довго зберігатися не будуть. Перед зберіганням часник потрібно добре просушити під сонцем приблизно 5 днів.
Сплетеними косами
Цей давній спосіб дотепер використовують господині.
- Для цього методу стебла я не обрізаю, як зазвичай, а сплітаю у коси та розвішую на стінах на гачках, - розповідає Марія Сергіївна. - Часом на них ще одягаю старі капронові колготи. Зберігати так часник бажано у затемненому приміщенні (наприклад, на горищі, терасі, у підвалі, коморі чи лоджії).
Оптимальна температура зберігання зимового часнику – від -2С до +4С градусів, а літній витримує температуру до +20С.
У ящиках, контейнерах чи кошиках або мішках
Приміщення для цього способу зберігання має бути затемненим, а оптимальна температура зберігання – така ж, як і для сплетених кіс. Яку б тару ви не використовували, вона повинна мати отвори для повітря. Бажано зберігати часник подалі від капусти, картоплі, моркви і буряків, радить пані Марія.
У полотняних мішках
- Ще один популярний спосіб - зберігання у мішечках. Зазвичай я їх шию сама зі старих речей із натуральних тканин, зокрема бавовни, які вже не ношу. Умови зберігання – такі ж, як і в попередніх випадках: прохолода та затемнення, - каже господиня.
У банках
В умовах квартири можна зберігати часник у скляних банках, які попередньо ретельно миють і добре просушують. Часник Марія Сергіївна закладає цілими головками або розібравши його на зубчики. Банки не закриває кришками і ставить у сухе, затемнене місце.
Пересипаний сіллю
Часник у банках можна пересипати сіллю, яка поглинатиме вологу. Так само сіллю можна пересипати і головки в коробках чи контейнерах.
Пересипаний борошном
- Для зберігання також підійде звичайне борошно завдяки своїй властивості поглинати зайву вологу, - розповідає господиня. - Насипавши в будь-який відповідний посуд шар борошна, обвалюємо в ньому кожну головку часнику та щільно укладаємо в контейнер, присипавши зверху борошном і закривши кришкою. Так часник може зустріти наступне літо.
У попелі
- Для зберігання в попелі часнику знадобиться картонна коробка. Насипаємо шар попелу товщиною 2 см і на нього укладаємо часник, далі – попіл, знову часник, і так повторюємо до заповнення коробки, але щоб верхній шар був з попелу, - каже пані Марія.
У лушпинні цибулі
При рясному врожаї цибулі можна використовувати її лушпиння для зберігання часнику. Нею пересипаємо головки у мішках, кошиках або ящиках.
У харчовій плівці
- Якщо часнику не дуже багато, можна обернути кожну з головок харчовою плівкою. Вона запобіжить висихання цибулин, - каже Марія Сергіївна.
У парафіні
Цей метод працює за подібним принципом, що й харчова плівка. У цьому випадку необхідно зробити водяну баню, розплавити на ній парафін і занурити в нього головки часнику. Таким чином з’являється захисний шар, що перешкоджає випаровуванню вологи та захищає від хвороботворних організмів.
У холодильнику
Так часник можна зберігати 2-3 місяці. Довше він не буде там зберігатися через підвищену вологість. Псуванню зубчиків запобіжить сіль або цибулиння, якім пересипають головки. Тару з часником краще розташувати на дверцятах холодильника.
В олії
- У холодильнику чи в морозилці також можна зберігати почищені зубчики часнику, залиті олією, - каже пані Марія. - Зубчики вкладаю у стерилізовані банки, заливаю олією так, щоб вона повністю покривала часник, і щільно закриваю кришкою. Термін зберігання такого часнику – до 3 місяців. Він не втрачає своїх властивостей, а олія набуває приємного аромату, і її можна використовувати для приготування салатів, соусів і супів.
У вині
Очищені зубчики часнику можуть до 4 місяців зберігатися у вині. Можна використовувати сухе біле або червоне: залити ним повністю складені в банку зубчики, закрити щільно кришкою і тримати в холодильнику. Для додаткового аромату у ємності можна додати червоний перець, розмарин, орегано, лаврове листя.
В оцті
Такий самий принцип, як і з вином. Можна використовувати як винний, так і дистильований білий оцет.
У морозилці
- Можна скористатися двома способами зберігання часнику в морозилці. Перший – цілі неочищені зубчики загортаємо в плівку або фольгу і поміщаємо в морозилку. Другий – зубчики часнику очищаємо, їх можна порізати або перемолоти, далі загортаємо у відповідний матеріал або в пакет і кладемо в морозильну камеру. У процесі заморожування часник може злипнутися, але його досить легко можна натерти, - розповідає господиня.
Висушеним
Одна з переваг висушеного часнику – це те, що в такому стані його розмір зменшується, тому для зберігання потрібно менше місця. Для висушування часнику можна використовувати дегідратор (сушарку) або духовку.
- У першому випадку після очищення зубчики потрібно розрізати навпіл, викласти на тацю та слідувати інструкції з експлуатації з вибором оптимального температурного режиму. Якщо часник хрусткий і ламкий – це означає, що він висушений. Для духовки також розрізаємо зубчики і розкладаємо їх на деко. Протягом двох годин сушимо, виставивши температуру 60 градусів, після цього зменшуємо жар до 55 градусів і випікаємо до хрусткого, ламкого стану, - ділиться секретом Марія Сергіївна.
У вигляді пюре
Взявши часник і оливкову олію, можна приготувати пюре в кухонному комбайні або блендері, дотримуючись співвідношення 1:2. Потім пюре поміщаємо в ємність з кришкою та відправляємо в морозильну камеру. Олія не дає пюре замерзнути, і її можна легко лити на сковорідку.
Коментарі