Для прискорення проростання насіння і одержання дружніх сходів треба провести попередню перевірку насіння. У цьому переконана жителька Володимир-Волинського району Тетяна Потурай. Вона поділилася методами перевірки, які щороку використовує сама.
- Якщо хтось восени забув насіння на дачі, не варто переживати, - запевняє пані Тетяна. – Схожість насіння від цього не постраждає, якщо в будинку було сухо, без різких коливань вологості повітря. Вважайте, що ви провели попереднє загартування вашого насіння.
Як розповідає господиня, терміни придатності насіння основних овочевих культур – різні. Наприклад, селера, перець, цибуля ріпчаста, петрушка, салат, пастернак мають 1-2 роки придатності, щавель, кріп, коріандр, морква, цибуля-батун – 2-3 роки, капуста, ріпа, редиска, перець солодкий, ревінь – 3-4 роки, баклажан, кукурудза, шпинат – 4-5 років, горох, квасоля, буряк – 5-6 років, а помідори, огірки, кабачки кавун, диня і гарбуз – 6-8 років, боби – аж 10-12 років.
Визначення схожості насіння можна зробити трьома способами.
Спосіб перший
- Насіння дрібних розмірів: моркви, ріпи, капусти, крес-салату, щавлю, ревеню, петрушки, гірчиці, помідорів, кропу, перцю, баклажанів, садових квітів - перевіряємо таким чином: на блюдце або невелику тарілку розкладаємо змочені у воді паперові серветки, на них кладемо насіння (не більше 10 штук) і прикриваємо поліетиленовою плівкою. Ставимо в тепле місце, але щоб температура там не перевищувала 20-23 градусів С, - розповідає пані Тетяна. – Щодня переглядаємо насіння і при необхідності додаємо воду. По мірі проростання підраховуємо пророслі. Якщо з 10 насінин проросло 6 – значить схожість 60%. І ще, чим швидше насіння проростає, тим більше у нього енергії. А це означає, що попереду вас чекають дружні сходи на грядках і хороший урожай.
Спосіб другий
Насипте насіння в підходящу ємність і залийте водою, ретельно розмішайте та дайте настоятися 5-7 хвилин. Насіння, що опинилося на поверхні води, приберіть. Воно може бути порожнім і зіпсованим. Осілі на дно насінини сміливо можна використовувати для посіву, попередньо просушивши при температурі 20-25 градусів С. Схожість у них буде хороша, запевняє жінка.
Так можна перевірити на схожість усе насіння, крім помідорів, редиски і капусти. Це насіння перевіряють не у воді, а у 3-5% розчині кухонної солі. Просушити насіння можна за допомогою вентилятора.
Спосіб третій
Як розповідає пані Тетяна, перевірка схожості насіння гарбузів, кабачків, гороху, патисонів, огірків, буряків, бобів, квасолі, кавуна і дині проводиться в тирсі, яку слід попередньо обробити окропом 2-3 рази через 20-30 хвилин. Потім вологу тирсу засипають у ванночки, лотки або невеликі ящики. Насіння розміщують рядами на відстані 2-3 см одне від одного. Між насінням витримують проміжок 1-1,5 см Після цього насіння засипають тирсою і добре трамбують. Якщо цього не зробити, то замість сім’ядоль на поверхні з’являться корінці. Сприятлива температура для пророщування насіння – 23-27 градусів С. Потім, як і в попередніх способах, підраховуємо пророслі насінини і дізнаємося відсоток схожості.
Коментарі