На Волині за п’ять місяців виявили 35 випадків сальмонельозу

На Волині за п’ять місяців виявили 35 випадків сальмонельозу
На Волині за п’ять місяців виявили 35 випадків сальмонельозу

Влітку зростає ризик гострих кишкових інфекцій (ГКІ), серед яких – сальмонельоз. На Волині цього року захворюваність спорадична, епідускладнень, пов’язаних із сальмонельозом, не було. За п’ять місяців в області зареєстрували 35 випадків недуги.
Про це повідомили у Волинському обласному центрі контролю та профілактики хвороб. 
Як зазначили в установі, у Вінницькій області цими днями стався спалах сальмонельозу. За даними на ранок 2-го липня, колеги з Вінницького центру контрою та профілактики хвороб отримали 29 екстрених повідомлень про випадки гострих кишкових інфекцій. Захворіли, зокрема, десятеро дітей. 
У чотирьох хворих уже виділили бактерії роду Salmonella. Ймовірна причина зараження – вживання шаурми в одному з місцевих закладів громадського харчування. Триває епідеміологічне розслідування спалаху.
Для того, щоб убезпечити волинян від гострих кишкових інфекцій, фахівці розповіли про їх особливості та профілактику.
«В організм людини збудники кишкових інфекційних захворювань потрапляють через споживання заражених харчових продуктів, забрудненої води, а також через брудні руки і предмети побуту. Якщо не дотримуватися правил особистої гігієни і технології приготування страв, умов та термінів зберігання сирої та готової їжі, – значно зростає ризик виникнення гострих кишкових інфекцій», – повідомили у Волинському ОЦКПХ.
Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, що  вражає шлунково-кишковий тракт й інші внутрішні органи. Зараження відбувається, передусім, через м’ясо-молочні й рибні продукти. При цьому, збудник – сальмонела – там може не лише виживати, а й розмножуватися, не змінюючи при цьому зовнішній вигляд і смак харчових продуктів. Із ризиком захворіти на сальмонельоз пов’язана також практика вживання сирих яєць,  в тому числі домашніх, а також приготування з них майонезу.
Симптоми сальмонельозу: діарея, біль у животі й гарячка. Бувають випадки і безсимптомного перебігу цієї інфекції. Перші симптоми з’являються протягом трьох діб після зараження і тривають до тижня. Можливий і важкий перебіг сальмонельозу, деякі люди страждають на діарею кілька місяців після видужання.
Яких правил потрібно дотримуватися, щоб уникнути інфікування, – розповідає за посиланням завідувач санітарно-карантинного відділу, лікарка-епідеміологиня Валентина Новачевська.
 

Розділ новин: 

Коментарі

Схожі новини: