Коли і як збирати урожай яблук і груш

Коли і як збирати урожай яблук і груш
Коли і як збирати урожай яблук і груш

Коли збирати яблука і груші на зберігання, питання дуже важливе, адже одне – збирати наливні фрукти до столу або з’їдати прямо з дерева, а інше – знімати плоди для тривалого зберігання. Від того, наскільки грамотно ви підійдете до збирання врожаю яблук і груш, залежить, чи добре вони «перезимують» і не загниють до кінця осені. 
Корисними порадами з цього приводу поділилася володимирчанка Оксана Приймачик.
Стиглість плодів
- Плоди, зібрані після достигання, годяться лише для використання у свіжому вигляді, - розповідає пані Оксана. – Мова йде про літні сорти фруктів. Справа в тому, що їх можна використовувати в їжу лише протягом трьох тижнів після збору, а значить, зберігатися вони не будуть. Якщо хтось планує заготовку варення і компотів, важливо зібрати плоди в період технічної стиглості. Вона настає приблизно за тиждень до споживчої. Вчасно зібрані плоди не втратять свою форму в процесі варіння і консервування. Осінні та зимові сорти яблук і груш збирають, коли плоди готові для  тривалого зберігання. Дуже важливо не втратити час, тому що кожен тиждень зволікання загрожує тим, що фрукти зберігатимуться чи не на 2 місяці менше. Незважаючи на те, що зволікати зі збором плодів не рекомендується, варто переконатися, що плоди дозріли. Знявши з дерева нестиглі яблука, ви не тільки позбавите їх належного смаку й аромату, але і втратите дорогоцінні місяці насолоди свіжими фруктами.
Як визначити, що час збирати урожай
Як розповідає господиня, справжні терміни дозрівання плодів залежать від безлічі факторів: чи пощастило з погодою в цьому сезоні, чи достатньо була освітлена сонцем крона, наскільки старе дерево тощо. Погодні умови дуже впливають на якість плодів. Часті та  рясні дощі і прохолодна погода сприяють водянистості плодів, втраті цукру і вітамінів. Якщо ж літо видалося зовсім холодним, приготуйтеся до того, що фрукти будуть зріти довше, ніж зазвичай, або залишаться недозрілими. Є різні способи, які дозволяють визначити, що яблука і груші дозріли:
1. Легкість відриву. Плід повинен відриватися без зусилля, одним рухом. Якщо яблуко або груша тримається на гілці міцно, швидше за все, знімати урожай ще рано.
2. Поява падалиці. Ви зрозумієте, що час знімати яблука нового врожаю, коли вони почнуть падати на землю. При цьому мова не йде про гнилі або хворі плоди. Про час, коли можна зривати груші і яблука з дерева, свідчать здорові, міцні плоди, що лежать на землі.
3. Хімічний тест. Визначити, коли знімати яблука на зберігання, допоможе простий хімічний тест. Розріжте плід і нанесіть на нього йодний розчин (1:15). Якщо м’якоть  залишилася білою, значить, яблуко повністю дозріло; потемніла – збирати урожай поки рано.
4. Колір шкірки. Ще один хороший показник стиглості плодів – зміна кольору шкірки. Як правило, після досягнення знімної зрілості забарвлення яблука біля плодоніжки стає трохи світліше. Шкірка на перезрілій груші набуває фіолетового відтінку, а м’якоть стає насичено жовтою.
5. М’якість яблука. Натисніть на яблуко пальцем. На стиглому плоді повинні залишатися вм’ятини. Якщо при натисканні шкірка лопнула, значить, плоди перестигли. Не відкладаючи у довгий ящик пускайте їх на переробку. 
6. Зрілість насіння. Якщо на розрізі плоду видно дозріле темно-коричневе насіння, значить, яблука свіжого врожаю готові до збору.
7. Смак. Найпростіший спосіб визначити, чи дозрів урожай плодових дерев,  спробувати яблуко або грушу на смак. Якщо він відповідає опису плодів цього сорту, значить, можна починати збір. Важливо враховувати, що, на відміну від яблук, які збирають у повній зрілості, груші трохи дозрівають у процесі зберігання. Саме тому в момент, коли збирають урожай груш, плоди повинні бути твердуватими, в жодному разі не м’якими. В іншому випадку ваші запаси груш незабаром зіпсуються.
Як правильно збирати яблука
- Головне правило при зборі яблук – не збивати їх із дерева і всіляко оберігати від ударів об землю, - каже пані Оксана. – Для збору яблук із дерева найпростіше використовувати спеціальні пристрої. Починають збирати плоди, як правило, із нижньої частини крони і поступово піднімаються вище. Зривати їх необхідно акуратно, відриваючи плодоніжки від гілки круговим обертанням. Найкраще попередньо надягнути тканинні рукавички, щоб не порушити воскове покриття шкірки яблука: воно оберігатиме від хвороб і гниття при зберіганні. Під час збору відразу відбраковують гнилі, хворі, пошкоджені комахами або птахами яблука, щоб не складати їх в одну тару зі здоровими. Для збору плодів, призначених для зберігання, підійде кошик, обтягнутий мішковиною. А ось зберігати урожай плодів слід у широких ящиках або коробках з деревини чи пластику.
Як запевняє господиня, варто пам’ятати ще про один важливий нюанс: коли настає час знімати зимові яблука, нічні заморозки стають нормальним явищем. Якщо яблука вкрилися інеєм, почекайте зі збором, поки вони не прогріються. Чіпати такі плоди руками не можна: різкий перепад температур зашкодить їм і вони не «доживуть» до зими.
Як правильно збирати груші
- У цілому збір врожаю груш проходить за тими ж правилами, що і яблук. Груші також не можна сильно здавлювати, кидати та пошкоджувати. Збирати їх бажано у першій половині дня. Якщо ви забираєте їх ближче до вечора, коли плоди встигли за день нагрітися на сонці, охолодіть їх у прохолодному місці перед тим, як прибирати на зберігання, - каже пані Оксана. – Із кошика в ящики груші пересипають, акуратно притримуючи, а не перекладають руками.
Як зняти яблука і груші з високого дерева
Плоди з верхніх гілок найпростіше збирати за допомогою пристосування для знімання яблук і груш. Можна піти декількома шляхами: купити плодознімач для яблук у  магазині або змайструвати його самостійно. Наприклад, найпростіший підручний матеріал, з якого можна зробити пристрій для зняття яблук і груш, пластикова пляшка.
 

Розділ новин: 

Коментарі

Схожі новини: