Засоби, які допоможуть нам зберегти здоров’я, – зовсім поряд, треба тільки придивитися

Минув Великдень, настають численні травневі свята. Усі вони традиційно супроводжуються пишними застіллями, а подекуди і вживанням алкогольних напоїв. Для нашого організму – це зовсім не в радість, адже і печінка, і нирки, та й увесь організм в цілому отримує величезну кількість зайвого навантаження, яке не найкращим чином відображається на нашому здоров’ї. Організм потребує уваги і відповідає нам на наше дбайливе чи не зовсім ставлення взаємністю. Ось, наприклад, при активному способі життя й здоровому харчуванні він поводиться добре і не завдає нам особливих турбот. Але ми самі досить часто виводимо його з ладу. Атакуємо фаст-фудом, щедрими застіллями, які традиційно супроводжують свята, малорухливим способом життя, постійними стресами – і цим порушуємо нормальну роботу організму. Перші симптоми – поганий колір обличчя, зниження працездатності, негаразди із травленням. Якщо зігнорувати ці симптоми, то можна швидко отримати серйозні проблеми із здоров’ям.
Розторопша допомагала печінці 2 тисячі років тому, допоможе і зараз
Печінка є основним органом, який відповідає за процес травлення більшості речовин, що потрапляють в організм з їжею і напоями або утворюються в процесі метаболізму. Саме в печінці відбувається обмін 2/3 всіх ксенобіотиків (чужорідних речовин), що потрапляють в організм. До ксенобіотиків належать хімічні речовини, які знаходяться в повітрі, продуктах харчування, ліки і т.д. В людей, старших 45-60 років, знижується здатність печінки до детоксикації і виведення ксенобіотиків, а у віці 60-80 років цей процес ще більше послаблюється. Для харчової корекції та профілактики уражень печінки доцільно використовувати рослинні гепатопротектори, тобто рослини, які володіють вираженою захисною дією на печінку. Відомим представником рослинних гепатопротекторів є розторопша плямиста, або молочний чортополох. Розторопша плямиста використовується в медицині більше 2 тисяч років.
При різних запаленнях, дефіциті антиоксидантів і вітамінів у раціоні, зловживанні жирною, смаженою, копченою їжею і алкоголем, дії деяких ліків, забрудненому повітрі в організмі людини утворюється надмірна кількість вільних радикалів, які ушкоджують і руйнують клітини печінки. Це значнозбільшує навантаження на печінку. Поліпшити структуру клітин печінки, підвищити її стійкість до дії негативних чинників і у профілактиці різних захворювань допоможе розторопша плямиста, або молочний чортополох.
Розторопшу плямисту від NUTRILITE рекомендується вживати при порушенні роботи печінки і жовчовивідних шляхів, проживанні у великих містах, харчуванні промислово переробленою їжею, що містить багато консервантів, та ін., вживанні солодощів, при надмірній вазі та ожирінні, курінні, зловживанні алкоголем.
Щоб придбати продукцію «Amway», звертайтеся за телефонами: 098-233-76-78, 063-983-07-95.
Чистимо печінку буряком, чорнобривцями або олією
Саме печінка найбільше страждає від святкових застіль, від надмірно важкої їжі та спиртного, з яким здебільшого асоціюються свята. Медикаменти, які люди вживають після свят, ще більше ускладнюють стан цього органу. Отож, щоб привести печінку в порядок, є чудовий народний рецепт.
Аби приготувати рятівний напій, помийте й почистіть кілограм буряків, натріть на дрібній тертці, складіть у трилітрову банку, доверху залийте кип’яченою водою, але не окропом. Поставте на стіл, не закривайте, нехай настоїться протягом ночі. Зранку поріжте в банку два лимони зі шкіркою, але дивіться, аби зернятка не потрапили у настій. Додайте дві ложки меду і розмішайте. Вживати по склянці тричі на день за годину до їжі. Курс лікування – 10 днів. За цей час буряковий квас набагато поліпшить стан печінки, адже нейтралізує токсини, що накопичилися в ній, і підвищить рівень гемоглобіну.
Є ще один рецепт: дві цілі квітки чорнобривців залийте склянкою окропу і дайте настоятися. Пити по склянці двічі на день перед їжею, зранку й ввечері. Курс лікування – 5-10 днів.
До речі, для відновлення роботи печінки потрібно усі напої вживати теплими. Але гріти їх не можна, слід лише додати до склянки настою 2-3 ложки окропу.
Напевно, найпростішим є такий рецепт: столову ложку оливкової олії змішати із столовою ложкою соку лимона, випити перед сном. Важливо робити цю процедуру перед сном тому, що печінка найактивніша вночі. За десять таких сеансів будуть нейтралізовані токсини і розріджено жовч.
І не забувайте про дієту – це найважливіше. Відмовтесь від жирних, гострих та смажених страв. Перейдіть на так зване дієтичне харчування (страви мають бути варені, печені або приготовлені на пару), і, звісно ж, ніякого спиртного.
Наповнюємо організм вітамінами з першою зеленню
Уже з’явилася перша зелень, а разом з нею – можливість забезпечити свій організм вітамінами, тим самим зменшивши дію шкідливих речовин. Ще наші прабабусі з приходом весни варили борщ із кропиви, щавлю й навіть з бурякової гички, популярним був і салат з кульбаби, яка зараз рясно розцвітає довкола. Ось, наприклад, кропива відома як рослина, яку люди першою вживали після зими, щоб поповнити організм вітамінами. Її листки містять вітамін С, провітамін А, вітаміни К, В1, В2, мінеральні солі, залізо, кальцій. А кульбаба корисна для стимулювання роботи травної системи, при атеросклерозі, а також при численних шкірних захворюваннях як оздоровчий засіб. Ось декілька рецептів, які містяться у стародавніх книгах і передаються з покоління в покоління.
Борщ із кропиви
Вам знадобляться: 300г кропиви, 400г щавлю, 2ст. ложки борошна, 1 морквина, корінь петрушки, 2 картоплини, 4 стеблини зеленої цибулі, зелень петрушки і кропу, олія, сіль, перець, кмин, цукор.
Приготування: Відберіть верхні молоді листочки кропиви, переберіть і пообтинайте тверді частини. Залийте на 5-7 хвилин окропом, щоб позбутися гострого трав’яного запаху. Покладіть кропиву в каструлю для тушкування, додайте трохи води і тушкуйте до готовності. Зніміть з вогню і перетріть через друшляк, доки не вийде пюре. Дрібно посічіть щавель. Картоплю, моркву і петрушку спасеруйте в олії з борошном. Зніміть з вогню, добре вимішайте й покладіть в окріп. Коли овочі зваряться, додайте в каструлю щавель і кропиву, а також кмин. Дайте закипіти, поперчіть і посоліть до смаку.
Салат з кульбаби
Вам знадобляться: молоде листя з середини вінчика кульбаб, щавель або оцет, інша зелень.
Приготування: Молоде листя кульбаби вимочити протягом 12-15 годин, змінюючи воду. Дрібно посікти вимочене листя. Додати щавель та іншу зелень. Якщо не додавати щавлю, то краще полити злегка розведеним оцтом.
Пийте більше води, їжте корисні страви і користуйтеся натуральними спеціями
-У дні після свят одним із найважливіших завдань є виведення з організму шкідливих речовин і токсинів, які накопичилися в результаті надмірного споживання важкої їжі, та повернення його до нормального стану. Надмірне споживання тваринної їжі, наявної на святкових столах, разом із вживанням алкоголю може спричинити різке погіршення стану здоров’я, зумовити загострення існуючих хронічних хвороб та викликати ускладнення. Навіть у здорових людей харчове перевантаження провокує розлади у функціональному стані організму.
Перш за все, потрібно достатньо вживати рідини, адже вона сприяє виведенню токсинів. За годину до і після вживання їжі випивайте склянку води. Пам’ятайте, саме звичайна вода повинна залишатися вашим основним напоєм. Її кількість розраховується за традиційною формулою: 30мл на 1кг фактичної маси тіла. Корисно також пити несолодкий зелений чай, ягідні настої (особливо із шипшини, брусниці та журавлини), узвар, морси, трав’яні чаї (м’ятні, липові, порічкові), свіжо вижаті соки, розведені водою, воду із соком цитрусових. Але не варто захоплюватися – три чверті рідини, яку ви вживаєте протягом дня, повинна становити все-таки вода. А от що стосується кави і чорного чаю, слід бути обережними, адже вони можуть перевантажувати нервову систему.
Ще одна порада – не можна запивати жирну їжу ніякими, а особливо солодкими газованими напоями. Для поліпшення перетравлення жирної їжі рекомендується запивати її водою з лимонним соком (з розрахунку 1ч. ложка соку на склянку води).
Потрібно споживати продукти, в яких багато клітковини, адже вона має властивість всмоктувати токсичні та шкідливі речовини і сприяє їхньому виведенню з організму. Найбільше клітковини в овочах, фруктах, ягодах і кашах. Варто надавати перевагу нежирному м’ясу та рибі, приготовленим на пару або запеченим.
У післясвяткові дні не варто нехтувати кисломолочними продуктами. Співвідношення білкової їжі до овочів та фруктів має бути 1 до 3. Бажано їсти не салати, а просто порізані овочі.
Не зловживайте сіллю, адже вона затримує воду в організмі.
Після проведення процедур для очищення організму не зайвим буде наситити його вітамінами – зараз для цього настає дуже вдала пора. Насиченими вітамінами є настої шипшини, обліпихи, чорноплідної горобини, а також їх дуже багато у зелених овочах, броколі, петрушці.
Важливим елементом у приготуванні страв є вибір спецій. Спеції – це харчові помічники, які допомагають перетравлювати важку для засвоєння їжу. Зрозуміло, що не варто обирати такі спеції, до складу яких входить багато різноманітної хімії, які не приносять жодної користі, до того ж створять додаткове навантаження на організм. Натомість натуральні спеції, крім того, що нададуть особливого смаку вашим стравам, мають багато корисних властивостей.
Чорний перець має хороші жовчогінні властивості, тому ним можна щедро посипати м’ясні та рибні страви. Лаврове листя сприяє виведенню шкідливих речовин з організму. Гвоздика поліпшує травлення, очищує кров і зміцнює серце. Регулювати кількість цукру та холестерину в крові допоможе дрібка кориці, додана у страву або ж просто посипана на окраєць хліба.
В цілому ж навіть ці натуральні спеції принесуть користь організму лише у тому випадку, коли людина здорова. А якщо у вас є захворювання кишково-шлункового тракту, то на першому місці має бути режим харчування, для призначення якого потрібно обов’язково звернутися до лікаря.
Вдалий період для детоксу розпочинається
Детокс – це звичайне очищення організму, розвантажувальні дні в комплексі з легкою дієтою. Втім, це не зменшує цінності для нашого організму. Схема така: очищувати організм у два етапи. Для початку на один день (для найстійкіших – на два-три) доведеться повністю відмовитись від їжі, обмежившись водою, чаєм без цукру, трав’яними відварами та фрешами (фруктовими або овочевими). Таке очищення звільнить організм від накопичених токсинів, позбавить від набряків, активізує роботу всіх систем і налаштує їх на роботу в потрібному режимі. Після цього можна переходити до другого етапу детоксу – легкої тижневої дієти.
Основа меню: фрукти, овочі, злаки, горіхи, морська риба, нежирне м’ясо птиці та кисломолочні продукти.
Важливо знати:
-цукор слід замінити медом;
-сіль виключити або використовувати в мінімальних кількостях;
-приправляти страви лимонним соком й ароматними травами;
-намагатися їсти в один і той самий час;
-вечеряти за 3-4 години до сну;
-для пробудження організму щоранку натщесерце випивати склянку теплої води без газу з лимонним соком;
-протягом дня без обмежень пити воду, трав’яні відвари і чай без цукру;
-кава – тільки натуральна, і не більше двох чашок на день;
-під забороною «швидка їжа», жирне м’ясо, цукор, соуси, гострі приправи, будь-які копченості, солодощі, розчинні й солодкі газовані напої;
-дію дієти підсилять масаж, сауна, аромотерапія й фізичні вправи.
За тиждень такої дієти ви скинете 1,5-3кг. Крім того, нормалізується травлення, покращиться колір обличчя, шкіра стане гладенькою і пружною. Ви будете бадьорішими та активнішими, а також налаштуєте організм на правильну роботу.
Але будьте уважними: за наявності будь-яких захворювань перед застосуванням дієти слід порадитися з лікарем. Детокс протипоказаний вагітним, а також жінкам, які годують груддю, підліткам і ослабленим людям. При алергії на якийсь із компонентів дієти, наприклад, мед, його потрібно замінити.

Розділ новин: 

Коментарі