Відзначаймо Святки, готуймося до Василя!

Публікації

Січневі свята тішать не тільки тим, що кількість вихідних на «квадратний місяць» календаря зашкалює. У цей період православний світ відзначає великі релігійні свята.
Особливістю зимових свят є сімейні застілля в атмосфері добра і зимова чудо-страва – кутя. Вона – головна окраса столу упродовж всього січня, тільки називається по-різному.
6 січня – Багата кутя.
13 січня – Щедра кутя.
18 січня – Голодна кутя.
Першим у циклі зимових свят, коли українські родини збираються разом, є Святвечір. Включно з кутею, на столі має бути 12 пісних страв. Це час, коли треба прощати ворогів, миритися і бажати всім тільки добра і щастя. У деяких регіонах у цей вечір ходять колядники, приносячи благу звістку про народження Спасителя. Українці вірять, що до святої вечері приходять померлі родичі, тому на ніч столи не прибирають, щоб і предки могли спробувати приготовані страви. Святвечір вважається суто родинним святом, тому не прийнято ходити в гості.
Зовсім інакше проводять 7 січня, коли врешті настає Різдво і починаються Святки – час, коли можна співати, водити хороводи. У ці дні не можна братися за важку фізичну роботу. За різними прикметами в період Святок роблять прогнози на погоду і врожай, а молодь ворожить на майбутню долю.
7 січня закінчується піст, і на стіл виносять м’ясні страви. Наприклад, різдвяний гусак, качка в яблуках, м’ясо в горщиках. На Різдво ходять колядувати з вертепом. Молодь перевдягається в Ірода, пастухів, Янгола, Чорта і навіть Смерть. Добрі сили славлять народження Христа, а злі сили намагаються їм зашкодити.

То як правильно провести Святки?
Святки – це час від Різдва Христового до Хрещення Господнього. Ці два свята з’єднані низкою інших важливих днів. Святки наповнені дивовижною радістю Різдва Христового, тобто народження Сина Божого. Цей час добре присвятити не тільки своїй сім’ї, але й одиноким людям, у яких немає близьких. Так, люди на Святки завжди намагалися приділяти час справам милосердя. Багато хто відвідує в ці дні лікарні, дитячі будинки. За законами Церкви, Святки – це період духовної радості, а не тілесної. Основна суть свята в уславленні Христа, обов’язковому відвіданні літургії у храмі, хоча часто люди вирішують навпаки, влаштовуючи аж надто гучні застілля.

Січневі забобони та заборони
У народі вірять, що в ці дні озлоблені чорти, закриті після Різдва Христового в пеклі, починають спокушати православних людей на гріхи. Насамперед. на ворожіння. Звичайно ж, Церква налаштовує своїх парафіян противитися народним забобонам і гаданням. Під час Святок традиції народу і церкви переплітаються дивним чином. Наприклад, 8 січня в народі шанують породіль і повитух. І це цілком зрозуміло, адже день тому Богородицю вітали з народженням Сина. 11 січня церква сумує за вбитими Іродом немовлятами. За народною традицією, з цього моменту і до самого Хрещення жінки не можуть грати в карти. З боку Церкви це цілком прийнятна вимога, але народ має своє пояснення цього забобону: у жінки, що грає в цей період в карти, кури поїдять в городі огірки.
Люди чомусь вірять, що на Святки ворожіння не є забороненою річчю, тим паче. що невдовзі вони зможуть змити всі гріхи у крижаній ополонці на Водохреща.

Кутя пшенична, кутя рисова…
Багата кутя вже позаду, але святкову кашу доведеться готувати та із задоволенням їсти ще двічі в цьому році. Кожен регіон України має свої особливості приготування цієї страви, та й навіть кожна господиня додає у кутю щось своє.
Щоб розширити географію кухні, пропонуємо вам рецепт куті з Буковини. Там її, як і в нас, готують із пшениці, хоча трапляється варіант із перловкою або рисом. Останній також дуже часто використовують на Луганщині. Крупу добре промивають, заливають холодною водою і залишають на півгодини, щоб набухла. Потім відціджують, заливають окропом і годину варять на невеликому вогні. У готову кашу додають розтертий у макітрі (або у дерев’яній ступці) мак, розмочені родзинки і курагу, мелені м’ясорубкою горіхи. До речі, гуцули часто кладуть у кутю халву. Усе заливають виноградним соком, додають по ложці меду та церковного вина «Кагор». Можливо, саме таку кутю ви щороку і готуєте, хоча волиняни здебільшого люблять щедро заправити кутю медом!
Січневий період свят такий насичений, що є темою номер один для дослідження фольклористів, надзвичайним періодом для православного світу та й загалом, щасливим часом відпочинку для кожної людини. Попереду продовження Святок та Хрещення Господнє. Тому - далі буде…
Підготувала Аліна Зай

Розділ новин: 

Коментарі