Українська кухня нині дуже збагатилася стравами народів світу. Але погодьмося, що зараз на чільному місці стоїть лаваш. Лаваш вважають грузинською стравою, але насправді цей прісний хлібець прийшов до нас з вірменської кухні. Народ Арарату цей пісний хлібець випікав ще в стародавні часи. Як і в українців, так і у вірмен пошана до хліба була завжди. Однак саме прісний хліб вважався святковим. Його випікали з нагоди урочистостей. Сьогодні в Україні лаваш з різноманітним начинням навіть помітно витісняє знамениту італійську піцу.
Нині в Україні діє торгова компанія під назвою «Ваш лаваш». Свій старт мережа «Ваш лаваш» розпочала у місті Червонограді. Саме там була відкрита перша пекарня. Нині в умовах в Україні працює 45 пекарень, 11 з яких працюють в умовах франчайзингу (надання компанією права сторонньому власнику долучатися до бізнесу). Місія цієї компанії – вітати всіх гостей свіжим лавашем та смачною випічкою. Слід зазначити, що у продукції «Вашого лаваша» відсутні напівфабрикати, підсилювачі смаків, а також заморожена продукція.
Власник компанії Ігор Дулин, людина, яка також займається волонтерством і має багато нагород, приділяє дуже велику увагу даному бізнесу і задоволенню запитів клієнтів, бере активну участь в акції по висадці декоративних дерев.
Уже 4 роки минуло з того дня, як у Володимирі гостинно відкрила двері пекарня-магазин «Ваш лаваш». Цей торговий заклад відразу завоював популярність серед любителів лаваша. І сьогодні «Ваш лаваш» користується симпатіями своїх візитерів.
Тільки переступивши поріг закладу, як відразу відчувається невловима, але неповторна аура затишку і гостинності. Не зважаючи на зайнятість, майстрині, які прямо на очах у гостей випікають продукцію, дарують кожному гостеві привітливі посмішки. Очі розбігаються від різноманітних випічок, які зваблюють з вітрин. Поряд і кавовий апарат.
Але це ще не все. Гості, які часто відвідують «Ваш лаваш», не можуть не помітити, що весь час на вітринах з’являються нові види випічок. А це означає, що заклад постійно працює над урізноманітненням своєї продукції.
Ось що розповіла кореспондентці «Міста вечірнього» керуюча пекарнею «Ваш лаваш» Катерина Романова:
- Наша пекарня представляє досить великий вибір випічок, майже 300 видів. Це і солодка, і солона випічка. Також ми працюємо з дріжджовим і листовим тістом. Усі заготовки до тіста ми виробляємо самі. Щодня – лише свіжа випічка. Асортимент весь час розширюється. Нині родзинкою закладу є різноманітні піци, як великі, так і маленькі. Ми розробили варіант цієї випічки як на дріжджовому тісті, так і на споєному. У місті дуже мало таких варіантів. Для тіста використовується рецептура понад 5 видів.
Як діти, так і дорослі мають у пекарні дуже великий вибір солодких випічок. Це і так звані туби, які схожі на заварні тістечка, але таять в собі особливість азійських солодощів. Наші улюблені «наполеони» тут також мають різні рецептури виготовлення. Любителі слойок, рулетів з різним начинням залюбки виберуть саме те, що їм до смаку.
Звичайно, нашому варіанту лавашів не завжди відповідає назва східних кухонь. Так, представник кавказької національності може стверджувати, що у їхніх краях та чи інша випічка має іншу назву, але погодьмося, що лаваш для нас, українців, саме ця його назва є узагальнюючою для подібних виробів дружніх народів Кавказу.
Пекарня «Наш лаваш» не стоїть в стороні від загальних проблем народу. Мережа активно долучається до соціальних проєктів. Підтримується військова ініціатива «1000 автомобілів свободи» та «Пташки перемоги».
Проте все ж головними чарівниками з приготування випічок є майстрині – пекарі. Це кухар Юлія, пекарі Надія та Ольга, лавашник Ольга, касири Марія та Надія. Саме невтомні трудівниці створюють у своїй пекарні ауру магії, затишку і гостинності. Не проходьте мимо «Нашого лаваша», пригостіться смачними випічками, свіжим лавашем, ароматною кавою і відчуйте екзотичну романтику далеких мандрів. Адже ви цього варті!
Антоніна Булавіна м. Володимир.
Коментарі