Усе про розсаду від «А» до «Я» від нашої читачки Тетяни Бондзюх

В останні роки з’явилося стільки різноманітних методів і порад щодо вирощування розсади овочів, що навіть досвідчені городники іноді губляться, не знаючи, який із них кращий, а що вже казати про початківців. Тож поділитися власним досвідом ми запросили вже знайому нам із попередніх публікацій Тетяну Бондзюх з села Бортнів, яка займається рослинництвом більше тридцяти років.

Перший крок до хорошого врожаю – якісне насіння
-Усе нове – це добре забуте старе, - посміхається моя співрозмовниця. – Не потрібно нічого вигадувати, а скористатися досвідом наших бабунь, які на цьому, як кажуть, собаку з’їли, користуючись простими і мало затратними методами. Та це не означає, що треба цуратися і чогось нового, в тому числі нинішніх препаратів для підсилення росту і захисту рослин, які можна сполучати з органікою. Та перше, від чого залежить хороший урожай, – це якісне насіння. Дехто з городників, нерідко вибираючи його в магазині чи на ринку, купується на яскраву картинку і приємний запах, хоча пряні аромати насіння рослинам зовсім не потрібні. Запах насінню надають ароматизатори (цього добра тепер багато не лише в продуктах), які гальмують проростання, особливо при наших погодних умовах з нестійкою погодою, коли заморозки часто змінюються теплом. Тому, вибираючи насіння, слід звертати увагу не на гарну картинку і запевнення продавців стосовно якості, а уважно прочитати, що на упаковці написано. Бажано, щоб на пакеті, крім картинки, була інформація про сорт і якість рослини, рекомендації з пророщування, сприйнятливість до ґрунтів, погодних умов, строки посіву і т.д. Крім того, там обов’язково має бути повне найменування виробника, його телефон, адреса, а також зазначений держстандарт. Усі інші написи про «міжнародні стандарти», сертифікати якості – обман довірливих покупців. Сама не раз у цьому переконувалася, - зауважує Тетяна Семенівна.

Другий крок – підготовка насіння до посіву
-Вибравши насіння, перед посівом його слід обробити. Я зазвичай використовую для цього «Альбіт» або «Екопін». Ці препарати захищають рослину від хвороб і сприяють швидкому росту коренів та молодих сіянців. Приготувавши розчин так, як зазначено в інструкції на упаковці, замочую в ньому зернятка на час від кількох годин до декількох діб (залежно від культури), поки вони не набрякнуть. Як показує досвід, помідори, моркву, петрушку, буряк можна залишити в розчині до двох діб, а капусту, редиску, огірки, кабачки і салат – на 10-12 годин. Насіння найкраще покласти на м’який папір, змочений у розчині препарату. Зверху посудину накриваємо пластиковим пакетом або кришечкою, щоб волога не випаровувалася. Можна доливати туди розчин, щоб зернятка в жодному разі не пересихали. А перед тим, як починати сіяти насіння на розсаду, добре б полити розчином стимулятора росту, наприклад, «Гумат+7», і саму борозенку.

Яєчна шкаралупа – чудовий «горщик» для огірків, а туалетний папір – для перцю і помідорів
-Вирощуванням розсади в шкаралупі займалася ще моя бабуня, адже ця «тара» завжди під рукою, - сміється пані Тетяна. – Треба тільки навчитися правильно розбивати яйця. А робиться це так: акуратно збиваємо ножем гострий чубок яйця, щоб шкаралупа на 2/3 висоти залишалася неушкодженою. Далі легенько, щоб «горщики» не тріснули, просвердлюємо шилом або циганською голкою в нижній її частині отвір, перекладаємо «горщики» в лоток і наповнюємо їх хорошою землею для розсади. Після цього кладемо в кожен по одному зерняткові, якщо насіння своє, і по два, якщо куплене, присипаємо зверху тонким шаром ґрунту і поливаємо, щодня слідкуючи, щоб земля не пересихала. Важливо також не перетримати рослини в шкаралупках, а вчасно перенести їх в ящик для розсади чи вже безпосередньо на грядку. В таких «горщиках» добре проростають огірки. Головне – вчасно висадити їх на грядку одразу ж, як тільки з’являться перші справжні листочки. Перед висаджуванням шкаралупу треба трохи пом’яти, щоб коріння могло легко прорости у ґрунт. Сіють в шкаралупу також селеру, цибулю-сіянку, а з квітів – матіолу, сальвію, петунію. А от для вирощування розсади перцю, капусти, баклажанів і помідорів цей спосіб не підходить, бо ці рослини мають розлоге коріння, в шкаралупі їм тісно. Для пророщування цих овочів можна використати звичайний туалетний папір. Цей спосіб стали використовувати недавно, але його перевага в тому, що, по-перше, сіянці не хворіють «чорною ніжкою», а по-друге, економія місця на підвіконні, що особливо вигідно в умовах невеликої квартири. Беремо лоток з невисокими бортами, кладемо туди згорнутий у п’ять-сім шарів і змочений водою шматок паперу. На нього висіваємо насіння овочів, накриваємо посудину плівкою або прозорою кришечкою і ставимо в тепле місце. Сіянці мають з’явитися через 5-7 днів, перець – трохи пізніше, але потрібно слідкувати, щоб папір не пересихав, а молоді рослинки не витягувалися. Якщо вони починають витягуватися, лоток можна переставити в прохолодніше місце. Як тільки з’являться перші справжні листочки, а стебло стане більш високим, рослини слід обережно, не пошкодивши корінці, перенести для подальшого проростання в ящик із землею або в окремі стаканчики та поставити ближче до світла. Цим методом можна вирощувати розсаду майже всіх культур: помідорів, перцю, баклажанів, огірків, цибулі, капусти, квітів і навіть кавунів.

Строки посіву насіння на розсаду і висаджування на грядки
-Пророщувати розсаду я зазвичай починаю вже десь на другий-третій тиждень березня, - продовжує розповідь жінка. – В основному це огірки, помідори, перець та баклажани. Всі інші культури висіваю і висаджую безпосередньо на грядку, коли достатньо прогріється земля (середина квітня – початок травня), тим більше, що кожна з них має власні терміни появи сходів. Наприклад, сіянці помідорів з’являються приблизно через 6-10 днів після посіву, огірків – на 3 й-7-й день, перцю – через 7-15 днів, кабачків, патисонів і капусти – 3-10 днів; цвітної капусти – 3-8 днів; баклажанів – 5-10 днів, селери, ревеню – 7-14. Тому насіння помідорів на розсаду я починаю сіяти в середині березня (на грядки – наприкінці квітня – перша декада травня), перець – кінець березня – початок квітня (у відкритий ґрунт – після 20 травня), огірки на розсаду – в середині квітня (на грядку – останні числа травня), капусту – після 20 березня (на грядки – середина травня). А от баклажани – більш теплолюбний овоч, який на грядки зазвичай висаджують у кінці травня – першій декаді червня, тому розсаду бажано починати вирощувати вже на початку березня, дехто висіває насіння ще в лютому. Висаджувати розсаду цих овочів на городі бажано в похмуру і навіть дощову погоду або ж увечері, добре поливаючи перед висаджуванням лунки. Взагалі ж визначити точно найбільш сприятливий час для висаджування кожної культури неможливо, адже щороку в наші плани свої корективи вносить погода, яка тепер досить непередбачувана. Сніг інколи може випасти навіть у травні. Тому якщо рослини висаджені на грядках ще у квітні, на ніч їх бажано завбачливо накривати поліетиленовою плівкою на випадок несподіваних заморозків.

Пікірування і полив рослин
-Розсаду помідорів та баклажанів слід обов’язково пікірувати, а ось перець цього не потребує. До горщиків чи ящиків із перцем треба лише час від часу підсипати свіжу землю. Поливати сіянці потрібно дуже обережно. Бажано, щоб верхній шар землі добре підсохнув. Не можна доливати воду, якщо земля ще волога, бо це може призвести до загнивання коренів і рослина може загинути. Не лякайтеся, якщо розсада прив’яла. При пересушуванні ґрунту корені самі шукають вологу й при цьому ростуть углиб. Після поливання розсада знову відживе.

«Уніфлор» чи лушпиння цибулі – вибір за вами
-Важливе значення для розсади має також і підживлення сіянців, робити яке можна як купленими препаратами, так і тим, що завжди є в кожної господині на кухні. Причому підживлювати сходи перцю, помідорів і баклажанів потрібно починати, як тільки розгорнуться перші два листочки і рослина перейде на кореневе живлення. Не варто чекати, поки з’явиться справжнє листя. Під час підживлення необхідно також поливати сіянці слабким розчином спеціальних добрив для розсади. Наприклад, для баклажанів і помідорів найбільше підходить «Уніфлор-рост», а для перцю - «Уніфлор-бутон». Достатньо 1ч.л. на 5л води. Прихильникам народних методів можна використовувати для підживлення яєчну шкаралупу, чай, рибні кістки. Яєчна шкаралупа поліпшує і знезаражує структуру ґрунту. Вносити шкаралупу, розмелену в порошок, можна як при перекопуванні землі, так і при пересаджуванні рослин на грядку чи розпушуванні міжрядь. Добре на таке підживлення реагують морква, огірки, ріпа, капуста, бруква. Розсада виростає також дуже міцною, якщо застосувати ще одне ефективне природне добриво – відвар цибулиння. Готувати його дуже просто: кілька жмень цибулиння змішати в емальованому відрі з водою, закип`ятити, дати настоятися, дочекатися, поки охолоне, процідити і розбавити до потрібної консистенці, взявши одну частину настою і три частини води. Далі цибулиння, знову доливають водою і використовують, поки вода не стане трохи мутною. Такий відвар захищає сіянці від шкідників і допомагає «оживити» підмерзлі після заморозків рослини, в тому числі й кімнатні. Можна застосовувати, якщо молодий помідор виглядає млявим, а його листя починає жовтіти. Якщо потрібна невелика кількість відвару, то на склянку лушпиння беруть 2л окропу. Підгодувати саджанці слід через два-три дні після висаджування. Такі рослини, як огірок, морква, помідор, поливають до трьох разів з інтервалом в один тиждень. Можна обприскувати. Лушпиння цибулі можна також підсипати і в лунки при садінні картоплі.

Розділ новин: 

Коментарі