У Будинку культури села Затурці відбувся майстер-клас з виготовлення «Різдвяного Павука».
Захід проходив 21 грудня. Фото опублікували на сторінці будинку культури.
«В давні часи перед різдвяними святами був звичай робити солом’яних павуків, яких так і називали «різдвяними». Така традиція зародилася на Галичині в часи Австро-Угорської імперії. Тоді забороняли вирубувати ялинки, накладали за це великі штрафи. Тому люди прикрашали свої домівки давньою різдвяною прикрасою, яка отримала назву «павука»», – розповідає керівниця студії мистецтв «Долоньки» Олена Барчук.
Прикраси які виготовляли на майстер-класі можна буде придбати на подальших благодійних заходах.
Довідково: «Різдвяний павук» – традиційна прикраса оселі в Україні на різдвяні й новорічні свята, виготовлена з соломи. Таких «павучків» вважають оберегом та символом Всесвіту. Напередодні Різдва їх підвішували до центральної балки хати на довгій волосині з конячого хвоста. Завдяки кругообігу повітря – через вхідні двері та з палючої печі – великий «павук» разом з припасованими до нього близнюками повертався в різні боки.
Коментарі