Горох – це в’юнка однорічна рослина, що належить до сімейства бобових. Він буває 2-х типів: для консервування, або як ще називають лущильний, і цукровий, який їдять нечищеним, тому що в нього відсутній пергаментний шар.
Місце на городі під горох вибирайте сонячне або злегка затінене. Грядку підживляють, перекопують, розпушують і вирівнюють. Ґрунт має бути легкий суглинний або супіщаний. На іншому типі ґрунтів рослина буде рости, але дасть малий урожай. Кислий ґрунт із великим вмістом солей і надто вологий непридатний для вирощування гороху.
Рослина не любить багато поживних речовин у землі, тому якщо ділянка під горох родюча, то добрива вносити не потрібно. На бідних ґрунтах треба додати органіку, мінеральні добрива. Для зменшення кислотності погасіть ґрунт вапном. Для прихильників органічного садівництва замість мінеральних добрив сійте рослини-сидерати.
Щоб отримати багатий урожай, дотримуйтеся щорічної сівозміни та сумісництва на грядці. Сійте горох після огірків, капусти, томатів, картоплі.
Горох – досить холодостійка рослина. Його висівають тоді, коли сніг розтане, а земля трохи підсохне, приблизний температурний режим для гороху становить 16-20 градусів С.
Досвідчені садівники радять сіяти горох не пізніше 6 годин після підготовки грядки. Це робиться для того, щоб із перекопаного ґрунту не випарувалася волога, яка потрібна для проростання насіння. Спочатку сіють ранні сорти, потім – середні, далі – пізні. Сіяти потрібно в кожну ямку по 2 насінинки на глибину 3-5 см на відстані 20 см.
Догляд за горохом полягає в поливі в суху погоду, прополюванні, розпушуванні ґрунту, мульчуванні, підв’язуванні та боротьбі зі шкідниками і хворобами.
Щоб захистити рослини від птахів, натягують сітку над рослинами.
Із грибковими хворобами можна боротися за допомогою 1% бордоського розчину (на 10л розчину – 100 г мідного купоросу, 100 г негашеного вапна).
Горошок дозріває через 12-16 тижнів, у залежності від сорту.
Коментарі