- Ми вже другий рік поспіль застосовуємо білу гірчицю на ділянці як сидерат. Робимо це відразу після звільнення основної ділянки під картоплею на початку вересня, а також у теплиці після збирання всіх рослинних залишків і чищення – у кінці вересня, - розповідає житель Володимир-Волинського району Андрій Марчук. – Гірчиця не тільки розпушує корінням ґрунт і живить його, компенсуючи своєю зеленню, яка згодом розкладається на відчутну частину поживних речовин, але і в процесі свого зростання відлякує багатьох шкідників та вбиває ґрунтові хвороботворні мікроорганізми. При цьому зростає гірчиця досить швидко навіть при знижених температурах. При невеликих заморозках розвиток зупиняється. Згубним вважається поріг -10 градусів C.
За словами господаря, найкращий час для висівання гірчиці на ділянці – це період з ранньої осені до початку жовтня. У теплицю восени її можна висіяти на кілька тижнів пізніше, там сидерат зростає трохи швидше. Мінімальна зелена маса наростає вже за 1,5 - 2 тижні.
- Декілька років тому осінь видалася теплою, - згадує пан Андрій. – У середині листопада снігу не було взагалі, картопляна ділянка нагадувала зелену галявину. Листя гірчиці не потемніло і виглядало цілком здоровим. Приблизно в цей час наша гірчиця ніби завмерла в рості, при цьому залишаючись живою, і ми її перекопали. У теплиці залишили зелень без перекопування до весни, і вона була зеленою навіть у грудні.
Якщо хочете посіяти гірчицю на зиму, щоб сходи з’явилися наступної весни, то господар радить сіяти сидерат перед самими морозами – у кінці жовтня – на початку листопада, за аналогією з морквою і петрушкою. У цьому випадку гірчиця зійде рано навесні, а до моменту садіння основних городніх культур її вже зріжете і перекопаєте ділянку.
Закладати гірчицю потрібно на глибину 10-15 см Після неї добре росте багато культур, але тільки не капуста, редиска тощо.
Коментарі