Правильно пасинкуємо помідори і огірки, турбуємося про капусту і полуницю

В останній місяць літа на грядках уже дозріває більшість овочів: кабачки, шпарагівка, помідори, солодкий перець, огірки, баклажани тощо. Всі культури, як і в інші місяці, потребують підживлення, знищення бур’янів, розпушування ґрунту, поливу і захисту від шкідників, які дуже активні у цей період. Особливого догляду потребують помідори та огірки. На них з’являються відростки – пасинки, на ріст яких витрачається дуже багато поживних речовин. Тому їх потрібно видаляти. Як це правильно зробити, щоб не зашкодити рослинам і зібрати кращий урожай, та про інші роботи на городі розповідає наша читачка жителька села Гішенці Ковельського району Надія Фішук. Жінка у вільний час цікавиться новинками вирощування різноманітних рослин.
-Зазвичай перший пасинок починає рости разом із першим суцвіттям. Багато років займаючись городом, я помітила, що на кущах помідорів і огірків встигають дозріти тільки ті плоди, які вже зав’язалися до 1-го серпня. Решта паростків і суцвіть уже зайві та не сприяють збільшенню врожаю. Тому для прискорення дозрівання овочів їх хоча б раз на тиждень треба видаляти. Робити це слід тоді, коли довжина пасинка не більше 3-5см. За цей час вони з’їдять небагато поживних речовин, і рослина не буде хворіти. На кущах помідорів можна також обірвати листя, залишивши на сформованих верхівках тільки по два листки. Високі кущі помідорів треба обов’язково підв’язати до спеціально заготовлених кілочків. При цьому від ґрунту до нижніх листків рослини повинно бути не менше 15см. У прорідженій кроні буде достатньо повітря, що запобігає виникненню грибкових хвороб. На огірках видаляємо всі пасинки, які ростуть на основних батогах, у вузловій частині, або ж шість перших листочків разом із зав’яззю. Для цього необхідно відтягнути листок однією рукою, а іншою обережно, щоб не пошкодити основний пагін, відірвати або обрізати відросток ножицями. Це прискорить дозрівання овочів до настання стійких холодів. А ось гарбузи у серпні вже не підгодовують, усі кінці батогів із квітками та дрібними зав’язями обрізають, а самі батоги треба прищипнути в точці зростання, залишивши один-три плоди на стеблі. Тоді вони ростуть великими і скоріше дозрівають. У цей час активно набирає вагу, зав’язуючи качани, і пізня капуста, яку час від часу поливаю, раз на місяць підгодовую розчином органіки або мінеральних добрив та обприскую від шкідників тютюновим пилом або іншими препаратами. Десь днів за 15 до початку збору врожаю ми скошуємо картопляне бадилля, щоб бульби краще визріли. В перший тиждень серпня уваги господаря потребує і полуниця, яку треба прополоти, розпушити в міжряддях ґрунт і скосити, щоб до зими встигло відрости нове сильне листя, а також внести підживлення, використовуючи суперфосфат або деревний попіл.
Що робити, якщо у вас чорніють помідори
Мабуть, не один любитель овочів зі свого городу стикався із проблемою, коли на помідорах починає жовкнути листя, а кінчики плодів чорніють знизу. Це ознаки грибкового захворювання – фітофторозу. Кожен бореться із цією проблемою по-своєму, а Надія Фіщук знайшла свій спосіб виростити хороший врожай помідорів, який збирає майже до морозів.
-Цим способом користувалася ще моя мама. І називається він загартуванням. Восени, перед тим як замерзне земля, ми викопуємо на городі невелику квадратну (1х1м) яму, завглибшки десь на метр, а то й трішки більше. Туди вносимо спочатку пріле листя, траву і харчові відходи, а зверху на 10-12см насипаємо підживлену ґрунтову суміш, у яку висіваємо сортове насіння помідорів. Тоді доверху засипаємо яму сухим листям і залишаємо так на зиму. Добре, якщо зверху її накриє ще й сніг. Весною, коли добре потепліє, в хорошу сонячну погоду відкриваємо яму і даємо насінню можливість проростати. На ніч знову накриваємо листям, аби вберегти від заморозків. Розсаду висаджуємо на грядках, коли вже добре прогріється земля.

Розділ новин: 

Коментарі