Оксана Порціна, власниця оливкової плантації в Ласитії, район міста Сітія, острів Крит:
-Дуже зворушена, що моя родина і Україна пам’ятають мене і відшукали, щоб спитати про оливкову олію.
Оливковий гай, збір оливки і оливкова олія – це зараз мій зміст життя, це моє заняття і мій заробіток. У далекі 90-і потрібно було шукати по чужинах можливості, щоб заробити якусь копійку і прогодувати дітей в Україні. Так і скажіть, що, шукаючи кращої долі, опинилася на острові Крит у Греції. Нас тут багато українців: є дівчата з Донбасу, а також зі Львова, Києва й Червонограда. Нас тут єднає українська доля.
Спочатку я була на заробітках тут, та згодом із Божою поміччю придбала невеликий гай – 400 дерев. Оливка від посадки і до продуктивного віку росте двадцять років. Я облюбувала це дерево і зрозуміла, що маю мало часу для реалізації такої ідеї. Тому довелося купити, хоч і захаращений, оливковий гай, який уже плодоносив. Від розчищання на другий рік я отримала перший врожай. Звісно, за оливковими деревами треба доглядати. Але якщо це робити, то і віддача цього сонячного дерева буде щедрою.
Після збору врожаю віддаємо оливку на маслобійний завод, де і чавлять олію. Приймають від нас оливку, виробляють з неї олію і платять нам за кілограм олії по 4 євро. Щоб зібрати увесь врожай, мушу ще наймати людей. Після переробки можемо для себе придбати там олію найвищої якості за пільговими цінами. Олія з нашої оливки дуже смачна і поживна. Щороку стараюся в Україну для рідних передати цей смачний і корисний продукт. Олію, яку ми називаємо «Парфено еліоладо» або ж «агурелео», виготовляють із зеленої оливки, і має ця олія кислотність не більше 0,3%. Це надзвичайний оливковий поживний сік, який має надзвичайно цілющі властивості.
Більше двох десятків років я споживаю оливкову олію. Ніколи не гадала, живучи в Україні, що колись полюблю і оливки, і олію, і взагалі Грецію та людей, що тут мешкають. Греція стала для мене другою малою батьківщиною.
Я помітила, що регулярне споживання олії в невеликих кількостях (і особливо натщесерце, наприклад, ложечку зранку) на організм дуже позитивно впливає. Відчуваю навіть певну молодечу енергію. Раджу кожному споживати цей корисний продукт. Особливо холодного віджиму в салатах. Краще повністю замініть усі свої майонези на оливкову олію.
А ще хотіла б сказати про зберігання олії. Її слід щільно закривати у посудині, щоб вона менше окислювалася при контакті з повітрям, також місце зберігання повинно бути абсолютно темним.
Користуючись нагодою, хочу передати палкий привіт своєму татові Миколі Михайловичу, сестрі Уляні і брату Михайлу з родинами, донечці Іванці з родиною. Будьте здорові і щасливі. Нехай минає та біда, що називається пандемія, і та біда, яка називається війна. Нехай ніколи матері не втрачають своїх дітей від тих бід. Слава Україні!
Коментарі