24 липня цього року в ресторані ТКЦ “Княгині Ольги” закінчилася декада українського борщу “Український борщ - нашим захисникам”, приурочена до визнання цієї національної страви світовою культурною спадщиною. Українці мають чим пишатися, бо долучилися до творення світової культури і отримали велику підтримку світового співтовариства.
Через обмеження військового стану була обмеженою програма Декади. Але культурні традиції, які є частиною нашої історії, визнання унікальності звичаїв і традицій нашого народу, як і проведення такого заходу у нашому місті вперше, служать духовному збагаченню краян.У Володимирі, хто тимчасово, а хто на постійно, оселилося багато українців зі сходу України, яким народознавчі заходи дуже цікаві, а разом з тим і пізнавальні.
Щоб свято борщу стало традиційним, потрібно прикласти багато зусиль
Рецепти приготування української страви, фольклорні народні твори, які оспівують і переповідають історії борщу, почуті під час декади, розповіді історій волонтерів про страву та й десятиденне смакування запашним борщем надовго запам’ятаються відвідувачам і гостям ресторану “Княгині Ольги”. Усі, хто завітав до закладу, мав можливість за його рахунок з’їсти чималеньку тарілку українського борщу з відбірним м’ясом, пампушками і спеціально зготованим салом з часником. Перемогу над ворогом, навіть у такій царині, приємно було відзначати цією стравою. Дуже шкода, що п’ята частина нашої неньки -України не може бути гостинною, бо тимчасово знаходиться під чоботом загарбника.
Про враження від організації Декади, про перемогу і наших захисників, ми почули від директорки і власниці центру Оксани Веремчук.
- Оксано Петрівно, чи не пошкодували ви, що витратили кошти на організацію Декади?
- Ні, не шкодую. Цей захід я спланувала, почувши добру новину від світової організації про визнання борщу українською стравою. Його ми готуємо щодня на кухні ресторану і по домівках. Ми з родиною вирішили поділитися цією новиною в такий спосіб - і Декада стала для нас і наших гостей святом. Всі прагнемо перемоги у цій війні. І кожен день має складатися з маленьких перемог, як було це свято, яке готували і провели з колективом, волонтерами, друзями і небайдужими українцями. Шкода, що відвідувачів було не стільки, скільки ми очікували, навіть малувато, але маємо час повітряних тривог, нагальних буденних турбот і літніх робіт.
- Чи лишилися задоволені ваші гості і усі, кого ви пригощали, вашою стравою?
- Наш кухар Наталія Юріївна - велика майстриня у приготуванні страв. Вона готувала борщ за класичною рецептурою з певними секретами. Упродовж декади ми старалися прислухатися до усіх побажань. З великою каструлею борщу побували одного дня у міському територіальному центрі, де обслуговуються люди похилого віку. Частування стравою і спілкування було щирим і теплим. Присутні висловили сердечну вдячність за смачну страву і надію, що таке свято приживеться у нашому місті.
Також мали гостину у волонтерському центрі “Крила матері”. У день, коли ми навідалися з борщем до них, переважною кількістю плели сітки вимушені переселенці. За словами голови цього центру Діани Шевчук, частування українським борщем було надзвичайним і несподіваним святом серед буденності. Усім сподобалася версія борщу, який готувався для людей, що не споживають м’яса. Квасолька, навіть більше, смакувала ніж м’ясо. Добре, що такі традиції започатковуються в древньому місті.
- Яка перспектива у традиції відзначення днів, тижнів чи декад у української страви - борщу у Володимирі?
- Млинці, вареники, голубці, узвар, чи червоний борщ - усе завжди має готуватися смачно. Наш обов’язок - пам’ятати про його місце у культурі і берегти цей спадок з покоління в покоління. Надіюсь, що наступного року, після перемоги над ворогом, будемо відзначати таке свято масштабніше , бо ця справа стане турботою не тільки однієї комерційної структури, а справою усіх закладів,і, обов’язково,нашої влади, яку ми обираємо.
Коментарі