Під час Декади українського борщу розпочали збір на потреби Збройних сил України

Під час Декади українського борщу розпочали збір на потреби Збройних сил України
Під час Декади українського борщу розпочали збір на потреби Збройних сил України

24 липня цього року в ресторані ТКЦ “Княгині Ольги” закінчилася декада українського борщу “Український борщ - нашим захисникам”, приурочена до визнання цієї національної страви світовою культурною спадщиною. Українці мають чим пишатися, бо долучилися до творення світової культури і отримали велику підтримку світового співтовариства.
Через обмеження військового стану була обмеженою програма  Декади. Але культурні традиції, які є частиною нашої історії, визнання унікальності звичаїв і традицій нашого народу, як і проведення такого заходу у нашому місті вперше, служать духовному збагаченню краян.У Володимирі, хто тимчасово, а хто на постійно, оселилося багато українців зі сходу України, яким народознавчі заходи  дуже цікаві, а разом з тим і пізнавальні.
Щоб свято борщу стало традиційним, потрібно прикласти багато зусиль
Рецепти приготування української страви, фольклорні народні твори, які оспівують і переповідають історії борщу, почуті під час декади, розповіді  історій волонтерів про страву та й десятиденне смакування запашним борщем надовго запам’ятаються відвідувачам і гостям ресторану “Княгині Ольги”. Усі, хто завітав до закладу, мав можливість за його рахунок з’їсти чималеньку тарілку українського борщу з відбірним м’ясом, пампушками і спеціально зготованим салом з часником. Перемогу над ворогом, навіть у такій царині, приємно було відзначати цією стравою. Дуже шкода, що п’ята частина нашої неньки -України не може бути гостинною, бо тимчасово знаходиться під чоботом загарбника.
Про враження від організації Декади, про перемогу і наших захисників, ми почули від директорки і власниці центру Оксани Веремчук.
- Оксано Петрівно, чи не пошкодували ви, що витратили кошти на організацію Декади?
- Ні, не шкодую. Цей захід я спланувала, почувши добру новину від світової організації про визнання  борщу українською стравою. Його ми готуємо щодня на кухні ресторану і по домівках. Ми з родиною вирішили поділитися цією новиною в такий спосіб - і Декада стала для нас і наших гостей святом. Всі прагнемо перемоги у цій війні. І кожен день має складатися з маленьких перемог, як було це свято, яке готували і провели з колективом, волонтерами, друзями і небайдужими українцями. Шкода, що  відвідувачів було не стільки, скільки ми очікували, навіть малувато, але маємо  час повітряних тривог, нагальних буденних турбот і літніх робіт.
- Чи лишилися задоволені ваші гості і усі, кого ви пригощали, вашою стравою?
- Наш кухар Наталія Юріївна - велика майстриня у приготуванні страв. Вона готувала борщ за класичною рецептурою з певними  секретами. Упродовж декади ми старалися прислухатися до усіх побажань. З великою каструлею борщу  побували одного дня у міському територіальному центрі, де обслуговуються люди похилого віку. Частування стравою і спілкування  було щирим і теплим. Присутні висловили сердечну вдячність за смачну страву і надію, що таке свято приживеться у нашому місті.
Також мали гостину у волонтерському центрі “Крила матері”. У день, коли ми навідалися з борщем до них,  переважною кількістю плели сітки вимушені переселенці. За словами голови цього центру Діани Шевчук, частування українським борщем було надзвичайним і несподіваним святом серед буденності. Усім сподобалася версія борщу, який готувався для людей, що не споживають м’яса. Квасолька, навіть більше, смакувала ніж м’ясо. Добре, що такі традиції започатковуються в древньому місті.
- Яка перспектива у традиції відзначення днів, тижнів чи декад у української страви - борщу у Володимирі?
 - Млинці, вареники, голубці, узвар, чи  червоний борщ - усе завжди має готуватися смачно. Наш обов’язок - пам’ятати про  його місце у культурі  і берегти цей спадок з покоління в покоління. Надіюсь, що наступного року, після перемоги над ворогом,  будемо відзначати таке свято масштабніше , бо ця справа стане турботою не тільки однієї комерційної структури, а справою усіх закладів,і, обов’язково,нашої влади, яку ми обираємо.
 

Розділ новин: 

Коментарі

Схожі новини: