Отрута у вакуумній упаковці з написом «Без ГМО», або Десять елементів з таблиці Менделєєва в ковбасному виробі

Уже кілька тижнів у соцмережах триває дискусія серед нововолинців щодо того, який із продовольчих магазинів міста кращий і вигідніший для споживачів – супермаркет «Рідний край», мережа магазинів «Для вас» чи нещодавно відкритий супермаркет «АТБ»? Деякі місцеві Інтернет-сайти навіть розпочали на ФБ відповідне опитування з цього приводу. І хоч думки покупців розділилися, дехто із колег не перестає розхвалювати новий заклад торгівлі. Нібито і ціни там значно нижчі, і продукція свіжіша, а найголовніший аргумент – мовляв, після того, як він відкрився у Нововолинську, власники інших магазинів теж змушені були знизити ціни на свою продукцію. І це нібито призвело до того, що вже через кілька днів після відкриття «АТБ» там потрощили вікна і двері. Тож начитавшись суперечливих відгуків, у вихідний вирішила й собі придбати «дешеві і свіжі» продукти. Відразу ж хочу зазначити, що особливої різниці в цінах не спостерігалося. У той же час окремі цінники містили напис «акція», тобто ціна знижена. На один із таких продуктів, а точніше на м’ясомісткий напівкопчений виріб «Гурман із сиром» з написом «Без ГМО» на етикетці я і спокусилася, не звернувши уваги ні на термін та умови зберігання продукту, ні на його склад і вперше за багато років зрадивши своєму принципу не купувати жодних м’ясних виробів у супермаркетах. За це й поплатилася, бо вже через дві години після споживання невеликого шматочка виробу дав про себе знати шлунок. Далі з’явилися нудота, блювота і діарея. За порадою знайомої лікарки двічі довелося промивати шлунок розчином марганцівки. Полегшення відчула лише на четвертий день. І тільки тоді звернула увагу на етикетку. Правда, щоб прочитати те, що входить у склад цього продукту, довелося взяти лупу, хоча й досі обходжуся без окулярів. І виявила там аж 10 «Ешок», більша частина з яких призводить до розладу здоров’я. Зокрема це:
E250 – нітрит натрію – консервант. Підвищує термін зберігання продуктів, захищає їх від мікробів, грибків, бактеріофагів, а також хімічно стерилізує добавки при дозріванні вин: впливає на артеріальний тиск.
E407 - карагенан та його натрієва, калієва й амонієва солі, включаючи фурацелеран (агароїд) – емульгатор, желюючий агент. Підвищує в’язкість, зберігає задану консистенцію: провокує розвиток алергії, викликає захворювання кишково-шлункового тракту.
E412 - гуарова камедь – загущувач, стабілізатор. Підвищує в’язкість, зберігає задану консистенцію.
E415 – ксантанова камедь – загущувач, стабілізатор. Підвищує в’язкість, зберігає задану консистенцію.
E417 – тари камедь - загущувач, стабілізатор. Підвищує в’язкість, зберігає задану консистенцію.
E450 – пірофосфати (2-заміщений пірофосфат натрію, 3-заміщений пірофосфат натрію, 2-заміщений пірофосфат калію) – стабілізатори, регулятори кислотності, розпушувачі, комплексоутворювачі, вологоутримуючий агент: викликає захворювання кишково-шлункового тракту.
E451 – трифосфати (трифосфат натрію 5-заміщений, трифосфат калію 5-замещений) – емульгатор.
E452 – поліфосфати (поліфосфат натрію, поліфосфат калію, поліфосфат натрію-кальцію, поліфосфат кальцію) – емульгатор: розлад шлунка.
E508 - хлорид калію - желюючий агент: у поєднанні з Е407 може призвести до виразки шлунка і раку шлунково-кишкового тракту.
E621- глутамат натрію 1-заміщений (MSG) – підсилювач смаку й аромату: небезпечний для астматиків, негативно впливає на головний мозок, погіршує стан хворих на бронхіальну астму, викликає руйнацію сітківки ока та глаукому.
Словом, частина хімічних елементів із таблиці Менделєєва. Не вселяє довіри й місячний термін зберігання продукта, який, до речі, лежить у магазині просто на вітрині.

«А це не ковбаса, а м’ясомісткий виріб»
-Де доказ того що Ви отруїлися саме цим виробом? У Вас є довідка з лікарні? - відразу ж перейшов у напад чоловік, який назвався управляючим супермаркетом (на прохання назвати прізвище вказав на плакат при вході, де було написано Євген Петрович Волок), уважно роздивився злощасний виріб, чек і сфотографував моє журналістське посвідчення.
-І Ви нас на диктофон не пишіть, - додала жінка, яка назвалася його помічником.
Коли ж продемонструвала обом розшифровку всіх отих «Е», що красномовніше будь-яких довідок свідчать самі за себе, почула аргумент, який викликав шок:
-А це не ковбаса, а м’ясомісткий виріб. І в нас є на нього сертифікат якості.
-Це має якесь принципове значення? Якщо це виріб із м’ясом, то по-вашому ним можна отруювати людей? – запитую. – До того ж у наш час комп’ютерних технологій легко підробляються не лише сертифікати.
-Ніяких коментарів я Вам давати не буду. Принесіть довідку, тоді поговоримо. А цей продукт можете забрати додому або віддати собакам, - мій співрозмовник розвернувся і вийшов на вулицю, де став розмовляти із кимсь по телефону.
«Біда в тому, що на ринку України, через неправильно побудовану систему контролю, фальсифікація продуктів харчування стала достатньо поширеним явищем. До фальсифікатів передусім відносяться товари, фактичний склад яких не відповідає заявленому державному стандарту. Ось чому виробники та продавці магазинів зобов’язані на прохання покупця дати повну інформацію про харчові добавки у продукті. Цей перелік виглядає так: Н – небезпечні для дітей; З – заборонені; П – підозрілі; РШ – розлад шлунка; РК – розлад кишківника; К – канцерогенні; ШШ – шкідливі для шкіри; X – впливають на зміни рівня холестерину», - такий висновок роблять експерти стосовно хімії, яка з кожним роком все більше замінює натуральні інгредієнти у продуктах харчування.
Валентина Савчук, м. Нововолинськ

Розділ новин: 

Коментарі