Почесні громадяни Володимира. Хто вони?

X – на початку XX ст. надавалося за клопотанням міської думи і символізувало виняткову форму вираження вдячності суспільства конкретній людині за діяльність на користь міста, а також данину пошани особі, що має особливі заслуги перед Вітчизною. Це був почесний титул, не пов’язаний з жодними обов’язками.
Наприклад, у Харкові звання існувало з 1837 по 1914 роки. У Радянському Союзі в середині 1970-х практику присвоєння звання почесного громадянина міст відродили. А після розпаду СРСР вона залишилася в деяких пострадянських країнах. Водночас це звання було дуже поширене у ХХ ст. в містах країн Західної Європи. Нині ця традиція підтримується у Німеччині, Австрії, Росії, Вірменії та Україні. Не є винятком і древній Володимир-Волинський. Сьогодні у списку громадян, яким рішеннями сесій міської ради присвоєно звання «Почесний громадянин міста», налічується 9 осіб. У відповідних документах, що зберігаються у міському архіві, міститься наступна, дуже скупа інформація.Так рішенням Володимир-Волинської міської ради від 11 липня 2007р. №17/13 за визначні заслуги перед територіальною громадою (жителями міста) звання «Почесний громадянин
міста»
У галузі культури і мистецтва присвоєно композитору, поету, автору гімну Володимира-Волинського Шишкіну Сергію Євгеновичу.
У громадсько-політичному житті міста – лауреату обласної премії ім. Миколи Куделі, краєзнавцю, автору книги «Трагедія волинських сіл 1943-44 років»
Царуку Ярославу Васильовичу.
У вирішенні питань економічного, соціально-культурного розвитку міста – начальнику національної академії Міністерства оборони України, нині раднику міністра оборони Радецькому Віталію Григоровичу.
26 йдеться: «Розглянувши звернення колективу ВАТ «Володимир-Волинський хлібозавод», враховуючи клопотання виконавчого комітету міської ради, відповідно до Положення про Почесного громадянина м. Володимира-Волинського, міська рада вирішила присвоїти звання «Почесний громадянин міста Володимира-Волинського» директору ВАТ «Володимир-Волинський хлібозавод» Поліщук Наталії Іванівні за визначні заслуги перед територіальною громадою, особистий вклад у зміцнення економічного потенціалу, багаторічну активну участь в громадському житті міста». Наталія Іванівна нині продовжує працювати на хлібозаводі, тільки на іншій посаді.
23 присвоїти звання «Почесний громадянин міста Володимира-Волинського» за визначні заслуги перед територіальною громадою в галузі освіти Губарю Івану Гавриловичу – пенсіонеру, колишньому директору Володимир-Волинського педколеджу.
16 постановила присвоїти звання «Почесний громадянин міста Володимира-Волинського» за визначні заслуги перед територіальною громадою у становленні підрозділів Луцького прикордонного загону, значний особистий внесок у військово-патріотичне виховання молоді Кашенкову Веніаміну Олександровичу – пенсіонеру.
22 у відповідь на клопотання МРО НРУ від 30.11.2011 р., відповідно до Положення про Почесного громадянина м.Володимира-Волинського,було прийнято рішення присвоїти звання «Почесний громадянин містаВолодимира-Волинського» за визначні заслуги перед територіальною громадою, значний особистий внесок у розвиток і популяризацію народних промислів, декоративно-ужиткового мистецтва та архітектури, активну громадську діяльність Микиті Андрію Васильовичу – з нагоди 70-річного ювілею.
35 вирішила присвоїти звання «Почесний громадянин міста Володимира-Волинського» за визначні заслуги перед територіальною громадою міста, значний особистий внесок у справу боротьби за незалежність України, активну участь у громадсько-політичному житті міста, патріотичне виховання молоді воїну УПА, станичному Володимир-Волинської міськрайонної організації Братства ветеранів ОУН-УПА Волинського краю ім. полковника Клима Савура Мартинюку Петру Пилиповичу – з нагоди 90-річного ювілею.
38 від 19 квітня 2013р. було присвоєно звання «Почесний громадянин міста Володимира-Волинського» за значний особистий внесок у розвиток добросусідських відносин між Україною та Німеччиною, активну благодійну діяльність для потреб територіальної громади міста Володимира-Волинського Генріху Беннеру – керівнику благодійної організації «Україна-Допомога- Брайдшаїд».
Також до переліку почесних громадян нашого міста входять люди, яких, на жаль, уже немає поряд з нами. Це колишній вчитель загальноосвітньої школи І-ІІІ ст. № 2 Жуковський Андрій Костянтинович, колишній завідувач інфекційного відділення центральної районної лікарні Висоцький Анатолій Дмитрович, священик Депо Сергій Валентинович, директор професійно-технічного училища в 1966–1994 роках Хом’юк Михайло Несторович та колишній редактор міськрайонної газети «Слово правди» Самчук Федір Устимович.
Міла Сергєєва, м.Володимир-Волинський

Розділ новин: 

Коментарі