Наймолодша у славній плеяді місцевих коровайниць Оксана Лукашук стала в один ряд із знаними майстринями.
Любов до випічки юна Оксана успадкувала від обох бабусь – Марії і Галини. Це були відомі в Новосілках майстрині випічки і кулінарки на славу, яких запрошували на всі сільські бенкети. Бабуся Галина охоче навчала інших жінок мистецтва кулінарії та домашнього випікання, але не всі виявилися здібними ученицями. Комусь забракло бажання, а когось обділила здібностями природа. Вже тоді маленька Оксана збагнула, що будь-який талант має «бути в крові».
Оксана народилася в Новосілках 1992 року. Своє покликання осмислила не відразу, бо, закінчивши Суходільську школу, навчалася у Володимир-Волинському ВПУ №23, де освоювала професію кравчині та швачки. Правда, й шити дівчинка любила з дитинства. І тепер кроїть та шиє собі одяг, а старий оброблює сучасними «прибамбасиками». Але потяг до випікання переміг, коли стала навчатися в Оваднівському ліцеї, де і здобула професію кондитера. Певний досвід випікання солодких виробів уже був. Молода жінка частувала тортами власного виробництва родину і навіть випікала на замовлення знайомих. Однак, коли дізналася, що в ресторані «Дружба» потрібен кондитер і попросилася на роботу, їй відмовили. Мовляв, молода ще, недосвідчена. Те ж саме повторилося і в «Каскаді», на хлібозаводі. Оксана все робила за власною і за заданою їй технологією, у неї виходило вправно, та їй не повірили. Молода, недосвідчена… І цим все сказано.
Ось саме тоді, щоб повернути віру в себе, зайнялася випіканням короваїв. А тут ще й доля послала подругу, яка, повіривши Оксані, замовила коровай на весілля. Досвіду в молодої майстрині ще не було, але коровай вдався на славу.
Так розпочалася нова сторінка в біографії Оксани Лукашук. До неї почали звертатися із замовленням короваїв. Звичайно, трапляються різні люди. Одні замовляють не задумуючись, інші, хоч і милуються виробами, проте ставляться до майстрині з недовірою. Надто вже молода. Та ще не було жодного разу, щоб в Оксани не вдався коровай або замовники відмовилися від виробу.
- Робота копітка, - зізнається Оксана. – На випічку та оформлення одного великого короваю в середньому йде два дні. Розпочинаю роботу з виготовлення квітів. Потрібен час, аби вони висохли. Затим замішую тісто. Звичайно, кожна коровайниця має свою технологію, а отже - секрети, а тому я своїх не розкриватиму.
В Оксани є власна сім’я: чоловік Микола Петрович, який нині працює в Польщі, і син Даниїл. Вони – перші оцінюють роботи дружини та матусі. Проте є ще один порадник, про якого майстриня не забуває.
- Можливо, це виглядає містично, але був момент, коли я вирішила, що більше не випікатиму короваї, - ділиться Оксана. – Та трапилося щось незвичайне, відчула якийсь дивний біль в глибині душі, покаялась і знову взялася до тіста. Значить, це моє покликання від Бога. Я повинна цим займатися. Відтоді перед тим, як розпочати роботу, молюся, щоб коровай вдався, а молодята жили довго і щасливо.
Окрім короваїв, жінка випікає різноманітні перекладені коржі, калачі. Є в пані Оксани і хобі. Вона любить ще з дитинства малювати. Можливо, й талант художниці допомагає гарно і вишукано прикрашати короваї.
- Я всього рік випікаю короваї, але вже можу навчати інших. Отож запрошую всіх, хто має бажання стати коровайницею, - каже Оксана Лукашук.
Смачні та красиві короваї Оксани Лукашук можна замовити за номером телефону 096-241-49-23.
Антоніна Булавіна, с. Новосілки, Володимир-Волинський район
Коментарі