Липень – золотий час для збору чорної королеви лісу

Як тільки літнє сонце починає вже добряче пригрівати, у лісах на галявинах дозріває лісова королева – чорниця. яка дарує людям справжню насолоду не лише чудовим смаком, але й лікує від багатьох хвороб. І хоч чорничний сезон – швидкоплинний, ті, хто не втрачає цього золотого часу, встигають не лише зробити собі запаси ягід на зиму, а й отримати чималий дохід, адже за літрову банку чорниць на ринку нині можна вторгувати 35-40 гривень. Тож жителі лісових зон цілими сім’ями вирушають на ягідне «полювання». Серед них і родина жительки села Мозир Любомльського району Лідії Повшук, яка погодилася поділитися секретами збору ягід.
-Наші поліщуки за рахунок лісу та болота тепер тільки й виживають, адже роботи, практично, немає, а їсти хочеться всім. Пам’ятаю, як у дитинстві ми, дітлахи, з нетерпінням чекали ввечері маминого повернення з лісу із повним козубом чорних ягід, прикритих зеленим листям папороті. Найкращим подарунком «від зайчика» для нас був букетик чорничних гілочок. На вечерю того дня кожному перепадало по тарілці ягід із цукром, чорним домашнім хлібом і холодним молоком. Куди там магазинним ласощам до такої смакоти! - посміхається жінка. - Перші чорниці дозрівають у другій половині червня - на початку липня. Якщо знати місця, то за годину можна набрати літрову банку ягід. Звичайно, дехто збирає й більше, озброївшись механічним знаряддям - «чесалками». Все залежить від сезону і досвіду. Вирушаючи по чорниці, найперше слід навчитися відрізняти справжні ягоди від так званих «вовчих» або «лже-чорниці», які дуже схожі. У справжньої чорниці - тупа, як би зрізана верхівка кущика. Не треба забувати і про захист від ґедзів, які так і норовлять спробувати смак вашої крові, особливо поблизу боліт. Тому треба одягатися так, щоб залишалося поменше відкритого тіла. Варто остерігатися й гадюк, які часто ховаються в лісовій гущавині. Збирати ягоди краще з молодих кущів. А щоб визначити приблизний вік рослини, досить підрахувати кількість гілок на кущі, включаючи найтонші і основний стовбур. Чим більше у чорниці гілок, тим більший її вік. Перші роки життя пагони чорничного кущика нагадують тонкі прутики зеленого кольору. Обростати бічними гілками кущ починає трохи пізніше. Найбільш підходящий час для збору ягід – ранній ранок або вечір. Складати зібрані ягоди бажано в плетені кошики або в невеликі відра і не пересипати їх з однієї тари в іншу, оскільки ягода зімнеться і пустить сік. Тому вже не годиться на продаж.. Хто хоч раз назбирав відро чорниці, той добре знає, яка це важка і втомлива справа, адже, доводиться бродити лісом цілісінький день, від рання до смеркання. Для новачка це аж ніяк не легко. Тому не варто заздрити таким заробіткам. А людині, яка любить поспати, не може довго працювати, легко занепадає духом – по ягоди краще не їхати.

Розділ новин: 

Коментарі