Хрін, викопаний своєчасно, містить в своєму складі максимальну кількість корисних речовин, в тому числі: фітонцидів, флавоноїдів, вітамінів, азотистих смолистих речовин, ефірних олій і мікроелементів. Окрім цього продукти зі свіжого хрону мають виражену антимікробну дію.
Коли прибирають хрін
Як розповідає житель Володимира Олександр Панчук, найкраще викопувати коріння хрону пізньої осені, коли зростання надземних частин змінюється їх поступовим в’яненням. Головним сигналом готовності хрону до збирання є пожовтіння і вилягання надземних пагонів. У цей період відбувається відтік накопичених корисних речовин з листя в кореневища.
Коріння слід викопувати в суху погоду без дощів. Найбільше підходить для цього кінець жовтня.
- Придатними для збору вважаються дво- і трирічні корінці. Хрін першого року не володіє достатньою гостротою і насиченим смаком. Старе коріння стає занадто грубим і волокнистим, через що його складніше використовувати в традиційних заготовках, - розповідає пан Олександр.
Як викопати корінь хрону правильно
Перед збиранням надземне листя обрізають на рівні 10-20 см. У радіусі 10-15 см ґрунт попередньо обкопується вузькою лопатою або вилами на глибину 20-30 см.
Як зазначає господар, стрижневий корінь може досягати довжини до 40 см і більше, тому витягнути його з землі без напрацьованої вправності спочатку буде непросто.
Якщо частина кореня зламається і залишиться в землі, то з великою часткою ймовірності в наступному році з неї виросте нова рослина. Витягнуту зламану половинку не можна довго зберігати, її слід швидко вжити в їжу або пустити на поточні заготовки.
- Оскільки хрін поводиться як злісний бур’ян, при його надмірному розростанні викопуйте все коріння з землі на якомога більшій глибині, - каже чоловік. - По периметру в якості механічних обмежувачів можете вкопати листи шиферу або полікарбонату на глибину 1-1,5 м.
Для розмноження і пересадки на нове місце викопувати хрін із землі слід навесні, до моменту появи перших листочків.
Як зберігати хрін взимку в домашніх умовах
У свіжому вигляді хрін без гнилих ділянок з товщиною кореня не менше 1 см можна зберігати до 1 року. В екземплярів, призначених для тривалого зберігання, важливо залишити трохи листя (черешків), обрізавши його на рівні 2-3 см від кореня.
- Заготовлені кореневища ретельно відмиваю від частинок налиплого ґрунту, після цього у них зрізаю дрібні горизонтальні корінці, - розповідає пан Олександр. - Зберігаю хрін в погребі, в ящиках з вологим піском. У домашніх умовах простіше заморозити коріння в морозильній камері в целофанових пакетах.
Реклама
Коли викопувати коріння хрону для заготовки на зиму
Розділ новин:
Коментарі