Чи варто йти на сповідь із глибокою образою

Публікації

Відповідає о.Микола Удуд, настоятель собору Різдва Христового.
1.Чи можна людині, яка когось образила чи сама є ображеною на когось, йти до сповіді чи треба спочатку помиритися? Якщо священику відомо про непримиреність двох людей, то чи буде він їх сповідати?
-Згідно з канонами церкви, кожна людина може приходити до сповіді. Як розумієте, не прийняти людину священик не може. Однак є свої нюанси. По-перше, рівень образи людини. Якщо у неї назріла образа, яку вона готова відпустити, тоді проблеми нема – на сповіді вона саме це і робить. Якщо ж усе серйозно і негативні емоції затьмарюють розум людини, тоді священик має приділити їй набагато більше часу, тобто попросити зачекати зі сповіддю. Тому прихожанину добре мати свого духівника. Часто люди не відвідують церкви, але приходять на сповідь. Цей варіант, звісно, можливий, але тільки маючи духівника, який завжди порадить і допоможе знайти шлях до Бога, ви не опинитеся у ситуації, коли простити дуже важко. Духівник заспокоїть людину, і вже тоді вона може йти до сповіді.
2. Останнім часом деякі люди мають сумніви щодо церковних святкових дат, оскільки про них немає згадки у Біблії. Як переконати таких людей?
-Людина, яка давно ходить до церкви, сумнівів у святах не має. Так деякі релігійні свята справді не згадуються в Біблії. Але деякі з них виникли пізніше, і це природно. Наприклад, ми вшановуємо чудеса, що творили ікони. Або існує чудове свято Покрови. Воно виникло у Х ст., звісно, про нього не може бути жодної згадки у Біблії, але ми святкуємо. Хоча ставлення може бути різне, адже свято має в основі легенду чи подію, яка відбулася в Царгороді (Константинополі). Місто було оточене чужинцями (за різними джерелами, то могли бути як давні руси (скити) на чолі з князем Аскольдом, так і агаряни (магометани – араби або турки), і Божа Мати начебто покрила своїм омофором городян, які молилися на всенічній службі у Влахерській церкві. Це побачив святий Андрій: пiд церковним склепiнням з’явилася Пресвята Богородиця в оточеннi ангелiв, пророкiв i апостолiв та накрила своїм омофором православних християн. Це було провістям перемоги. Так і сталося: невдовзі надійшли воїни-захисники і звільнили населення від нападників. Тобто, християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці запроваджене у Візантії на згадку про чудесне визволення Константинополя від нападників. Наприклад, інше свято – Воздвиження Хреста Господнього, яке ми відзначали не так давно, 27 вересня. Дату встановлено на згадку про віднайдення та воздвиження Хреста Христового. Ця знаменна подія відбулася за імператора Костянтина Великого, який першим з римських імператорів припинив гоніння на християн. Як бачимо, ця подія є дуже важливою для християнського світу, але й вона відбулася пізніше, ніж про це могла говорити Біблія.
Перш, ніж критикувати, людині варто багато пізнати. Шукати інформацію та з розумом її обробляти вона може сама. Але, знову ж таки, краще це робити зі своїм духівником.
Підготувала Аліна Зай

Розділ новин: 

Коментарі