Лише чистота і гігієна можуть уберегти від цієї страшної недуги!
В Україні щорічно реєструється біля 150 випадків захворювання на ботулізм, з яких майже 5% закінчуються летально. За 6 місяців 2016р. в Україні зафіксовано 41 випадок харчових отруєнь, викликаних збудником ботулізму, постраждала 51 особа, з них 2 дітей, загалом 5 летальних випадків. На Волині цього року потерпіло 4 особи.
Захворювання виникає тільки тоді, коли створюються особливі умови для розмноження палички ботулізму та утворення нею токсину: відсутність доступу повітря (такі умови створюються при консервуванні продуктів). Захворювання викликає отруту через ботулістичний токсин, який є найбільш сильнодіючим із усіх відомих токсинів. При несприятливих умовах паличка ботулізму перетворюється на спорову форму і може тривалий час знаходитись у ґрунті, воді. Спори ботулізму дуже стійкі: не гинуть навіть при температурі -190 градусів С, витримують кип’ятіння більше 5 годин, у висушеному ґрунті спори зберігаються десятки років. Єдиним методом знищення спорових форм палички ботулізму є автоклавування. Джерела збудників ботулізму – тварини, риба, рідше – людина. До харчових продуктів збудники потрапляють різними шляхами: у м’ясо – з кишок, якщо їх терміново не видалити або у процесі обробки відбулося зараження туші вмістом кишок; у рибу – під час лову у разі поранення зовнішніх покровів або через кишки - у разі несвоєчасного їх видалення; у продукти рослинного походження – через ґрунт.
Симптоми ботулізму
Перші ознаки – нудота, блювання, пронос. Далі з’являється «туман» перед очима, роздвоєння контурів предметів. Може бути розлад ковтання, гнусавість мови. Навіть при легких формах спостерігається м’язова слабкість. Потім настає параліч м’язового піднебіння, язика, глотки, гортані, м’язів. Як правило, хвороба починається гостро. Від моменту вживання зараженого продукту до появи перших симптомів проходить від кількох годин до 7-10 діб.
Перша допомога потерпілому та людям, що вживали підозрілі продукти, – термінове промивання шлунка і кишківника луговими розчинами. Далі слід негайно звернутися до лікувального закладу.
Профілактика
1.Ретельна механічна обробка овочів перед консервуванням (вимочити, відмити від залишків ґрунту). Овочі, що не містять у своєму складі природної кислоти (огірки, зелений горошок тощо), консервувати тільки з додаванням кислоти.
2.Гриби, з яких важко повністю видалити найдрібніші залишки ґрунту і спір, слід заготовляти у домашніх умовах тільки шляхом маринування чи соління з додаванням кислоти та солі й не закривати їх герметично.
3.Відмова від консервування в домашніх умовах м’яса і риби.
4.Не купувати консерви, в’ялену і копчену рибу в осередках стихійної торгівлі – це небезпечно для здоров’я і навіть життя.
У людей, що перехворіли ботулізмом, імунітет не виробляється. Попередити хворобу значно легше, ніж лікувати. Лише чистота і гігієна можуть уберегти від цієї страшної недуги!
Оксана Легкобит, начальник відділу держнагляду за дотриманням санітарного законодавства управління Держпродспоживслужби у Володимир-Волинському районі
Коментарі