Фастфуд остаточно завоював світ, ставши улюбленою стравою як дорослих, так і дітей. В Україні на проблему смакових уподобань школярів звернули увагу недавно. Минулого року оновили нормативну базу, зараз фахівці Держпродспоживслужби працюють над конкретними кроками реалізації реформи. Що вже зроблено і коли чекати в школах здорове меню, дізнавались експерти Центру громадського моніторингу та контролю.
Новий санітарний регламент
З 1 січня в Україні діє новий санітарний регламент для закладів середньої освіти. Він передбачає сучасні норми щодо облаштування шкіл, освітлення, звукового та температурного режиму, а також якості харчування. Відповідно до нових правил, зі шкіл мають зникнути шкідливі снеки та газовані напої. Так у буфетах та автоматах заборонили продавати кондитерські вироби, солодкі зернові продукти, що містять понад 10 г цукру на 100 г продукту, вироби з кремом, морозиво, м’ясні та рибні продукти промислового виробництва (ковбаси, сосиски, рибні консерви), непастеризоване молоко, непастеризовані соки, солодкі газовані та енергетичні напої, каву та кавові напої.
Крім заборон регламент має низку нових вимог. Шкільне харчування має стати більш здоровим і різноманітним. Документ встановлює групи харчових продуктів, які повинні бути в щоденному шкільному раціоні учнів, зокрема, злакові, овочі, молочні продукти. Так для учнів раз на тиждень обов’язково має готуватися риба, мають подаватися фрукти та ягоди.
Головний санітарний лікар Віктор Ляшко зауважує: «Регламентом встановлено вимоги до харчових продуктів та готових страв, що можуть пропонуватись дітям. Наприклад, передбачено низку обмежень за вмістом солі, цукру та жиру з урахуванням сучасних тенденцій щодо здорового харчування та рекомендацій ВООЗ».
У документі серед іншого передбачена орієнтовна калорійність кожного з прийомів їжі. Повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування. Для дітей з особливими дієтичними потребами має бути організоване окреме харчування. Для цього батьки мають подати довідку від сімейного лікаря.
Стежитиме за виконанням нових санітарних правил Держпродспоживслужба, але до контролю закликають долучатись і батьків. Голова служби Владислава Магалецька наголошує: «Держпродспоживслужба буде приділяти посилену увагу дотриманню цих та інших норм санітарного регламенту. Але ми не всесильні і не всевидящі. Тож про всі порушення прошу інформувати на нашу «гарячу лінію»: (044)364-77-80. Пам’ятаймо: немає нічого ціннішого за здоров’я наших дітей! І тут не має бути ніяких компромісів!»
Розробка сезонного меню
Ініціатори реформи кажуть, що минулий рік повністю присвятили зміні законодавчих норм, що дадуть змогу далі реформувати систему шкільного харчування. Крім оновленогосанітарного регламенту, були затверджені нові гігієнічні вимоги до виробництва та обігу харчових продуктів у школах. Закладам освіти розробили рекомендації щодо закупівель, а також настанови для використання системи аналізу безпечності харчових продуктів. Нові норми і порядок організації харчування учнів було подано на розгляд Кабміну.
Наступний етап реформи шкільного харчування, запланований на 2021 рік, це оновлення меню. Наразі фахівці працюють над зразками меню з рецептами страв і технологічними картками, які відповідають оновленим вимогам і нормам харчування для дітей усіх вікових груп. До створення страв залучили відомогокулінара Євгена Клопотенка, представників громадських організацій, експертів у галузі харчування та дитячих лікарів – ендокринологів і дієтологів.Шкільне меню складатимуть залежно від пори року. Восени даватимуть більше сезонних фруктів – слив, яблук, взимку – цитрусових і бананів.
Важливо зауважити, що діти початкових класів та пільгових категорій харчуються в Україні безкоштовно, решта ж школярів купують обіди за кошти батьків. Фахівці обіцяють, що після оновлення меню вартість обідів не зросте.
Коментарі