Червень – найкращий час для закладання компосту. З цією метою використовують бур’яни (до обсіменіння) і рештки здорових рослин (уражені хворобами спалюють), а також сухе листя, дворове сміття, тирсу, попіл та інші відходи. Бур’ян-мокрець під час прополювання виривають з коренем і одразу ж закладають у компостну купу, щоб швидше перегнивав.
У червні вже слід подбати про сховища для зберігання овочів: їх очищають, просушують і провітрюють. Просушені рогожі, мати кладуть на зберігання в сухе місце. Плівку протирають вологою ганчіркою, намотують на круглу рейку і ставлять у темному прохолодному місці.
На початку червня продовжують збирати скоростиглі овочі: редиску, салат, щавель, кріп тощо. Наприкінці місяця оглядають грядки капусти білоголової ранньої та цвітної. Достигає перший врожай огірків і кабачків, висаджених розсадою у плівковій теплиці та під тимчасовими каркасними плівковими накриттями. Щоб овочі зберігалися довше, краще збирати їх вранці або увечері.
Редиску збирають вибірково – через кожні дві-три доби протягом 10-12 днів з ділянки одного строку сівби. Листковий салат найкраще висмикувати із корінцями у фазі 5-7 листків, тому що пізніше він грубішає.
У теплицях продовжують доглядати за огірками і помідорами. Щоб мати чистосортне насіння огірків, добирають здорові, скоростиглі рослини з типовими для цього сорту плодами. Потім квітки штучно запилюють (це необхідно зробити в період масового плодоношення). Починають збирати огірки, а в останній декаді місяця – помідори. У звільнені з-під розсади теплолюбних рослин парники 5-10 червня висаджують розсаду перцю та баклажанів. У перший період після висаджування її помірно поливають. Ці культури добре реагують на розпушування ґрунту, але погано переносять травмування коренів. Якщо після першого обробітку листки прив’яли, розпушування припиняють, а замість нього після поливу мульчують добре провітреним торфом шаром 1-2см. Рослини підживлюють залежно від їхнього стану.
Коментарі