Заготовляємо насіння для наступного сезону самотужки

Багато садівників і городників при висіванні овочевих і квіткових культур користуються не лише купленим насінням, а й стараються заготовити його на власній ділянці. Що необхідно знати, щоб збір насіння виявився не марною тратою часу, а дійсно корисним заняттям, і якнайкраще зібрати його з різних рослин, розповідає наша постійна читачка Лідія Машковець.
-Збір насіння кавуна, дині, кабачка та гарбуза треба починати після повного дозрівання. З розрізаних плодів вибирають насіння, гарненько промивають його через сито і просушують. Зробити це можна відразу після збору плодів, а можна і через 2-3 місяці. Насіння огірків і баклажанів збирають з уже добре перезрілих плодів. Для цього на ділянці залишають найбільші й найкращі екземпляри і чекають їх повного дозрівання. Після цього овочі треба розрізати, відокремити м’якоть, скласти її в глибоку посудину, злегка розім’яти руками в кашку і додати воду. Через кілька годин злити, додати чистої води і повторити процедуру. Коли в посудині залишиться чисте насіння, його відкидають на дрібне сито, видаляють воду і добре просушують. Для збору насіння помідорів теж використовуються перезрілі плоди, але дозрівати вони мають не на кущі, а на підвіконні. А помідорна м’якоть з насінням заливається водою і залишається до початку бродіння. Потім промивається і висушується. З перцю просто дістають насіння, промивають, висушують. Насіння моркви, буряка і цибулі зазвичай збирають лише на наступний рік, тому овочі, призначені для насіння, восени викопують, зберігають у підвалі, а навесні висаджують в ґрунт для цвітіння та утворення насіння. Для заготівлі насіння салату, кропу і коріандру залишають найбільші екземпляри, а коли вони перецвітуть, наприкінці літа зрізують стрілки і парасольки з дозрілим насінням та досушують в приміщенні, що добре провітрюється. В стані повної зрілості заготовляють і насіння таких культур, як квасоля, горох, боби, але збирають його, коли стручки ще закриті. Спочатку їх просушують, потім вилущують і розкладають тонким шаром в тіні для остаточного просушування. Для того щоб отримати велике, гарне насіння з квітів, рослини вибирають і готують заздалегідь. Вибравши найсильніші, високі й красиві квітки, прикріплюють до них бирки і доглядають з особливою увагою. В період цвітіння на обраних рослинах варто залишити тільки центральні квітки і одну-дві бічні. Інші видаляють з появою бутонів. Після відцвітання на обраних рослинах з’являться плоди або насіння, які в міру дозрівання змінюють колір.

Розділ новин: 

Коментарі