Щасливі володарі власного саду, після збору гарного врожаю задаються питанням, як зберегти яблука на зиму? Адже не хочеться, щоб праця була марною. Та й своє завжди смачніше магазинного.
Садівник Євген Хільчук – господар саду поруч із Нововолинськом. Вирощує яблука, груші та сливи на п’ятдесяти сотих, які і отримав заради виконання своєї мрії. Розповідає, посадив сад тільки близько шести років тому, цього року очікує вже не перший врожай, але, на думку господаря, один із найкращих. А ось вже після цього шукатиме, куди його збувати.
Пан Євген за професією - інженер, закінчив Нововолинський, ще тоді гірничо-видобувний технікум та 24 роки працював на шахті у Луганській області за направленням. Через деякий час повернувся у рідне місто, де і з’явилася думка зайнятися садівництвом разом із своєю дружиною Ганною. Сподівається, що бізнес на садах буде вигідним у перспективі. До речі, садоводу пощастило отримати гарну землю поруч із сусіднім селом.
- Пане Євген,чи можна сьогодні бути успішним садівником без спеціальної освіти?
- Яблука можна вирощувати і без диплома агронома. Однак потрібна серйозна самоосвіта, треба завжди бути на вістрі науки. Ми маємо своїх консультантів у Польщі та Голландії, їздимо до них самі або вони приїздять до нас. Тим, хто починає садівництво, зараз трохи легше, бо вони йдуть за нами, першопрохідцями. Але справа в тім, що новачки не хочуть підвищувати свій фаховий рівень. Вони не хочуть вчитися.
- У чому на Вашу думку ще успіх цієї справи?
- Виростити фрукти – це тільки пів справи, - говорить садівник. - Потрібно зуміти зберегти їх, а потім ще збути. Зараз у нашій країні із цим є проблеми. Ми зберігаємо наш урожай у своїх приміщеннях, а у багатьох їх нема. Та і продаємо в інших областях України. Оскільки на Волині завозять яблука із Польщі, дешевші, які ще й зберігаються довше через велику кількість хімічних речовин у них.
- Скажіть, будь ласка, Євгене Йосиповичу, а що потрібно, щоб наші нехімічні яблука зберігалися довше і краще?
- Щоб зберігання було успішним, потрібно дотримуватися деяких правил. – розповідає господар. - По перше, потрібно правильно вибрати сорт для закладки. Зимові сорти зберігаються набагато довше. По-друге, дотримуватися терміни знімання фруктів. Краще недостиглі, ніж переспілі. Також дуже важливо правильно зривати яблука. Не відривати плодоніжку, не стискати пальцями, не кидати. Не можна збирати яблука для зберігання в дощову погоду. А також ні в якому разі не струшувати яблука з дерева.
Збирати плоди потрібно під час, так званої технічної стиглості. Як тільки переспілі яблука почнуть падати, вважайте, що ви запізнилися. При тривалому лежанні яблука “доходять”, стають смачнішими і запашистими.
Після збору врожаю Євген Йосипович радить розсортувати всі плоди та відібрати невеликого розміру, міцні і без пошкоджень яблука. Великі плоди зберігаються гірше. Розбиті і пошкоджені можна пустити на варення і компоти.
- Підготовлені яблука можна зберігати в коробках або ящиках, можна пересипати їх торфом, піском або тирсою. Важливо дотримуватися оптимальної температури і вологості, – говорить садівник. - Дуже зручно зберігати коробки з ящиками у погребі, разом з картоплею. Так вони довго залишаються свіжими і не зморщуються. Але такий спосіб не всім підходить, якщо немає льоху. Тоді можна зберігати яблука міцно зав’язаних поліетиленових пакетах, в холодильнику. Якщо на балконі температура взимку не опускається нижче 0С, тоді можна і там. Але якщо взагалі нічого не підходить, тоді візьміть коробки, постеліть на дно папір. Яблука витріть ганчіркою, змоченою в гліцерині і кожне загорніть в пергамент, розкладіть їх в один шар на дно коробки і поставте все у саме прохолодне місце. У такому разі слід час від часу перевіряти всі плоди і відбирати зіпсовані.
Реклама
Євген Хільчук з Нововолинська на 50 сотках вирощує яблука, груші та сливи
Розділ новин:
Коментарі