Євген Хільчук з Нововолинська на 50 сотках вирощує яблука, груші та сливи

Щасливі володарі власного саду, після збору гарного врожаю задаються питанням, як зберегти яблука на зиму? Адже не хочеться, щоб праця була марною. Та й своє завжди смачніше магазинного.
Садівник Євген Хільчук – господар саду поруч із Нововолинськом. Вирощує яблука, груші та сливи на п’ятдесяти сотих, які і отримав заради виконання своєї мрії. Розповідає, посадив сад тільки близько шести років тому, цього року очікує вже не перший врожай, але, на думку господаря, один із найкращих. А ось вже після цього шукатиме, куди його збувати.
Пан Євген за професією - інженер, закінчив Нововолинський, ще тоді гірничо-видобувний технікум та 24 роки працював на шахті у Луганській області за направленням. Через деякий час повернувся у рідне місто, де і з’явилася думка зайнятися садівництвом разом із своєю дружиною Ганною. Сподівається, що бізнес на садах буде вигідним у перспективі. До речі, садоводу пощастило отримати гарну землю поруч із сусіднім селом.
- Пане Євген,чи можна сьогодні бути успішним садівником без спеціальної освіти?
- Яблука можна вирощувати і без диплома агронома. Однак потрібна серйозна самоосвіта, треба завжди бути на вістрі науки. Ми маємо своїх консультантів у Польщі та Голландії, їздимо до них самі або вони приїздять до нас. Тим, хто починає садівництво, зараз трохи легше, бо вони йдуть за нами, першопрохідцями. Але справа в тім, що новачки не хочуть підвищувати свій фаховий рівень. Вони не хочуть вчитися.
- У чому на Вашу думку ще успіх цієї справи?
- Виростити фрукти – це тільки пів справи, - говорить садівник. - Потрібно зуміти зберегти їх, а потім ще збути. Зараз у нашій країні із цим є проблеми. Ми зберігаємо наш урожай у своїх приміщеннях, а у багатьох їх нема. Та і продаємо в інших областях України. Оскільки на Волині завозять яблука із Польщі, дешевші, які ще й зберігаються довше через велику кількість хімічних речовин у них.
- Скажіть, будь ласка, Євгене Йосиповичу, а що потрібно, щоб наші нехімічні яблука зберігалися довше і краще?
- Щоб зберігання було успішним, потрібно дотримуватися деяких правил. – розповідає господар. - По перше, потрібно правильно вибрати сорт для закладки. Зимові сорти зберігаються набагато довше. По-друге, дотримуватися терміни знімання фруктів. Краще недостиглі, ніж переспілі. Також дуже важливо правильно зривати яблука. Не відривати плодоніжку, не стискати пальцями, не кидати. Не можна збирати яблука для зберігання в дощову погоду. А також ні в якому разі не струшувати яблука з дерева.
Збирати плоди потрібно під час, так званої технічної стиглості. Як тільки переспілі яблука почнуть падати, вважайте, що ви запізнилися. При тривалому лежанні яблука “доходять”, стають смачнішими і запашистими.
Після збору врожаю Євген Йосипович радить розсортувати всі плоди та відібрати невеликого розміру, міцні і без пошкоджень яблука. Великі плоди зберігаються гірше. Розбиті і пошкоджені можна пустити на варення і компоти.
- Підготовлені яблука можна зберігати в коробках або ящиках, можна пересипати їх торфом, піском або тирсою. Важливо дотримуватися оптимальної температури і вологості, – говорить садівник. - Дуже зручно зберігати коробки з ящиками у погребі, разом з картоплею. Так вони довго залишаються свіжими і не зморщуються. Але такий спосіб не всім підходить, якщо немає льоху. Тоді можна зберігати яблука міцно зав’язаних поліетиленових пакетах, в холодильнику. Якщо на балконі температура взимку не опускається нижче 0С, тоді можна і там. Але якщо взагалі нічого не підходить, тоді візьміть коробки, постеліть на дно папір. Яблука витріть ганчіркою, змоченою в гліцерині і кожне загорніть в пергамент, розкладіть їх в один шар на дно коробки і поставте все у саме прохолодне місце. У такому разі слід час від часу перевіряти всі плоди і відбирати зіпсовані.

Розділ новин: 

Коментарі