Якщо подбаєте про виноградник восени, він сторицею віддячить вам у кінці літа

Виноград називають ягодою життя, оскільки він не тільки дуже смачний, а й корисний. Досвід його вирощування приходить із роками, і лише той, хто не шкодує сил і старань, досягає відмінних результатів. До таких належить і житель Львівщини Вадим Гринюк, з яким ми познайомилися у Нововолинську на ринку, де він продавав плоди своєї праці. На невеликій ділянці, площею 15 соток, цей чоловік зумів виростити майже 60 сортів винограду (лівія, бажена, преображення).
-Осінь – найкращий час для формування кущів винограду. Обрізку слід починати через кілька тижнів після того, як опаде листя. Раніше вкорочувати пагони не варто, оскільки передчасна обрізка порушить накопичення поживних речовин у пагонах, стовбурі та кореневищі. Але тягнути з цією процедурою до заморозків теж не варто. Як тільки почнуться холоди, лоза зробиться дуже крихкою, і будь-які операції з нею призведуть до поломки пагонів та інших пошкоджень. Виноград добре перезимує в тому випадку, якщо лоза визріла, тобто здерев’яніла. Щоб пагони із зелених перетворилися на здерев’янілі, вони мають пройти загартування. Тому вже від початку осені треба забезпечити хороші умови зволоження, живлення, освітлення виноградних кущів, своєчасне зняття врожаю з лози. Треба також видалити хворі та старі пагони, залишивши тільки найздоровіші. При цьому їхня кількість має бути на третину більша, ніж потрібно для формування куща. Це на той випадок, якщо зима буде холодною. Якщо ж зима виявиться не дуже суворою, то зайве можна видалити навесні. Після перших заморозків батоги винограду знімають і укладають на землю, попередньо видаливши листя і всі зелені пагони. Справа в тому, що пізніше при настанні холодів лоза стає дуже крихкою і при спробі укласти її на землю легко ламається. В жовтні (в суху погоду) виноград потребує також і ґрунтовного поливу. Це допоможе підготувати лозу до зимівлі. Можна викопати канавки або прилаштувати трубки біля кущів. Це запобігатиме розтіканню води по поверхні, і вона надходитиме безпосередньо до коріння. Землю біля кущів потрібно теж регулярно рихлити, це сприятиме збереженню вологи, і кущам буде легше перезимувати. Підживлювати виноград восени найкраще органічними добривами з додаванням деревного попелу. Але занадто багато добрив відразу вносити не треба. Краще просто замульчувати ґрунт біля самої основи стовбурів шаром перепрілого гною або ж компостом. Приблизно в середині жовтня в сухий погожий день приступаємо до укриття виноградника. До цього часу повинні пройти перші заморозки і загартовування лози (їй достатньо кількох днів з температурою -5-8 градусів, але не нижче -10-ти). Вкривати виноград на зиму потрібно не завжди, а лише в тому випадку, якщо сорт не холодостійкий або очікуються сильні морози. Підготовку до утеплення слід починати ще в період обрізки, формуючи кущ так, щоб лозу було легко пригнути до рівня землі. Дехто із моїх колег утеплює кущі звичайною плівкою, але я вважаю, що це неправильно. Чому? При потеплінні температура і вологість під плівкою дуже підвищуються, а це – ідеальне середовище для розвитку грибків, цвілі та гниття. Укриття з тирси і листя дає приблизно такий же результат. Тому я застосовую лапник. Він добре провітрюється і затримує сніг.

Розділ новин: 

Коментарі