Як з яйця виникає нове життя, так і світ заново народився через Воскресіння Христове

Публікації

Яйце у світогляді давніх народів ще задовго до Різдва Христового символізувало Всесвіт. Плутарх возвеличував його, вважаючи творцем всієї природи. Звичай фарбування яйця пов’язують з Марією Магдалиною, яка, дізнавшись про Воскресіння Ісуса Христа, прийшла до імператора Тиберія і подала йому яйце з вигуком «Христос Воскрес!» Імператор засумнівався у цьому: «У це так само важко повірити, як у те, що це біле яйце може стати червоним!» І в той же момент біле яйце стало червоним. Червоне яйце – символ Воскресіння, символ Пасхи. Червоний колір знаменує радість Воскресіння, відродження роду людського, але це і колір пролитої на хресті Крові Христової, якою відкуплені гріхи світу. За прикладом святої Марії Магдалини ми тепер даруємо у Великдень червоні яйця, сповідуючи животворящу смерть і Воскресіння Господа – дві події, які єднає в собі Великдень.
Види великодніх яєць і технології їх виготовлення
Є чотири види великодніх яєць: крапанка, дряпанка, крашанка та писанка. Кожен із цих видів має свою систему розпису. Найскладніше виготовити саме писанку. Тут проявляється майстерність і людська фантазія. Починають із простого орнаменту. Спочатку малюють лінії, які розподіляють яйце на площини. Їх наносять простим олівцем. Яйце підтримується трьома пальцями лівої руки, а три пальці правої руки тримають писачок. Писачком набирають гарячого воску, притулюють його отвором до яйця і пишуть по лініях, позначених олівцем. Візерунок кожна господиня підбирає сама, при цьому він несе символічне значення. Після цього яйце занурюють у фарбу, кладуть у духовку і витирають віск.
За відсутності писачка чи всіх фарб можна зробити дряпанку. Для цього вибирають яйце темного кольору і зафарбовують темним барвником. Олівцем наносять орнамент. Після цього гострим предметом (голкою, шилом чи цвяхом) продряпують намальований орнамент.
Для виготовлення крапанки, зачерпнувши писачком віск, закрапують ним лише місця, що повинні залишитися незафарбованими. Після цього яйце занурюють у найсвітлішу фарбу, найчастіше рожеву. Після висихання фарби поверхню яйця вкривають восковими цятками, які потім залишаться жовтими. Якщо треба залишити зелені цятки, то, вмочивши сірник у зеленку, малюють зелені цятки, які покривають воском. Потім яйце занурюється у червоний барвник. На червоній фарбі закапують воском ті місця, які мають залишитися червоними. Насамкінець загальне тло забарвлюють якоюсь темною фарбою, частіше вишневою. Після цього яйце кладуть у не дуже гарячу духовку чи піч. Коли віск розм’якає, його обережно витирають м’якою тканиною.
Найпростішою є технологія виготовлення крашанки в лушпинні цибулі, яка після цього набуває жовто-коричневого кольору різної інтенсивності. Іноді до них прив’язують листочки петрушки, які залишають на шкаралупі світлі відбитки. Найчастіше крашанки фарбують у червоний колір – символ кохання і вічного життя.
Крім названих видів пасхальних яєць, є також мальованки та восківки-бісерки. Мальованка – яйце, розмальоване фарбою і пензлем, восківка-бісерка – яйце, покрите тонким шаром воску, в який втискають бісер.
Підготувала Ксеня Лучко

Розділ новин: 

Коментарі