Як правильно зберігати цибулю

Важливо знати нехитрі правила зберігання цибулі. І це стосується не тільки цибулі, вирощеної на власній ділянці, а й купленої з запасом на зиму.
Оптимально викопувати цибулю в суху погоду, попередньо припинивши полив за два тижні до початку збору. Але якщо ллють дощі, хоча б виберіть кілька годин, коли негода припиниться.
Найкраще прибирати цибулю, коли перо ляже й почне жовтіти, — це означатиме, що головка вже достигла. Але можна і не чекати пожовтіння пера. Головне — постаратися не пошкодити цибулю, коли викопуєте її.

Ось основні правила зберігання цибулі:
1. Добре просушіть цибулю. Можна розкласти на деко і сушити на батареї — щоб температура була приблизно +24 … + 26 ° C. Зазвичай вистачає 10-15 днів, щоб цибуля остаточно висохла. В цей час потрібно не забувати її ворушити і перевертати.
2. Цибулю добре зберігати в косах або вінках. Тільки дуже важливо перед плетінням переконатися, що листя вже просохло — інакше може утворитись гниль. Якщо листя занадто тонке й сухе, переплетіть їх шпагатом або вузькою тасьмою. У такому вигляді цибуля може зберігатися навіть вдома.
3. Якщо вважаєте за краще не підвішувати, а закладати цибулю на зберігання (наприклад, в ящики або кошики), перо краще обрізати, залишивши приблизно 3-4 см від головки. І ще раз перебрати, щоб цибулини були без пошкоджень.
4. Зберігати цибулю потрібно в сухому, прохолодному приміщенні. Ідеальне місце — горище приватного будинку (при температурі від 0 до +2 градусів). Або навіть комора звичайної міської квартири — як правило, взимку там сухо і тепло.
У більш вологому приміщенні потрібно поставити поряд з цибулею сорбенти — золу, тирсу, які будуть вбирати надлишок вологи.
5. Найкраще зберігаються невеликі цибулини. Тому в першу чергу їжте пошкоджені і дрібні цибулинки, потім з’їдайте найбільші. А середні мають шанс дожити навіть до червня, коли виростає зелена цибуля.

Розділ новин: 

Коментарі