Як не пустити у своє життя застудні захворювання

З поступовою зміною стану навколишнього середовища у різні пори року змінюється і температура повітря. Погіршення погодних умов у природі наш організм завжди сприймає не на свою користь. Це зокрема позначається на дихальних шляхах, що згодом призводить до захворювання.
Що потрібно знати, щоб не захворіти? Із цим питанням звертаємося до лікаря-інфекціоніста Володимир-Волинського ТМО Зої Кіданецької.
-Захисною силою нашого організму є імунітет, - розповідає Зоя Леонтіївна. – При погіршеній опірності організму в холодну пору року нам загрожують застудні різноманітні захворювання, у тому числі грип та ГРВІ. Одним з методів захисту є профілактика. Це перш за все щеплення, що сприяє полегшеному перебігу хвороби. Вітамінізоване харчування також підвищує імунітет. Слід вживати овочі, фрукти, особливо взимку, які багаті на вітамін С. Здійснюючи три основні прийоми їжі, ми повинні включати в раціон фрукти. Клітковина, яка міститься у них, допомагає травленню та у свою чергу покращує мікрофлору кишківника, допомагає корисним бактеріям розмножуватись, покращуючи таким чином імунітет. Свою роль відіграє і загартування – контрастний душ з легко відчутною зміною температури води, яка повинна зростати у різниці з тривалим застосуванням процедури. Починати цим займатися потрібно у теплу пору року.
-Що робити, коли з’явилися перші симптоми захворювання?
-Якщо з’явилися симптоми захворювання: печіння в горлі, втома, нежить, перші два дні краще побути в теплі. На робочому місці зосередити перебування в основному просторі, менше перебувати у людних місцях. В раціон слід більше вживати рідини, щоб зменшити інтоксикацію організму. Якщо нехтувати цими правилами, то згодом до бактеріальної інфекції організму може додатись і вірусна, що спричинить появу грипу, ГРВІ. Лікуванням зазначених хвороб самостійно краще не займатися. По допомогу слід звернутися до спеціаліста. Терапевт або сімейний лікар поставить точний діагноз та призначить відповідне лікування.
-Найчастіше на застудні захворювання страждають діти. Що повинні пам’ятати батьки?
-Батьки мають постійно турбуватися про здоров’я своїх дітей. Під час застудних захворювань щодня слід давати малечі вітамінні свіжі соки, фрукти, морквяно-яблучне пюре в якості десерту. Варто забезпечувати вживання меду, де міститься безліч мікроелементів, необхідних для імунітету. Опір організму (і дитячого, і дорослого) може покращитись після вживання дині чи гарбузової каші, яку батьки повинні подавати як основну страву. Ці продукти дуже багаті на вітамін С, вітаміни групи В, тож необхідні у раціоні. Цей вітамінний сплеск позначиться на здоров’ї дитини та, відповідно, покращиться її імунітет. З настанням холодів та пори застудних захворювань організм дитини зможе легше перенести інфекцію. Також дорослі повинні наголошувати своїм дітям, що вживання овочів та фруктів є не тільки корисним, а й необхідним для здоров’я.
-Яким має бути харчування, щоб підтримувати міцний імунітет?
-Чим здоровішим та природнішим є харчування, тим міцніший опір організму, тобто імунітет. Середовище, у якому хвороботворні мікроби не можуть перебувати та розмножуватись, є лужним. Насичуючи організм клітковиною, яка підтримує це середовище у кишківнику, ми підсилюємо захист організму, тобто імунітет. Щоденне харчування повинно бути вітамінізованим, урізноманітнювати його необхідно у будь-яку пору року. Постійне вживання овочів та фруктів у сирому вигляді має стати звичкою у кожної людини. Отже, наше здоров’я – у наших руках.
Олена Ющук, м. Володимир-Волинський

Розділ новин: 

Коментарі