До такого висновку прийшла жителька нашого міста Євгенія Павлюк. Близькі та друзі вважають Євгенію Павлюк справжнім майстром кулінарної справи. І важко сьогодні повірити, що в ранній юності, коли не вдалося задумане і довелося зайнятися кулінарією, Женя Кіндій гірко плакала… Народилася Євгенія Кіндій у 1953 році в селі Соснина Іваничівського району. Батьки були колгоспниками, а тому доньку навчали всього, що необхідне жінці-селянці. А Женю вабило мистецтво. Тому після школи вона наважилася вступати на режисерський відділ Луцького культосвітнього училища. Іспити Женя склала, але не пройшла за конкурсом. Тут же їй порадили подати документи на кулінарне відділення Луцького торгового технікуму. Дівчина була у відчаї. З мистецького Олімпу, на який вона уже зійшла у своїх мріях, опуститися до рівня кухаря було, на її думку, навіть принизливим. Та на допомогу прийшла з порадою бабуся Олена. -Дитино моя! З музики хліба їсти не будеш! – сказала старенька. – А кулінарія – це справа, яка завжди і всюди необхідна. Без кухаря ніде не обходяться, а в жінці ця справа закладена від створення світу. Тепер Євгенія Семенівна щиро вдячна бабусі за мудру пораду. В 1972 році, закінчивши технікум, вона отримала направлення у комбінат громадського харчування міста Володимира-Волинського. Спочатку працювала кухарем, потім – касиром, продавцем. У 1973 році познайомилася з Леонідом Павлюком. Вони одружилися, створили хорошу сім’ю. Народився син Ігор. Та 13 років тому життя Леоніда Івановича обірвав інсульт. Євгенія Семенівна вже на заслуженому відпочинку, трудову діяльність закінчила в кафе-барі «Фантазія». Та сумувати жінці ніколи. У неї є два захоплення – городництво та квітникарство. -Я обожнюю яскраві весняні та літні кольори, - каже Євгенія Семенівна. – Це кольори зелені, квітів, овочів та фруктів. Одноманітні барви осені та зими мені не до душі. І, звичайно, пані Євгенія не розлучається з улюбленою справою – кулінарією. Але тепер вона готує для найдорожчих людей – сина та його сім’ї. А також завжди рада друзям, яких частує своїми стравами. Головне місце на столі займають пироги. За словами сина Ігоря, таких пирогів, як пече мама, він не куштував ніде. А рецепт Євгенії Семенівни справді особливий, і випікає вона пироги найчастіше перед великими святами. Рецепт і спосіб приготування нагадує паску. -Я щаслива, що свого часу навчилася кулінарної справи, - каже Євгенія Павлюк, - і хочу поділитися досвідом, аби жінки поповнили свої записники. Рецепти від Євгенії Павлюк Пироги «Святкові» (на конкурс) Інгредієнти: Для тіста: 1 літра молока, 150г дріжджів, 200г масла і 100г маргарину, 15 яєць (10 жовтків і 5 цілих), 700г цукру, 3кг борошна, стопка олії. Приготування: Змішати молоко і дріжджі, просіяти та всипати борошно і зробити розчину, яка має стояти годину. Потім збити цукор з яйцями, добавити до тіста і півгодини місити. Тоді розтопити маргарин і масло, влити в тісто і знову місити з півгодини. Нарешті влити олію і ще місити 10 хвилин. Для начинки підходить мак, сир, вишня та інші ягоди чи фрукти. Салат «Літній» Інгредієнти: головка капусти, 1 морквина, 1 цибулина, 200г напівкопченої чи вареної ковбаси, 200г зеленого горошку. Приготування: Всі інгредієнти змішати, заправити майонезом. Можна майонез змішати наполовину із сметаною, бажано високої жирності. Суп із сушеними грибами і кльоцками Інгредієнти: 100г сушених грибів, дві-три середніх картоплини, 1 цибулина, 1 морквина, 50г сметани, 1 яйце (для тіста), дрібка солі. Приготування: Гриби на ніч замочити, промити, залити водою і варити годину. Потім добавити картоплю. Після цього замісити тісто, як на локшину, виробити кульки чи ковбаски, вкинути у суп. Тепер готується засмажка: тушкується морква і цибуля зі сметаною, вливається у страву в кінці варіння. Морозиво з шоколадом Інгредієнти: 1л молока, 100г шоколаду, 5 жовтків, 2,5 склянки цукру, 1 столова ложка какао, ванілін. Приготування: В молоко, яке кипить, покласти ванілін, розтоплений шоколад, какао і варити 5 хвилин. Жовтки розтерти з цукром, заварити молоком з шоколадом. Нагрівати масу до того часу, поки вона не загусне. Потім охолодити, влити у формочки і поставити в морозильну камеру.
Антоніна Булавіна, м.Володимир-Волинський
Коментарі