«Виноград – така культура, що не сорт – то різний смак»

Мешканця села Рогожани – колишнього працівника володимир-волинського «Укртелекому», а нині підземного гірника шахти «Бужанська» - Віктора Волочая односельці знають як людину, яка займається вирощуванням винограду та інших екзотичних для наших країв плодів. Нині на його обійсті на 25 сотках землі, крім городини, росте 80 сортів (у перспективі буде 100) винограду. Дають хороший урожай нектарин «Рубіновий», декілька сортів ожини («Потрійна корона», «Блек Бют»), персики й інші плодові дерева та кущі. Займатися своїм хобі чоловк почав п’ять років тому, як каже, заради цікавості.
-Якось, зайшовши на пошту, побачив там каталог фірм, які займаються продажем саджанців. Перглянувши, замовив два сорти винограду - «Лору» і «Молдову». Хотілося побачити, чи родитимуть ці гості із теплих країв у нас. І, як переконався, наш клімат більш сприятливий для виноградної лози, ніж південь, оскільки температура +40 згубна для грон, які у стадії дозрівання втрачають через це цукор. Через рік «Лора» дала п’ять грон із чудовим смаком. «Молдова» ж дозріває в кінці вересня і характерна тим, що грона зберігаються до півроку. І це єдиний сорт винограду, смак якого при зберіганні лише покращується. Після цього я захопився цією справою, читав відповідну літературу, шукав новинки у соцмережі. Насіння замовляю в уже перевірених виноградарів, які стали друзями. Тепер на моєму винограднику виростають грона, вагою до трьох кілограмів. Які роботи виконую на винограднику у квітні? Найперше, як тільки підсохне грунт, а температура повітря стає плюсовою, поспішаю підняти і розкрити лозу, яка в мене накрита на зиму землею, а зверху білими мішками з-під цукру. Чому саме мішками? Лозу взимку накривають не від холоду, а від тепла, оскільки вона до середини січня знаходиться у стадії спокою. І що їй не роби, не росте. Після лютого, коли надворі відлига, бруньки на лозі під накриттям починають оживати й набрякати, хоча цього ще не видно. Якщо ж після відлиги раптово починаються заморозки, брунька гине, а разом з нею і весь кущ. Позаторік у Херсонській та Одеській областях 50-70 відсотків виноградників вимерзло саме з цієї причини. Тому я спочатку накриваю лозу землею, а зверху – білим мішком. Цього достатньо і від холоду, і від тепла. А якщо ще її вкриє снігом, то взагалі чудово. Коли середньодобова температура досягає +10–ти (кінець березня – початок квітня), піднімаю лозу. При цьому обприскую її від шкідників та хвороб мідним купоросом (200г на відро води) або залізним купоросом (300г на відро). Залізний купорос корисний тим, що гальмує ріст бруньок і тим самим рятує виноград від раптових заморозків, що не раз бувають у квітні й навіть у травні. Далі чекаємо тепла, після чого лозу, очистивши від землі та рослинних залишків, не розв’язуючи, треба прикріпити до шпалер. Інколи буває, що під накриттям на винограді з’являється білий наліт цвілі, але то не біда – через кілька годин наліт зникне. У другій половині квітня, коли ймовірність заморозків мала, роблять суху підв’язку. В середині місяця можна висадити здерев’янілі саджанці винограду, - каже мій співрозмовник, демонструючи рівні ряди шпалер з виноградною лозою.

Розділ новин: 

Коментарі