В останні роки в Україні значно виросли імпортні поставки м’ясо-ковбасних виробів. В 2020 році імпорт ковбас склав 4,7 тис. тонн, що в 12 разів перевищує показник п’ятирічної давності та в 2 рази більший в порівнянні з попереднім роком.
Про це повідомляє прес-служба Українського клубу агарного бізнесу. «За результатам 2020 року, було імпортовано 4,7 тис. т м’ясо-ковбасних виробів.
Однак незважаючи на зростання таких поставок, частка імпортованих ковбас в загальній пропозиції на українському ринку залишається незначна (1,4%)», — розповідає Світлана Литвин, аналітик УКАБ. За її словами, основними постачальниками м’ясо-ковбасних виробів в Україну є європейські країни.
При чому, якщо в натуральному виразі безумовно лідирує Польща (73%), то в вартісному виразі перше місце займає Іспанія (43%).
Це свідчить про імпорт зі сторони Іспанії більш делікатесної групи, якими славиться дана країна. «Експорт ковбасних виробів з України також зростає, однак обсяги його значно менші в порівнянні з імпортом. За 2020 рік було експортовано 1,4 тис. т, що в 2,6 рази вище показника попереднього року», — додають в УКАБ.
Таким чином, основними країнами-покупцями українських ковбас в 2020 році були: Нігерія — 25% експортної виручки, Грузія — 21%, Азербайджан — 13%, Йорданія — 11%, Молдова — 5%.
Коментарі