Учені спростували міфи про шкідливість м’яса

Чи дійсно м’ясні продукти є проблемою сучасного суспільства нарівні з алкоголем і нікотином? Провівши ряд досліджень, учені спростували деякі міфи про м’ясо.
Містить велику кількість холестерину
На думку вчених, незважаючи на те,що всі побоюються холестерину, він виконує в організмі життєво важливі функції і використовується для виробництва гормонів. За результатами досліджень, приблизно у 70% людей наявність холестерину в раціоні мала незначний вплив на рівень холестерину у крові. Таким чином, можна говорити, що м’ясо дійсно багате насиченими жирами і холестерином, проте це не є причиною для занепокоєння.
Викликає рак
Учені погоджуються, що велика кількість переробленого м’яса дійсно може призвести до підвищення ризику виникнення ракових пухлин, особливо товстої кишки. Та коли йдеться про правильно приготоване якісне червоне м’ясо, не все так однозначно. Оглядові дослідження, що включають дані багатьох тестів, показують трохи іншу картину. За їхніми результатами було встановлено, що ефект багато в чому залежить від способу приготування м’яса. У процесі пересмаження будь-яких продуктів можуть утворюватися шкідливі канцерогенні сполуки, і це характерно не тільки для м’яса.
Є причиною інфарктів і діабету
У великому дослідженні, опублікованому в 2010 році, учені об’єднали дані з 20 тестувань, які пройшли в загальній складності 1218380 осіб. Вони не знайшли жодного зв’язку між споживанням непереробленого червоного м’яса і хворобами серця або діабетом, хоча й встановили значне збільшення ризику для людей, які активно вживали перероблені види м’яса: ковбаси, нарізки та інші схожі продукти. З цієї причини дуже важливо бачити відмінності між різними видами м’яса і надати перевагу натуральному продукту.
Шкідливе для кісток
Багато людей вважає, що білок погано впливає на кістки і може призвести до розвитку остеопорозу, оскільки збільшує кислотність організму, внаслідок чого кальцій буквально вимивається з кісток. Однак є підтвердження, що це лише короткотерміновий ефект. Дослідження, проведені фахівцями, показали, що насправді вживання білка у довгостроковій перспективі лише позитивно впливає на стан кісткової тканини: білкова дієта призводить до підвищення її густини і зниження ризику розвитку остеопорозу і переломів у старості.
Від м’яса товстішають
Може здатися, що цей вислів дійсно має сенс, оскільки більшість видів м’яса відрізняється високим вмістом жиру і калорій. Тим не менш, м’ясо – одне із кращих джерел білка, адже саме цей компонент найбільше необхідний під час дієти. Дослідження показують, що білкові дієти допомагають розігнати метаболізм, а фахівці з Гарвардської школи громадського здоров’я прийшли до висновків: при збільшенні споживання білка ви автоматично починаєте їсти менше. В результаті ви повноцінно харчуєтеся і при цьому худнете.

Розділ новин: 

Коментарі