У Володимирі приємно дивували кращих кулінарів України

У неділю 12 червня відбулося кулінарне свято «Смачна візитівка Володимира», на якому було представлено 12 вишуканих страв місцевих представників ресторанного господарства. Окрім того, що кухарі закладів харчування Володимира-Волинського змагалися на кулінарному поприщі, гості заходу мали нагоду чудово провести час. Для них організатори підготували чимало конкурсів, караоке, лотерею. Так у чоловічо-жіночому поєдинку його учасники згадували назви страв, інгредієнтом яких є м’ясо. Також публіка біля культурно-мистецького центру насолоджувалася піснями, темою яких були смачні наїдки. Активних співаків заохочували призами. Для людей, які завітали на свято, відбувся професійний кулінарний майстер-клас із приготування фаршированого м´яса на ребрах в овочевому гарнірі із медово-часниковим соусом від призера Всеукраїнського конкурсу юніорів з кулінарного мистецтва Ольги Куліневич. Не обминули увагою і дітвору, якої тут зібралося чимало. Малеча змогла і поспівати, і потанцювати, а ще дітей розважав клоун, до якого вибудувалася справжня черга маленьких любителів фігурок з повітряних куль.
Усі ці забави відбувалися просто неба на імпровізованій сцені КМЦ. А ось справжні баталії розгорнулися всередині мистецького центру, де в одному з кабінетів троє членів журі прискіпливо визначали найкращі смачні візитівки нашого міста. Усе розпочалося з того, що глядачів біля імпровізованої сцени посвятили у 12 легенд і продемонстрували 12 страв, що мали до них пряме відношення. Страви публіці демонстрували здебільшого дівчата у вишитому одязі, але деякі з конкурсантів влаштували справжню театральну постановку. Потім смачні візитівки зникали: їм належав пройти шлях до вельмишановного журі та народних дегустаторів. До першої трійки входили перші імена у сфері кулінарії: голова Волинського осередку Асоціації кулінарів України Микола Наход, переможець шоу «Пекельна кухня» Юрій Кондратюк і викладач-методист Волинського коледжу технологій, бізнесу та права Тетяна Новосад. Народним дегустатором міг стати будь-хто з глядачів, хто виграв торги за право скуштувати 12 ексклюзивних страв.
Що ж, члени поважного журі у присутності представників ЗМІ дегустували страви і ділилися враженнями від їхнього смаку, декору, подачі. Критерії оцінювання були жорсткими, адже кожна візитівка змагалася за звання кращого зразка кулінарного мистецтва Володимира-Волинського. До слова, страви куштувалися під завісою анонімності, тобто спершу ніхто не знав, рукам якого кухаря належала кожна з 12-ти страв. Журі прискіпливо робило позначки щодо недоліків. Звісно, найвимогливішим і найдосвідченішим був Микола Наход. Передусім помилки стосувалися подачі страв, у чому меж для ідеалу просто немає. Невдовзі страви з’являлися на столі журі вдруге, але тепер головною дійовою особою виступив кухар закладу, який мав захистити свою страву, немов курсовий проект. Тепер-то всі карти було розкрито, і журналістам стало відомо, які візитівки якому конкретному закладу ресторанного господарства належали. Кухарі мали змогу пояснити переваги та недоліки свого творіння і, склавши екзамен, залишали кабінет журі.
Урешті судді прийняли рішення і оголосили результати. Третє місце посіли відразу два заклади: ресторан «Дружба» – за завиванець по-володимирськи, і кафе «Вулик» – за м’ясну нарізку. Друге місце заслужено отримав ТКЦ «Княгині Ольги» як автори оригінального представлення – театралізованої легенди і десерту «Княжа корона». Переможцем стало кафе «2000», що не залишило журі байдужим своїм старовинним рецептом – гуглями із кручениками по-володимирськи.
Дуже приємно здивувала членів журі смачна візитівка від ТКЦ «Княгині Ольги» – кекс із князівською короною на верхівці. Її подачу високо оцінив навіть голова суддів Микола Іванович Наход. Декор кексів, безумовно, прикував до себе увагу. Естетичну складову десерту доповнила цікава легенда про княгиню Ольгу. Мовляв, вона вирішила здивувати імператорських посланців чудовою стравою. Продукти для неї знайшли у славному місті Володимирі: борошно з Овадного, горіхи з Горичева, зимнівське масло, мед бубнівський, вершки з Хобултови. Стомилася княгиня, доки замішувала тісто на кекс. Корона з голови впала у діжу, а сама Ольга заснула. Пекарі вирішили, що таким був задум княгині – і залишили корону на верхівці. З того часу ми також смакуємо ці кекси немов із короною самої княгині.
Цікаво, що кухар ТКЦ «Княгині Ольги» Наталія Ростопчина – самоучка. За спеціальністю жінка є майстром сільського будівництва, але два десятки років тому змінила напрям своєї діяльності й почала готувати. Треба зазначити, що в неї це чудово виходить – Микола Наход настільки був вражений талантом цієї жінки, що навіть запропонував Наталії Ростопчиній здобути кулінарну освіту. Кухареві ТКЦ «Княгині Ольги» вдалося здивувати журі й тим, що кондитерством її чудеса на кухні не завершуються: жінка – абсолютний універсал своєї справи і готує будь-які страви. Усе розпочалося з роботи офіціанткою багато років тому, а тепер жінка дивує своєю випічкою найкращих кулінарів України.
Аліна Зай, м.Володимир-Волинський

Розділ новин: 

Коментарі