У липні: прополюємо городні ділянки, збираємо врожай, заготовляємо розсаду, підживлюємо ґрунт

Публікації

Липень – найблагодатніший і найспекотніший місяць, який обдаровує нас хлібами, овочами, ягодами, грибами. У цьому місяці рослини потерпають від нестачі вологи, тому поливи стають найважливішою справою і потребують багато зусиль. У липні овочевим культурам дошкуляють шкідники й хвороби, тож доводиться витрачати чимало часу і зусиль, аби їх знешкодити. Своєчасне збирання врожаю – важливий фактор збереження його якості. У липні збирають ранні овочі: капусту білоголову ранню, цвітну, кольрабі, редьку літню, ріпу, моркву і селеру на пучкову продукцію, салат листковий і головчастий, картоплю ранню, огірки тощо. У квітнику продовжують виконувати ті ж роботи, що й у червні: прополюють, підживлюють, видаляють зів’ялі квіти.
Збираємо врожай і прополюємо ділянки
Липень – місяць, якого з нетерпінням чекають городники, адже головна турбота – зібрати щедрий урожай. У відкритому ґрунті починають достигати огірки, помідори, горох, ріпа. Висівають насіння багаторічних цибуль, зокрема щавлю. Підкопують ранню картоплю, а за рослинами пізньостиглих сортів, призначених для тривалого зберігання, продовжують доглядати. Розпушують, поливають і прополюють грядки, підгортають картоплю й капусту, підживлюють, вживають заходи проти шкідників і хвороб. Коли зелень наливається соком, це найкраща пора для збирання цілющих рослин.
Одна з постійних літніх турбот овочівника – прополювання ділянки. Поливають цвітну капусту, притінюють її головки (суцвіття), щоб вони росли великими і білими. Розпушують ґрунт у міжряддях: спочатку глибоко (на 8-10см), а в міру росту рослин глибину зменшують до 3-4см.
Продовжують проріджувати моркву, петрушку, червоні буряки, редьку, щоб сформувати оптимальну густоту насадження.
Цього місяця рослини потерпають від нестачі вологи, тому полив стає найважливішою справою і потребує багато зусиль. Огірки, як вологолюбну рослину, поливають не менше двох разів на тиждень, коли погода суха, а якщо звичайна – один раз на 7-10 днів. Поливна норма у початковий період до цвітіння огірків становить 250-300л води на 10кв.м, а в період плодоношення – 350-400л. Поливають й інші овочеві культури, які ростуть на городі.
Якщо у кабачків і патисонів надмірно розростається надземна маса, для кращого надходження повітря вирізають один-два листки з черешком. За холодної і дощової погоди рослини штучно запилюють.
Щоб одержати великі плоди, у помідорів зрізують через кожні 8-10 діб бічні пагони у пазухах листків (так звані пасинки), залишаючи пеньок (1см) і прищипують верхівки усіх плодоносних пагонів. Прищипування особливо важливе для високорослих пізньостиглих сортів, рослини яких підв’язують до кілків або до шпалери. Вирощування на шпалері рятує помідори від хвороб та забруднення, а також прискорює достигання плодів. Підживлення запобігає скручуванню листя.
Своєчасне збирання врожаю – важливий фактор збереження його якості. У липні збирають ранні овочі: капусту білоголову ранню, цвітну, кольрабі, редьку літню, ріпу, моркву на пучкову продукцію, салат листковий, картоплю ранню, огірки тощо. Наприкінці місяця достигають помідори, перець, баклажани, цибуля-ріпка з сіянки, часник. У липні плодоносять бобові рослини – горох, квасоля, боби. Їх збирають недостиглими (у технічній стиглості). Регулярно знімають молоді зав’язі кабачків і патисонів.
У липні продовжують літні та повторні посіви скоростиглих овочевих культур: крес-салату, цибулі ріпчастої на перо, ріпи, салату, кропу, петрушки, шпинату. При цьому бажано враховувати чергування овочевих рослин. Наприклад, після редиски не висаджують капусту, а після гороху – квасолю та боби. Зібравши зелені культури у липні, можна посіяти горох і квасолю, які дають хороші врожаї. Висівають також зимові сорти редьки.
Дбайливі господарі продовжують закладати і перелопачувати компост та дернову землю. Просушують, ремонтують і дезінфікують льохи та овочесховища, а також звільнені парники й теплиці. Висівають насіння огірків у торфоперегнійні горщечки для вирощування розсади, яку потім пересаджують у теплицю (другий оборот). Висаджують у теплицю розсаду помідорів для осіннього обороту.
Щоб підвіконня квітло рясно
У кімнатних рослин, що розрослися, зараз обрізують пагони, спрямовані всередину куща, слабкі та жирові. Кімнатні рослини, яким уже тісно в горщиках, треба пересаджувати в більший посуд. До осені вони встигнуть перехворіти від цієї процедури і почнуть нормально рости. Регулярно, двічі на день, поливають рослини теплою водою, «купають» їх під теплим дощем. Прохолодного дня роблять це в міру висихання землі. Листя геснерієвих, колумней, очищають від пилу м’якою щіточкою. Квіти, що інтенсивно ростуть і цвітуть, треба підживлювати двічі на місяць спеціальними добривами для кімнатних рослин. Фуксії підживлюють 3-4 рази на місяць. Гіпеаструми і ароїдні повинні влітку пройти період спокою. Для цього їх менше підливають, дають засохнути нижнім листкам.
Щоб квіти у кімнатних рослин не дрібнішали, після цвітіння у рослин видаляють нижній ряд листя і пересаджують у свіжу землю. Через декілька тижнів починають підгодовування: спочатку добрива з вмістом азоту – для відновлення зеленої маси, а потім фосфорні – для рясного і тривалого цвітіння.
Цього місяця можна проводити пересадку кімнатних рослин, а також розмножувати їх одеревенілими або зеленими живцями. У рослин, що дуже розрослися, формують крону.
У квіткових ємкостях верхній шар землі від частих поливів швидко ущільнюється. Його потрібно рихлити, при цьому варто зняти верхній шар і замінити його на новий.
Липень – час бурхливого росту бур’янів і розвитку хвороб. Поряд з регулярними прополками і поливами слід проводити обробку декоративних рослин розчином мідного купоросу, актеліком тощо. При появі шкідників рослини слід обробити інтавіром (від тлі) або обприскати з нижньої частини листя настоянками попелу, тютюну, часнику, додаючи на 10л розчину 50г мила. Гнізда чорних мурах поливайте окропом, настоянкою часнику, розчином препарату «Децис» (згідно з інструкцією).
Кожній квітці – свій догляд
PУ троянд видаляють зав’язі, бо вони ослаблюють рослину. Якщо ви не селекціонер, насіння вам ні до чого.
PУ хризантем з великими квітами регулярно видаляють пасинки, а у дрібноквіткових останній раз прищипують верхівку. Раз на 10 днів їх треба підживлювати розведеним коров’яком і регулярно поливати у спеку.
PПід кущі півоній вносять компост чи старий перегній, розкидають його навколо і перекопують.
PКвіти заввишки понад 1м – мальви, дельфініуми, жоржини – треба підв’язувати до кілочків.
PГладіолуси у фазі бутонізації останній раз підживлюють коров’яком, розведеним 1:10, до якого додають суперфосфат, 1-2ст. ложки на 10л настою. Раз на 10 днів підживлюють коров’яком 1:10 і суперфосфатом, 1-1,5ст. ложки на відро настою.
PЯкщо літо прохолодне і сире, часто з’являються грибкові захворювання у троянд, хризантем, флоксів. Потрібно щотижня обприскувати ці рослини 1%-ою бордоською рідиною чи 0,5%-им розчином хлорокису міді.
PВ однорічних квітів, які висаджені на насіння, залиште найперші квітки, решту видаліть. Саме вони дадуть стигле відбірне насіння. У айстр залишають 5-6 перших квіток, у циній – 3-4.
PБур’яни, пасинки, кухонні рештки укладають в компостні купи. За літо їх треба хоча б двічі перелопатити. Для заготівлі дернової землі нарізують шматки дернини, укладають їх штабелями і зволожують гноївкою та водою.
PУ липні препарують цибулинки гіацинтів для розмноження. У великих цибулин вирізують денце або розрізують його навхрест на третину висоти цибулинки. Потім укладають їх в ящик з піском догори денцем для вирощування бульбоцибулиною.
PУ третій декаді місяця розпочинають окулірування троянд і бузку. За два тижні до цього підщепи підживлюють аміачною селітрою (20г/кв.м), рясно поливають. Це сприяє посиленню сокоруху і кращому відставанню кори.
PЧас пересаджувати кущі бузку.
Як боротися із шкідниками і хворобами
У липні овочевим культурам дошкуляють шкідники та хвороби, тож доводиться витрачати чимало часу і зусиль, аби їх знешкодити. Посіви капусти, редиски, редьки, ріпи пошкоджує городня блішка. Капусту псують личинки капустяної мухи (друге покоління), гусениці білана і капустяної совки. Скручування, знебарвлення, а іноді рожевуватий відтінок листків – ознаки заселення капусти попелицею. Якщо листки моркви набувають червоно-фіолетового кольору, її корені або молоді коренеплоди уражені личинками морквяної мухи (дрібні, блискучі жовті черв’ячки).
Огірки уражуються такими хворобами: несправжня борошниста роса (пероноспороз), борошниста роса, бактеріоз тощо. Щоб зменшити шкідливість хвороб, необхідно вирощувати ранньостиглі, дружно достигаючі сорти і гібриди, підживлювати рослини сумішшю сечовини, марганцевокислого калію, мідного купоросу та борної кислоти.
Проти білої або коричневої плямистості листків помідорів застосовують 1%-ий розчин бордоської рідини (100мл на 10л води). Помідори, уражені стриком, підживлюють калійними добривами. У боротьбі з фітофторою рослини обприскують препаратами, що містять мідь, часниковим настоєм. Не менш небезпечна фітофтора й для картоплі.
Народ каже…
Горіхів багато, а грибів мало – зима буде сніжною і суворою.
Квіти здалеку пахнуть – буде вітер.
Хмари білі й блискучі – можливий град.
У тихе надвечір’я ластівки дуже низько літають – наближається негода.
Якщо суцільний туман не розходиться після сходу сонця – скоро настане мінлива погода.
Земляні черв’яки виповзають наверх – буде дощ.
Якщо комарі літають роєм – буде хороша погода.
Осика в сережках – урожай на овес.
Якщо веселка пролягла зі сходу на захід – на погожу днину, із півночі на південь – на негоду.
Вечірня роса – перша прикмета ясної погоди на завтрашній день.
Удень вискакує риба з води – бути дощеві.
Словник садівника
Аблактування – один із способів щеплення, при якому з’єднуються дві рослини, що ростуть поруч. Застосовують цей спосіб тоді, коли при інших прищепа з підщепою зростаються погано. Проводять аблактування подібно до інших способів щеплення.
Аборигенні сорти – сорти місцевої селекції, що виведені й ростуть у місцях свого народження.
Акарифаги – природні вороги рослиноїдних кліщів.
Актиноморфна квітка – правильна квітка, через центр якої можна провести не менше двох площин симетрії. Правильні квітки у яблуні, груші, вишні, сливи.
Акліматизація – пристосування рослин до незвичних умов вирощування при перенесенні їх у райони з іншими грунтово-кліматичними умовами.
Підготувала Тетяна Корнійчук

Розділ новин: 

Коментарі