Триває Петрівський піст

Публікації

11 червня – дозволяється риба.
12 червня – дозволяється вживати суху їжу (вода, хліб, варені овочі, фрукти).
13 червня – можна рибу.
14 червня – можна рибу.
15 червня – дозволяється вживати пісну гарячу їжу без олії.
16 червня – дозволяється риба.
17 червня – можна вживати суху їжу (вода, хліб, варені овочі, фрукти).
Підготувала Аліна Зай
12 червня – торжество Найсвятішого Серця Ісуса в католицизмі
Католицьке торжество Найсвятішого Серця Ісуса цьогоріч відзначають 12 червня. Свято припадає на 19-й день після П’ятидесятниці, на восьмий день після свята Тіла й Крові Христових. Статус торжества – вищий ступінь в ієрархії католицьких свят. Його лейтмотив – любов Бога, яку Він явив нам, а також подяка за цю любов і дароване спасіння. У католицизмі є цілий цикл Троїцьких свят, які в сукупності тривають 20 днів. Сюди входять такі свята як свято Тіла і Крові Христових, Пресвятого Серця Ісуса і Непорочного Серця Діви Марії. У православ’ї навіть аналогів таких немає.
Християни вірять, що саме Ісус – джерело спокути. Він милосердний і щедрий. Ісус намагався донести людям розуміння того, що любов має цілющу силу. Сьогодні церква каже, що любов до Христа здатна породити любов до всіх близьких людей.
Варто зазначити, що традиційне загальноприйняте тлумачення слова «серце» відрізняється від біблійного. Більшість людей сприймають його як символ почуттів, але єврейською мовою це глибинна сутність, наміри та бажання людини. Віруючі всього світу вважають, що Бог нагородив людей серцем, щоб вони могли мислити.
У цей день після обов’язкового причастя треба читати молитву. Вона передає прохання навчити людей бачити в оточуючих своїх братів. Із біблійних переказів відомо, що серце Ісуса прокололи на хресті, після цього воно стало джерелом Таїнства Церкви.
Торжество з’явилося порівняно недавно – у XIX столітті. Не викликає сумніву однак, що вшанування Серця Ісуса як символу любові до людей виникло значно раніше. Ще в середні віки у багатьох монастирях були поширені молитовні практики, що присвячені ранам Христа і Його Серцю. У XVII столітті св. Маргарита Марія Алякок бачила у своїх видіннях Христа, який висловив бажання, щоб Його Серце вшановувалося Церквою. Однак це побажання тривалий час залишалося невиконаним, багато богословів сумнівалися в необхідності встановлення нового всецерковного вшанування. Лише в 1856р. папа Пій IX установив обов’язкове святкування торжества Найсвятішого Серця.
о.Лєшек, настоятель костелу Іоакима й Анни

Розділ новин: 

Коментарі