Що приготувати із золотистого фрукта?

Публікації

На Сході плоди айви вважаються символом чистоти і здоров’я.
Цей золотистий плід такий твердий, що тільки відчайдушний може доїсти його сирим до кінця. Недаремно за часів Стародавнього Риму наречені разом повинні були з’їсти айву, щоб успішно долати всі життєві негаразди. Проте страви, приготовані з айвою, славляться тонким смаком, запахом і корисні для здоров’я.
Неушкоджені плоди айви можна зберігати свіжими до січня-лютого. Зазвичай їх використовують для різноманітних десертів, як гарнір до м’ясних страв або додають у плов.
З айви можна приготувати варення. На 1кг айви беремо 1кг цукру і 2 склянки води. Жовту стиглу айву потрібно промити і почистити. Потім або нарізати на тонкі шматочки, або натерти на крупній тертці. Протягом 10-15 хвилин відварити айву у воді без цукру. Відцідити і в цій же воді зварити цукровий сироп. Покласти в нього шматочки айви і проварити 5-7хв. Відставити на 10 годин. Після цього варити до готовності на маленькому вогні 40-50хв. Виходить дуже смачне ароматне приємного рожевого кольору варення із прозорими скибочками айви.
Легко і швидко приготувати айвовий пиріг з готового листового тіста. Для цього треба почистити і порізати один плід айви, видаливши насіння. Довести до кипіння 200 мілілітрів води із двома ложками меду і паличкою кориці. Покласти айву і зварити до напівготовності. Дістати плоди і злити воду. Нарізати айву тонкими шматочками. Викласти 400г листкового тіста на дно форми, зробивши невеликі борти. Рівномірно змастити тісто джемом або варенням. Викласти шматочки айви по спіралі. Зверху змастити джемом. Поставити в добре розігріту духовку, запікати 20-25 хвилин.
Дуже смачна й ароматна виходить запечена з айвою свинина. Вирізку свинини добре вимити і висушити. Гострим тонким ножем по всій частині м’яса зробити невеликі поглиблення і вставити туди часник та айву, порізані на дрібні шматочки. Нашпиговане м’ясо добре посолити, змастити чорним і червоним пекучим перцем, скропити оливковою олією. Обережно загорнути у фольгу і залишити в холодильнику на добу. Випікати в духовці на середньому вогні 1,5-2 години. Готове м’ясо охолодити і нарізати на тонкі скибочки.
Ще з айви готують гірчицю, желе, джем, мармелад, цукати, компоти, сир, роблять млинці й навіть яблучно-айвове вино і айвову горілку.

Розділ новин: 

Коментарі