Рецепти випічки до теплого Олексія

Традиційною випічкою до дня святого Олексія було печиво у формі птахів, найчастіше жайворонків, які символізували собою прихід весни. Звичайно, для цього господині володіли технологією створення відповідних форм, які придавали випічці форму жайворона. Це займало багато часу. Безумовно, що в наші дні подібними технологіями володіють майстрині, які працюють на замовлення. Та все ж для тих, хто мріє опанувати мистецтво випікання «жайворонків», пропонуємо перевірений часом рецепт.
Інгредієнти: молоко – 0,5 літра, сухі дріжджі – 15г, цукор – 120г, масло – 200г, 2 яйця, ванільний цукор – 2г, сіль за смаком, борошно – 1кг.
Приготування: З частини теплого молока та дріжджів приготувати опарне тісто. Коли воно нарухається, поступово додати всі інші інгредієнти і решту борошна. Замісити тісто. Воно знову має підійти. Після цього виробляти печиво у вигляді окремих частин тіла птаха і, з’єднавши їх, поставити на бляшку, змастити яйцем. Випікати при температурі 150 градусів, поки вироби не зарум’яняться.
Також досить популярною випічкою є Олексієві пряники, рецепт яких відомий на Вінниччині та Буковині.
Інгредієнти: цукор – 150г, мед – 3 столові ложки, масло вершкове – 80г, яйця – 2 штуки, мелена кориця – 1 чайна ложка, сода – 0,5 чайної ложки, ванільний цукор – 1 чайна ложка, борошно – 2,5 склянки. Для глазурі: 1 білок, 250г цукрової пудри, декілька крапель лимонного соку чи розчиненої лимонної кислоти.
Приготування: В каструлю налити невелику кількість води і поставити, щоб закипіла. В окремому посуді змішати цукор, яйця, корицю, соду, ванільний цукор і мед. Поставити на каструлю з водою, яка кипить, і, помішуючи, прогріти масу протягом 10 хвилин. Затим добавити масла, розмішати, поки масло повністю не розчиниться. Зняти з вогню і додати склянку води. Перемішати до однорідної маси та дати вистигнути. Коли маса вистигне, додаємо борошно частинами і замішуємо тісто. Воно має бути дуже приємним, пишним, трохи липким, але еластичним. Готове тісто залишити на півгодини. Далі розкатати, вирізати довільні фігури, бажано квіточки, і випікати при температурі 180 градусів. Готове печиво покрити глазур’ю. Для цього білки розтерти з цукровою пудрою протягом 10-15 хвилин.
Смачного!

Розділ новин: 

Коментарі