Починається збір обліпихи

Починається збір обліпихи
Починається збір обліпихи

Наприкінці місяця (чи на початку вересня) починається збір обліпихи. Робота ця трудомістка, оскільки плодоніжка у ягід дуже коротка, вибирати їх доводиться буквально поштучно, до того ж на гілках ряду сортів є колючки.
Правда, садівниками придумані кілька пристосувань для полегшення праці. Найбільш простий з них таке: з нержавіючого дроту роблять гачки, якими охоплюють гілку з двох сторін і як би «прочісують» її від основи до вершини. При цьому ягоди обриваються легко і майже не мнуться.
Зберігають обліпиху в прохолодному місці не більше доби після збору. Якщо є місце в холодильнику, то можна продовжити її зберігання до 4-5 діб. Але зазвичай відразу ж після збору ягоди очищають від сміття, розминають (пресують), грубо фільтрують, масу використовують для приготування джему, варення, компоту або соку.
Багато вміють робити цілющу обліпихову олію. Способів її приготування декілька. Самий нескладний такий: 1 кг обліпихи пресують, віджимають і сік зливають в скляну банку. Дають відстоятися добу. Зверху утворюється шар олії. Збирають його з поверхні ложкою. Решту можна використовувати як сік (з цукром або без нього). Сік без цукру закип’ятіть (3-4 хв) в емальованому посуді, розлийте в банки, закрийте кришками і пастеризують протягом 15-20 хв при температурі 85С. Пресований жом так само не слід викидати, з нього виходить смачна і корисна начинка для пирогів.
 

Розділ новин: 

Коментарі

Схожі новини: