У цьому вже багато разів переконалася колишня жителька Львівщини, а тепер громадянка Італії Марія Романиця. Вийшовши заміж у чужу країну, жінка щороку приїжджає на кілька місяців до мами в село, щоб допомогти їй із городом. Рецепт вирощування ранніх огірків Марія, за її словами, запозичила у соцмережі та вирішила перевірити безпосередньо на грядці. Урожай, який зібрала, здивував усе село.
-Найперше слід зробити теплу грядку. Для цього посередині відведеної під огірки ділянки викопуємо нешироку траншею (огірки садимо в один ряд) на півтори лопати у глибину і заповнюємо її на третину минулорічними городніми відходами (перепріле листя, подрібнені стебла рослин тощо). Потім кладемо гній (бажано теж минулорічний), додаємо попіл, добриво – нітроамофоску, трохи землі й перемішуємо. Зверху насипаємо сантиметрів 10-15 землі-перегною (перепрілі за рік у зазделегідь підготовленому восени контейнері трава, сіно, відходи від кухні, бадилля з городу, крім огіркового та кабачкового). Якщо цього немає, можна використати землю з цієї ж грядки. Висаджуємо туди розсаду огірків (сорт «Герман»), яку вирощуємо в домі, посіявши 10-18 квітня (у залежності від весни) у горщиках. На грядку огірки пересаджуємо 2-8 травня, залежно від погоди. На 7-метрову грядку – 23-25 кущиків розсади. Садити рослини треба із запасом на випадок вибракування. Накриваємо грядку нетканим матеріалом (спанбонд, агротекс, акрил) середньої товщини, а зверху плівкою. Коли починають пускати вуса, знімаємо плівку і підв’язуємо рослини до шпалер. Якщо зробити все правильно, то перші огірочки можна буде їсти вже до 7-10 червня.
Коментарі