Перевіряємо насіння, щоб зекономити власні кошти

Перш ніж купувати нове насіння, перевірте те, що у вас залишилися від минулих років. А якщо ви восени забули насіння на дачі, не переживайте. Схожість насіння від цього не постраждає, якщо в будинку було сухо, без різких коливань вологості повітря.
Визначення схожості насіння можна зробити трьома способами.
Спосіб перший. Насіння дрібних розмірів — моркви, ріпи, капусти, крес-салату, щавлю, ревеню, петрушки, капусти, гірчиці, томата, кропу, перцю, баклажан, садових квітів перевіряємо таким чином: на блюдце або невелику тарілку розкладаємо змочені у воді паперові серветки, на них кладемо насіння (не більше 10 штук) і прикриваємо поліетиленовою плівкою. Ставимо у відносно тепле місце, але щоб температура там не перевищувала 20-23С. Щодня переглядаємо насіння і, при необхідності, додаємо воду. У міру проростання підраховуємо пророслі. Чим швидше насіння проростає, тим більше у них енергії. А це означає, що попереду вас чекають дружні сходи на грядках і хороший урожай.
Спосіб другий. Насипте насіння в підходящу ємність і залийте водою, ретельно розмішайте і дайте відстоятися 5-7 хвилин. Насіння, що опинилися на поверхні води, приберіть. Вони можуть бути порожніми, зіпсованими і висохлими. Осіли на дно сміливо використовуйте для посіву, попередньо просушивши при температурі 20-25С. Схожість у них буде гарна.
Спосіб третій. Перевірка схожості насіння гарбуза, кабачка, гороху, патисони, огірків, буряка, бобів, квасолі, кавуна та дині проводиться в тирсі, які попередньо слід обробити окропом 2-3 рази через 20-30 хвилин. Потім сиру тирсу засипають у лотки або невеликі ящики. Насіння розміщують рядами на відстані 2-3 см один від одного. Між насінням витримують проміжок в 1-1,5 см. Після цього насіння засипають тирсою і гарненько трамбують. Якщо цього не зробити, то на поверхні з’являться корінці. Сприятлива температура для пророщування насіння — 23-27С. Потім, як в попередніх способах, рахуємо проросле насіння і дізнаємося відсоток схожості.

Розділ новин: 

Коментарі