ПЕРЕДВЕЛИКОДНІЙ ПІСТ НАБЛИЖУЄ ДО БОГА

- Піст існує з того часу, коли перші люди Адам і Єва скуштували заборонений плід пізнання добра й зла, - розповідає протоієрей Ігор Бігун. – Тобто, відколи існує людина, існує й піст. Перед людиною постає питання, як правильно постити, повернути святість і повернутися до раю. Бог створив цей час, щоб людина могла очиститись від гріха духовного. Це період роздуму. Він є благодатним часом, як казав Василій Великий, коли ми відкидаємо повсякденність і глибше задумуємося про вічність. Господь Ісус Христос після великого хрещення пішов у пустелю, де пробув сорок днів і витримав піст. Не лише без їжі, а й протистояв спокусі диявола. Тим своїм вчинком Він показав людям, що кожен повинен нести у життя подвиг. Ми бачимо, що піст є у кожній релігії. Православна церква закликає, щоб ми стримували своє тіло та направляли дух на добрі справи, робили корисні вчинки, ставились одне до одного з повагою та любов’ю, духовно вдосконалювались у молитві. Впродовж Великого посту заборонено споживати м’ясну та молочну їжу. Риба вживається лише на Благовіщення та Вербницю. У пості є певні застанови: він обмежений вагітним, малим дітям та хворим. Постити дозволено повністю здоровим людям і тим, хто дійсно цього бажає. Протягом цього часу потрібно мати позитивний настрій на те, що це великий і благодатний період духовного подвигу, який піднесе нас до Бога. Якщо є якісь проблеми зі здоров’ям, то людина повинна попросити у священика благословення, щоб змогти виконати це духовне правило, не шкодячи при цьому здоров’ю. Церква закликає, що духовним вчинком ми не можемо принести собі шкоду.
За словами отця Ігоря, найкраще постити – це пригадати час посту минулого року і зробити ще щось краще, збагатившись духовно, щоб Бог бачив, що ми йдемо до досконалості не на словах. Людська природа завжди тягнеться до гріха. Він проявляється у думках, у свідомих і несвідомих вчинках. І тому, молячись в період посту, ми стримуємо себе, підкорюємо тіло святому духові, виконуємо Божі заповіді, відмовляємось від поганих діянь. Молитви, що чуємо в цей час, проникають в душу, насичують її глибинно. І ми можемо протистояти усьому спокусливому, щоб зустріти Христове Воскресіння чистими та загартованими духовно.

Розділ новин: 

Коментарі