Як цієї зими розраховується плата за теплопостачання

Плата за централізоване опалення для населення здійснюється за правилами надання таких послуг та послуг з постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими постановою уряду №630 від 2005р. із змінами.
Якщо у будинку встановлені засоби обліку теплової енергії, споживач платить відповідно до їх показань пропорційно опалюваній площі квартири, а у випадку призначення субсидії – вартість спожитої послуги з урахуванням розміру субсидії.
За відсутності у квартирі та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку теплової енергії, плата за централізоване опалення справляється з розрахунку за квадратний метр опалюваної площі квартири та з урахуванням фактичної температури зовнішнього повітря і кількості днів надання цієї послуги в розрахунковому місяці.
З 5 січня 2018р. був встановлений тариф на послугу з централізованого опалення для населення в розмірі 35,25грн. за 1кв.м опалюваної площі. Але це не означає, що щомісячна плата за опалення буде однаковою протягом опалювального періоду. Розмір щомісячної плати визначається підприємством за формулами, наведеними в п.40-43 згаданих правил, з урахуванням довідки Волинського гідрометцентру щодо температури зовнішнього повітря в кожній з діб розрахункового періоду для визначення фактичної середньої в розрахунковому місяці.
Згідно з такими розрахунками у нашому місті плата за квадратний метр опалюваної площі у жовтні (за 9 діб надання послуги) становила 6,7259грн., у листопаді (30 діб) – 28,0296грн., у грудні (31 доба) – 31,0901грн., у січні (31 доба) – 40,0327 грн. за квадратний метр опалюваної площі.
При цьому за показник середньої розрахункової температури у приміщенні бралося 18 градусів С. У розрахунках встановленого тарифу враховувалася середня нормативна температура зовнішнього повітря за опалювальний сезон згідно з ДСТУ + 0,4 градуси С, а у січні – середня температура за опалювальний сезон для м.Володимира-Волинського +1,88 градуса С. Однак фактична середня температура на вулиці дещо відхилилась від цих норм і, згідно з довідкою гідрометцентру, становила у жовтні 6 градусів тепла, у листопаді – 3,5 градуси тепла, у грудні – 1,9 градуса тепла, в січні – 0,6 градуса морозу. Це відповідно зумовило й різницю в оплаті за квадратний метр опалювальної площі у розрізі місяців. Тобто, в місяці, коли фактична температура зовнішнього повітря була нижча за нормативну, плата за послуги була більшою в порівнянні із затвердженим тарифом згідно з відповідними методиками розрахунку.
Ті споживачі, які отримують субсидії, мають сплачувати щомісячно обов’язкову частку платежу в межах соціальних норм, на які її призначено.
Підприємство подає інформацію управлінню соцзахисту населення про розмір плати за квадратний метр опалюваної площі в розрізі кожного місяця та про перерахунки плати за централізоване опалення в разі ненадання її або надання не в повному обсязі, зниження якості для здійснення перерахунку розміру призначених субсидій за підсумками опалювального періоду.
Споживачі, які мають заборгованість за послуги з централізованого опалення, можуть провести реструктуризацію боргу, це дає їм право на призначення субсидії.
Тетяна Миселюк, начальник відділу збуту ПТМ «Володимир-Волинськтеплокомуненерго»

Розділ новин: 

Коментарі