Володимир-Волинське ТМО отримало новий хірургічний апарат

15 вересня у хірургічному відділенні Володимир-Волинського ТМО відбулася прес-конференція з нагоди придбання нового обладнання – сучасного апарата для виконання відеомікроскопічних операцій, собівартість якого становить 600 тисяч гривень.
-Потреба купівлі такого апарата назріла вже давно. Та лише цього року медперсонал лікарні вирішив звернутися до міського голови та депутатів міської ради з проханням допомогти оновити медичне обладнання. Враховуючи, що цей рік був надзвичайно складним, міська рада все ж виділила півмільйона гривень, – розповів головний лікар Олександр Клачук.
Він зазначив, що виробник апарата – Німеччина, а фірма «NGD» є однією з провідних із виготовлення мікроскопічного обладнання. Таке ж оснащення стоїть в обласній клінічній лікарні, що дозволяє співпрацювати з кращими волинськими фахівцями.
Сам прилад складається із пристрою для моніторингу і додаткового обладнання, яке забезпечує тільки одноразове втручання.
За словами завідуючого відділенням Михайла Дудича, «це технологічний прогрес в роботі хірурга, який дає можливість, виконувати складні хірургічні операції в черевовивідних шляхах, проводити діагностичні обстеження в черевній порожнині без безпосереднього втручання у неї рук лікаря. Такого роду операції здійснюються в затемненій кімнаті, що дозволяє хірургу добре бачити органи у збільшеному вигляді на екрані».
Через місяць медперсонал лікарні планує запустити апарат в роботу, попередньо освоївши та підключивши його.
Такого роду апарати на сьогоднішній день вже не є чимось новим. У медицині більше захоплення викликають так звані «роботи Да Вінчі (Da Vinci)», коли хірург сидить за монітором і управляє купою апаратури, яка знаходиться безпосередньо в операційній. Подібне медичне обладнання коштує мільярд доларів.
Як зазначає міський голова Петро Саганюк, фінансів на придбання вищезгаданого обладнання поки немає. Місцеві органи влади і без того, зважаючи на складну ситуацію в країні, взяли на свої плечі окремі функції держави у забезпеченні медицини та освіти належними засобами. Зокрема з міського бюджету на потреби лікарні виділяється майже мільйон гривень щороку.
З таким надсучасним високотехнологічним апаратом медичний заклад Володимира-Волинського має йти в ногу з часом.
Аліна Джарига, м.Володимир-Волинський

Розділ новин: 

Коментарі