Нехай іменинниця щоразу дарує вам приємний смак улюблених страв!

Публікації

У наш час мало хто з господинь може уявити свій побут без мікрохвильової печі.
А винайшов і запатентував мікрохвильовку 6 грудня 1945 року житель штату Массачусетс (США) інженер компанії «Raytheon», яка займалась виготовленням обладнання для радарів, Персі Спенсер. За легендою, ідея прийшла винахідникові в голову після того, як він, постоявши біля магнетрона (електронна лампа, яка генерує мікрохвильове електромагнітне випромінювання), виявив, що шоколадний батончик у кишені розтанув. За іншою версією, Спенсер помітив, як нагрівся бутерброд, покладений на увімкнений магнетрон.
Перші НВЧ-печі, які призначалися для армійських їдалень і великих ресторанів, були шафами, висотою 175см і вагою 340кг. Компактніші домашні печі почали вироблятися з 1955 року. Перша серійна побутова мікрохвильовка була випущена японською фірмою «Sharp» у 1962 році. В СРСР такі печі випускалися на заводах ЗіЛ (Москва, модель «ЗІЛ») і «Південмаш» (Дніпропетровськ, моделі: «Мрія МВ», «Дніпрянка-1» і «Дніпрянка-2»), але використовувалися в них імпортні японські магнетрони. Відтоді наука зробила величезний крок уперед.
-Змінився не лише зовнішній вигляд печі, вона стала значно компактнішою і багатофункціональною: з’явилися нові сучасні моделі з ручним, сенсорним (кнопковим) та електронним керуванням, - розповідає менеджер з продажу побутової техніки магазину «Техносвіт», що на вулиці Луцькій у Володимирі-Волинському, Ігор Войтюк. – У сучасній мікрохвильовці можна за кілька секунд розігріти їжу, за кілька хвилин розморозити шматок м’яса, за півгодини приготувати курячі стегенця з картоплею і т. д. Ще більше переваг – у комбінованих мікрохвильових печей, які, крім мікрохвильового, мають режими гриля (кварцовий і ТЕНовий) і конвекції (наявність нагрівального елемента та вентилятора). У таких печах можна приготувати у власному соку, без жиру й без додавання води, до рум’яної скоринки курку, рибу, м’ясо тощо. До того ж коштують вони недорого (850-1300грн.) і дуже зручні в користуванні. Також є печі фірми «LG» з багатопрограмними автоматичними функціями «російський кухар», «французький кухар», «італійський кухар» тощо, у яких можна приготувати борщ, м’ясо чи рибу з овочами і кашами, супи-пюре з морепродуктами та інші страви. Правда, коштують такі печі кількасот євро. А розмови про те, начебто мікрохвильовки радіоактивні, я вважаю помилковими. Насправді вони такими не є, оскільки так само, як сонце або вогонь, просто нагрівають їжу, випромінюючи мікрохвилі, які викликають тертя молекул води (дипольне зрушення), в результаті чого відбувається нагрівання.
Валентина Савчук, м.Володимир-Волинський

Розділ новин: 

Коментарі